واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: افزايش قيمت سبزي و صيفي جات با وجود توليد مازاد
سطح زير كشت سبزي و صيفي جات در خراسان شمالي 8 هزار و 500 هكتار است و سالانه 220 هزار تن انواع محصولات سبزي و صيفي در استان برداشت مي شود. به گفته رئيس سازمان جهاد كشاورزي نياز استان به محصولات سبزي و صيفي جات 104 هزار تن است كه با توجه به ميزان توليد، بقيه محصولات به خارج استان صادر مي شود.
اين در حالي است كه معاون بازرگاني داخلي سازمان بازرگاني نيز از واردات 30 درصدي صيفي جات و 50 درصدي سبزيجات به استان خبر مي دهد؛ باتوجه به نياز استان به اين گونه محصولات در زمان غير برداشت، توسعه به كشت گل خانه اي در خراسان شمالي ضروري به نظر مي رسد.
يكي از شهروندان مي گويد: بيشترين سبزي عرضه شده مورد نياز در شهر مربوط به نيشابور است اين در حالي است كه با توجه به بيماري هاي شايع شده، توزيع سبزي هاي توليد شده در استان، نگراني شهروندان را كمتر خواهد كرد.
نورزاده مي افزايد: قيمت سبزيجات و برخي صيفي جات روز به روز در حال افزايش است؛ اگر اين محصولات در استان توليد شود، قيمت آن هم بدون شك مناسب خواهد بود.
يكي ديگر از شهروندان مي گويد: زماني كه محصولات سبزي و صيفي جات در استان توليد شود، مسئولان مي توانند نظارت لازم بر نحوه كشت آن ها را هم داشته باشند.
همايوني مي افزايد: نرخ صيفي جات هر ساله در حال افزايش است و به نام شهرهاي مختلف در بازار به فروش مي رسد. با سرد شدن هوا و كمبود اين محصولات قيمت آن ها نيز بسيار بالا خواهد رفت.
يكي از كشاورزان مي گويد: سال گذشته پياز زيادي توليد كرديم اما بعد از جمع آوري محصول نرخ اعلام شده از سوي تعاوني روستايي به ضرر كشاورزان منطقه بود.
يزداني مي افزايد: كشاورزان برنامه هدف داري براي كشت صيفي جات ندارند و به دلخواه سيب زميني، پياز و گوجه فرنگي كشت مي كنند.
وي تصريح مي كند: مسئولان بايد زمينه مساعد براي صادرات محصولات مازاد كشاورزان را ايجاد كنند و به جاي اين كه بگذارند محصولات مازاد بر مصرف پوسيده شود، آن ها را صادر كنند.
يكي ديگر از كشاورزان مي گويد: سطح زير كشت سبزي و صيفي جات در سال زراعي جاري با وجود خشكسالي كاهش يافته است.
غلامي مي افزايد: با آبياري تحت فشار و كشت گل خانه اي مي توانيم سطح توليد سبزي و صيفي جات را افزايش دهيم و علاوه بر تأمين نياز استان به ديگر شهرها نيز آن ها را صادر كنيم.
يكي ديگر از كشاورزان مي گويد: اگر عوامل طبيعي به محصولاتمان خسارت وارد نكند، با فعاليت كشاورزان و ايجاد شرايط مناسب، كمبودي در اين بحث نخواهيم داشت.
اميدي مي افزايد: سال جاري 10 تن سيب زميني برداشت كردم اما به دليل نبود بازار مناسب فروش، نيمي از محصولم از بين رفت.
وي ادامه مي دهد: قيمت تضميني اعلام شده 135 تومان بود، در حالي كه اين مبلغ حتي هزينه جمع آوري محصول هم نمي شد.
مقدار قابل توجهي از محصولات صيفي جات استان هر ساله به دليل نبود بازار مناسب فروش از بين مي رود كه بايد چاره انديشي مناسبي براي اين موضوع شود.
با ضرر و زياني كه كشاورزان در سال جاري متحمل شده اند، سال آينده از كشت سيب زميني و گوجه فرنگي خودداري خواهند كرد و كمبود اين محصولات بيشتر احساس خواهد شد.
يكي ديگر از كشاورزان با اشاره به اين كه كشت محصولات گلخانه اي كمبودهاي موجود را جبران مي كند، مي گويد: هنوز فرهنگ لازم براي مصرف محصولات گل خانه اي در بين مردم رواج نيفتاده است و بسياري از مصرف كنندگان ترجيح مي دهند از محصولات غير گل خانه اي استفاده كنند.
فرحدل مي افزايد: متأسفانه برخي اين باور را دارند كه محصولات گلخانه اي از لحاظ كيفيت و طعم به محصولات توليدي در مزارع نمي رسد.
وي ادامه مي دهد: محصولاتي كه در گلخانه ها توليد مي شود، به لحاظ پاك بودن نسبي محيط شرايط مناسبي دارد و از نظر كيفي در سطح بالاتري قرار دارد.
در صورتي كه توسعه گلخانه ها مطابق با اصول و روش هاي مدرن باشد نه تنها بسياري از كمبودهاي استان رفع مي شود، بلكه اشتغال زايي فراواني نيز ايجاد مي شود.
يكي ديگر از كشاورزان مي گويد: الگوي مناسبي براي كشت سبزي و صيفي جات در استان وجود ندارد و به همين دليل برخي از محصولات كه به ندرت كشت مي شود، قيمت بالايي خواهد داشت.
يك كارشناس كشاورزي نيز مي گويد: در صورتي كه بخواهيم توليد خارج از فصل داشته باشيم، مي توان از كشت گلخانه اي استفاده كرد.
وحيدي مي افزايد: كشت محصول در محلي كه در آن جا محصول توليد نمي شود و كشت در زماني كه توليد آن در هواي آزاد غير ممكن است، از اهداف كشت گلخانه اي محسوب مي شود.
وي خاطر نشان مي كند: افزايش توليد در واحد سطح، توليد بيش از يك محصول در سال، افزايش كيفيت محصول، صرفه جويي در مصرف آب، استفاده از اراضي غير قابل كشت با سيستم هيدروليك، نبود وابستگي توليد به شرايط محيطي، امكان بازاريابي مناسب و تنظيم برنامه كشت مطابق با نياز بازار، از مزاياي كشت گلخانه اي است.
وي قوام كار و توليد محصول در تمام فصل هاي سال با توجه به امكان كنترل عوامل محيطي، تنظيم شرايط مورد نياز گياه و ايجاد فرصت هاي شغلي مناسب براي جوانان و كارآموختگان كشاورزي را از ديگر مزاياي كشت گلخانه اي صيفي جات در استان ذكر مي كند.
وي تصريح مي كند: برخي محصولات صيفي و سبزيجات توليدي در استان جوابگوي مصرف روزانه شهروندان نيست.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي مي گويد: سطح زير كشت سبزي و صيفي جات در خراسان شمالي 8 هزار و 500 هكتار است و سالانه 220 هزار تن انواع محصولات سبزي و صيفي برداشت مي شود.
سيد هادي سيد مي افزايد: نياز استان به محصولات سبزي و صيفي جات 104 هزار تن است و با توجه به توليدات اين ميزان 2 برابر نياز داخلي خراسان شمالي است.
وي ادامه مي دهد: توليد محصولات پياز، سيب زميني و گوجه فرنگي در خراسان شمالي بيش از نياز استان و مازاد آن به ديگر شهرها صادر مي شود و با احداث گلخانه كمبود سبزي جات و ديگر صيفي جات در استان جبران خواهد شد. ضمن اين كه مجتمع گلخانه اي مانه و سملقان، فاروج و شيروان براي دانش آموختگان بخش كشاورزي در حال آماده سازي است.
وي در مورد مشكلاتي كه براي فروش برخي محصولات صيفي از جمله سيب زميني براي كشاورزان به وجود آمده بود، مي گويد: علت اصلي نبود تعادل بازار براي خريد سيب زميني واردات آن از ساير شهرها به استان بود.
وي ادامه مي دهد: براي تعادل وضعيت موجود از سوي سازمان تعاوني و روستايي، نرخ تضميني محصولات به تمامي كشاورزان اعلام شده است.
معاون بازرگاني داخلي سازمان بازرگاني خراسان شمالي نيز مي گويد: 70 درصد صيفي جات مورد نياز از محصولات توليدي داخل استان تأمين مي شود.
تمدني مي افزايد: مصرف سبزي روزانه در استان 16 تن است كه 8 تن آن از ديگر شهرها وارد مي شود.
وي يادآور مي شود: آمار نياز استان و واردات اين گونه محصولات در ساير فصل ها به خصوص زمستان كه توليدات كمتر مي شود، متفاوت خواهد بود.
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 410]