واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به جاذبههاي طبيعت گردي سيستان و بلوچستان ((۳
داخلي. اجتماعي. گردشگري. محيط زيست.
كوههاي مريخي يا مينياتوري از كوههاي زيبا و ديدني اطراف چابهار و سواحل زيباي درياي عمان است كه در فاصله ۲۵كيلومتري شهر چابهار قرار دارد.
اين بلنديها با شكلهاي خاص و ديدني به كوههاي مريخي معروف شده و به لحاظ بافت ويژه تحت تاثير عوامل فرسايشي بادي و آبي به تصاوير زيباي مينياتوري شبيه شده است.
در ميان درهها و اطراف اين كوهها فسيل انواع صدفها و آبزيان مانند نهنگ يافت ميشود.
اين منظره زيبا با چشم اندازهاي طبيعي كم نظير مانند تالاب ليپار با انواع پرندگان، سواحل ماسهاي و صخرهاي درياي عمان با امواج خروشان براي گردشگران و طبيعت گردان آغوش گشوده است.
كوه خضر بلندترين ارتفاع منطقه شكار ممنوع بزمان، كوه "هول" مرتفعترين منطقه شكار ممنوع بلبل آب نصرت آباد، كوه "بيرك" در منطقه حفاظت شده جنگلي بيرك، كوه "سهانگشتي" در فاصله ۵۵كيلومتري خاش و كوههاي لار زاهدان، "نرهنو" ميرجاوه، "كوه سفيد" سراوان از ديگر ارتفاعهاي ديدني سيستان و بلوچستان است.
دره نگاران در ۱۰۰كيلومتري سراوان از مناطق كوهستاني و جاذبههاي تاريخي اين شهرستان است كه نقوش انسان و حيوانهايي چون اسب، قوچ و شتر بر آن نقش بسته است. اين نقش و نگارهها مربوط به هزارههاي قبل از ميلاد است.
درياچه "صورتي" در حاشيه تالاب فصلي ليپارد و در فاصله ۲۰كيلومتري شرق چابهار از ديگر مناطق زيباي سيستان و بلوچستان است كه به لحاظ نوع بافت خاك بستر درياچه، آب آن صورتي ديده ميشود گستره اين پهنه آبي ۱۰هكتار است.
سواحل زيبا و جذاب درياي عمان با بيش از ۳۰۰كيلومتر نوار ساحلي جزو مستعدترين نقاط طبيعت گردي و گردشگري جنوب سيستان و بلوچستان است.
خليجهاي جذاب، بنادر و اسكلههاي صيادي متعدد، انواع پرندگان مهاجر آبزي و كنار آبزي مانند فلامينگو، پليكان، باكلان، كفچه نوك، گيلانشاه، سليما و تليله از جاذبههاي ساحلي چابهار و كنارك است.
آبزياني چون دولفينها، لاك پشتان و مارهاي دريايي، ماهيها و ميگوها از مواهب طبيعي خدادادي درياي عمان و آبهاي ساحلي چابهار و كنارك است.
بادهاي مونسون كه سبب خنكي و لطافت هوا شده است، جنگلهاي بينظير و ديدني حرا، كوههاي بيبديل و جالب مريخي، صخرههاي ساحلي و مرجاني نادر، لنج سازيها، قايق راني، ورزشهاي ساحلي و صيادي از مناظر چشم نواز و دل انگيز و توانمنديهاي مناطق جنوبي سيستان و بلوچستان است..
گل فشان "تنگ" كه از دهانه آن گل فوران ميكند جزو جاذبههاي ژئوتوريستي واقع در دشت كهير با آب و هواي گرم و مرطوب در فاصله ۸۵كيلومتري چابهار است.
تالاب فصلي "ليپار" با مناظر زيبا و كم نظير در ۲۰كيلومتري شرق چابهار همواره پذيراي گردشگران و مسافران است.
گستره آب اين تالاب بسته به ميزان بارندگي و پوشش گياهي آن گز، كهور و ني است.
سد پيشين و بركههاي اطراف آن كه زيستگاهي براي تمساح پوزه كوتاه ايراني است در ۳۵كيلومتري شهر راسك مركز شهرستان سرباز واقع شده است.
تالاب "لوكدان" در حاشيه روستاي لوكدان و در فاصله ۸۰كيلومتري شهر ميرجاوه بر روي نوار مرزي ايران و پاكستان قرار دارد و بخشي از آن متعلق به پاكستان است.
پوشش گياهي غالب اين تالاب ني است و گياهان ديگري نظير گز، جگن، مرغ، بارهنگ و تيفا به آن زيبايي خاصي داده است.
پرواز و زيست پرندگان مهاجر شامل اردكها، حواصيل، اگرتها، سليما و آب چيلكها مناظر ديدني و بياد ماندني در اين تالاب پديد آورده است.
آبگير "كاواري" در حاشيه روستايي به همين نام در اطراف گوهر كوه از توابع بخش نوك آباد در ۸۵كيلومتري شهر خاش نيز ديدني است.
پوشش غالب اين منطقه ني و علاوه بر آن گياهان آبزي و كنار آبزي نظير گز، تيفا، جگن، مرغ بارهنگ است.
خرس سياه، پلنگ، سنجاب راه راه بلوچي و هوبره از ديگر جاذبهها و ديدني هاي كمياب اين ديار است.
مجتمع فرهنگي، پژوهشي، تحقيقاتي و تفريحي بقيهاللهالاعظم (عج) با بيش از پنج هزار هكتار در كنار حوضچههاي طبيعي و آبگيرهاي چاه نيمه در ۵۰ كيلومتري جنوب شرق زابل و ۱۰كيلومتري شهر زهك همه ساله بويژه روزهاي تعطيل و ايام نوروز پذيراي هزاران مسافر و گردشگر است.
جاذبههاي زيباي اين مجتمع و اطراف آن سواحل زيباي چاهنيمه، فضاهاي سبز، زمينها و باغهاي كشاورزي، گلخانهها، پرورش گياهان زينتي، باغهاي پسته و زيتون و مركز پرورش شترمرغ است.
تنها باغ وحش علمي و تحقيقاتي كشور در اين مجتمع قرار دارد و گونههاي جانوري شير، خرس قهوهاي، تمساح پوز كوتاه ايراني، گرگ، گوزن مرال، كل و بز، قوچ و ميش ،جبير، مارپيتون، هوبره، جيرفتي، كبك، طاووسك، پليكان، فلامينگو، قوي گنگ و انواع اردكها در آن نگهداري ميشود.
منطقه آزاد تجاري صنعتي چابهار، آثار تاريخي و باستاني متعدد در گوشه گوشه سيستان و بلوچستان بويژه منطقه سيستان كه به بهشت باستانشناسان معرف شده از ديگر جاذبههاي اين استان است.
اين استان پهناور با توانمنديها و ظرفيتهاي گوناگون و از هم مهمتر مردمي مهربان، خونگرم و ميهمان نواز همواره چشم انتظار و پذيراي گردشگران و طبيعت گران ايران و جهان است.
طبيعت گردي از خصيصههاي مهم ايرانيان و از مهمترين بخشهاي صنعت گردشگري به شمار ميرود و همه ساله افراد زيادي براي ديدن جاذبههاي طبيعي دنيا به نقاط مختلف سفر ميكنند.
در طبيعت گردي محيطهاي بكر و دست نخورد بيشتر مورد توجه طبيعت گردان و گردشگران قرار دارد.
آنچه امروز مورد توجه و تاكيد دست اندركاران و حافظان منابع طبيعي قرار دارد حفظ منابع طبيعي و جلوگيري از تخريب و آسيب پذيري آنها است كه بايد از سوي مسافران و طبيعت گردان رعايت شود.
سيستان و بلوچستان با داشتن تنوع آب و هوايي و اقليم منحصر به فرد در چهار فصل جاذبههاي طبيعي بيشماري دارد.
به گفته برخي از محققان و كارشناسان، هر آنچه خداوند در زمين خلق كرده گوشهاي از آن را به سيستان و بلوچستان و مردم مهربان شيعه و سني و فارس بلوچ اين منطقه زيبا ارزاني داشته است.
زيباييها، توانمنديها و ظرفيتهاي بيشمار اين استان نيازمند توجه بيش از پيش مسوولان و همكاري روز افزون مردم با آنان است و طبيعت جذاب و بكر آن نيز نياز به حفاظت و پاسداري و مهمتر از آن، شناساندن اين نعمتهاي خدادادي به هموطنان و جهانيان دارد.
جاي بسي تاسف است كه استاني با اين همه توانمندي، ظرفيت و امكانات محروم ناميده شود. ك/۴
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]