واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: پاكستان؛ ايستگاه بعدي جنگ با ترور - ارسلان مرشدي
در سالي كه ژنرال پرويز مشرف ميخواست دوره رياستجمهورياش را در يك انتخابات نمادين، پنج سال ديگر تمديد كند و درعينحال فرماندهي كل ارتش پاكستان را نيز همچنان در دستان خويش نگهدارد و قاضي افتخارمحمد چودري نتوانست اعتماد كافي مشرف را براي فراهم كردن مقدمات راضيكننده قانوني جلب كند و وي در همان حال از دست دادن و فاصله گرفتن از حزب حاكم مسلمليگ كه در انتخابات نقشي حياتي را دارند، تجربه كرد و بعد هم حمله بيتدبير نيروهاي ارتش به مسجد سرخ اسلامآباد و ترور بينظيربوتو، ميشد پيشبيني كرد پاكستاني كه دوره گذار از دوران شبهدموكراتيك را سپري ميكند، نگاه مثبت حاميان منطقهاي و فرامنطقهاياش را بهمانند سالهاي اخير مهربان و مداراگونه نميبيند و بهنوعي در سراشيبي بياعتمادي دوستان راهبردياش افتاده است.
اين ديدگاه هنگامي قوت گرفت كه پاكستان پس از 8 سال تحمل حكومت نظاميان وقتي بيميل از ادامه رياست مشرف چكمهپوش درهاي كاخ رياستجمهوري را براي خروجش گشود، دوستان فرامنطقهاي وي تنها به نشان خداحافظي براي او دست تكان دادند.
اما در اين ميان است كه آصفعلي زرداري رئيسجمهور جديد پاكستان با بحران جديدي روبهرو شده و آن هم حملات هوايي آمريكا به وزيرستان پاكستان است؛ امري كه روزنامه لسآنجلستايمز به بررسي روند 164 مورد حمله اينچنيني پرداخته و رگههايي از تحولات جديد را مشخص كرده است. اين همان مسالهاي است كه پاكستان را از همكاري استراتژيك به همراهي با ترويستها تبديل كرد.
مروري بر رسانههاي ايالات متحده در چند هفته اخير حاكي از اين امر است كه كاخ سفيد از سياستبازي دوپهلوي اسلامآباد مبنيبر سختگيري بر القاعده در حين حمايت از طالبان سخت خشمگين و ناراضي است و از قبل هم قابل پيشبيني بود كه ادامه اين بازي از سوي پاكستان عرصه را براي دوام حمايتهاي بيقيد و شرط واشنگتن از اسلامآباد تنگ كرده است. حمايتها و كمكهايي كه در يك مورد آن فقط ارتش پاكستان سالانه مبلغي بالغ بر 300 ميليون دلار از پنتاگون دريافت ميكند، اكنون و پس از 11 سپتامبر براي اسلامآباد حياتي شدهاند. در طول حداقل يك سال اخير بسياري بر اين امر معترف بودند كه به نفع آمريكا است كه از استراتژي خروج مشرف از قدرت حمايت كند؛ راهبردي كه براي واشنگتن بهصرفهتر بود و در نهايت هم مورد قبول سران كاخ سفيد واقع شد.
واقعيت امر هم اين بود كه سرويسهاي امنيتي پاكستان نظير ISI ديگر نميتوانستند از رشد تصاعدي تندروي اسلامي بهواسطه تنوع موزاييكي اقوام و صرفاً از طريق اقدامات امنيتي جلوگيري كنند. از اينرو شايد يك تفاهم و همگرايي سياسي براي يك دولت پايبندتر به رهبري زرداري بسيار مطمئنتر از دولت نظامي مشرف كه در درازمدت يك خلاء سياسي را ايجاد كرد، باشد چرا كه مشرف چنان درگير مشكلات تودرتوي قدرت شده كه در پيشبرد هدف اصلي خود ناكام مانده و دكترينهاي ناكارآمدش منتهي به احياي دوباره طالبان شده است. بر اين مبنا به نظر ميرسد در واشنگتن نگراني از سقوط پاكستان در ورطه افراطگرايي و تروريسم بعد از مشرف و پايان استراتژي مشت آهنين چندان جدي نيست چرا كه برخي گفتهها از قول مقامات آمريكا حاكي از آن است كه جانشين مشرف سالها قبل وفاداري خود را به واشنگتن به اثبات رسانده است.
هنوز هم بسياري به ياد دارند كه در سال گذشته و در طول سفر چني به اسلامآباد نيوزويك از قول كوفر بلك، رئيس بخش ضدتروريسم سيا فاش كرد كه در صورت ادامه اين روند در صورتي بوش ميتواند از مشرف حمايت كند كه وي با جديت به دنبال طالبان رفته و آنها را سركوب نمايد.
توصيهاي كه مشرف مغرور به آن وقعي ننهاد و درنهايت هم همين سندي براي مرخصي از كاخ رياستجمهوري شد. طي ديدار چهار ساعته چني از پاكستان در فوريه امسال وي مشرف را به خاطر عدم برخورد قاطع با طالبان و القاعده در خاك پاكستان مورد انتقاد شديد قرار داد. البته بعدها هم اظهارنظري از سوي جو بايدن، رئيس شوراي سياستگذاري روابط خارجي سنا در نيويوركتايمز منتشر شد كه بايدن گفته بود: به گفته بايدن، ايالات متحده سالي يكميليارد دلار كمك مالي به پاكستان ميفرستد كه اين مبلغ تحت عنوان بازپرداخت مخارج ارتش پاكستان در آنچه كه كاخ سفيد از آن به عنوان مبارزه ارتش با تروريستها در مرز افغانستان ياد ميكند به اين كشور پرداخت ميشود. اين كمكها در حالي است كه 8ماه پيش مشرف تصميم گرفت تا از تعداد نيروهاي ارتش در مرزهاي اين كشور با افغانستان بكاهد. اين منطقه درست همان جايي است كه نيروهاي القاعده و شورشيان طالبان در آن بسيار فعالند. هرچند در كاخ سفيد چندان به مساله پرداخت ماهانه اين مبالغ كه نام گرفته است، توجه نميشود و اين مبالغ در ميان كسريهاي سرسامآور بودجه نظامي گم شده و هدف از پرداخت آن بازپرداخت هزينههايي است كه ارتش پاكستان در مبارزه با تروريستها صرف ميكند؛ گذشته از كمكهايي كه به صورت مخفيانه به پاكستان شده است.
اداره تحقيقات كنگره آمريكا نيز با انتشار نتايج پژوهشهاي ماه مارس خود اعلام كرد كه سال گذشته آمريكا يكپنجم كل بودجه نظامي پاكستان را تامين كرده است. حمايتهاي مالي ايالات متحده به صورتي در آمده كه ژنرال جورج كيسي در ديدار ژوئيه خود با رابرت گيتس وزير دفاع گفته بود كه آنها براي ما صورتحساب ميفرستند و ما هم پرداخت ميكنيم اما واقعيت اين است كه هيچكسي نميتواند توضيح دهد كه ما از اين پولي كه پرداخت ميكنيم چه عايدمان ميشود و اين پول كجا خرج ميشود.
حملات ارتش آمريكا به مناطق مرزي پاكستان تنها به كشته شدن تعدادي تروريست خردهپا منجر ميشود در حالي كه انفجار هتل ماريوت و جان سالم بهدر بردن زرداري، رئيسجمهور و گيلاني، نخستوزير كه حكايت از بيثباتي سياسي و امنيتي فزاينده پاكستان و كشيده شدن موج خشونتها به يك قدم مانده به جان مقامات عالي است كه سيگنالهاي پرمحتوايي را براي اسلامآباد مخابره خواهد كرد تا شايد زرداري با رجوع به آن، خود را براي مقابله با شرايط بدتر مهيا كند.
------------
------------
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]