واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: زيرساخت هاي شهرك هاي صنعتي براي سرمايه گذاري هنوز آماده نيست
خراسان شمالي از استان هايي است كه صنايع بزرگي چون پتروشيمي، كارخانه آلومينا و لوله گستر در آن فعاليت مي كنند و علاوه بر اين اين صنايع، واحدهاي بزرگ و كوچك توليدي در هر گوشه آن پا گرفته و رشد كرده است.
گذشته از صنايع بزرگ، پراكندگي صنايع ديگر استان اين نياز را به وجود آورده كه در كنار هر شهري، شهرك هاي صنعتي ايجاد شود و گسترش يابد تا با استقرار همه واحدهاي توليدي و صنايع در خود و در واقع تجميع آن ها هم نيازهاي مختلف آنان ديده و رفع شود و هم از تبعاتي كه پراكندگي هاي صنايع براي استان ايجاد مي كنند، جلوگيري شود.
در سفر قبلي رئيس جمهوري به استان مصوبه اي مبني بر ايجاد شهرك هاي صنعتي در هر شهرستان به تصويب رسيد و اكنون نيز بنا به گفته مديرعامل شركت شهرك هاي صنعتي استان 6 شهرك در شهرستان هاي استان ساخته شده است كه بسياري از توليد كنندگان مشتاق سرمايه گذاري و بهره برداري از حقوق انتفاع آن ها هستند.
اما آن چه نگران كننده به نظر مي رسد اين است كه سرمايه گذاران و حتي واحدهايي كه از آن ها بهره برداري شده است، با مشكلاتي دست و پنجه نرم مي كنند.
مدير يك واحد توليدي به تشريح مشكلات خود پرداخته و مي گويد هنگامي كه براي عقد قرارداد و اخذ زمين به شهرك صنعتي مراجعه كرد، به من گفته شد كه قرارداد منعقد شده به منزله وثيقه اي است كه بانك براساس آن بايد، تسهيلات مورد نياز را ارائه كند، ولي چنان در پيچ و خم كارهاي بانكي گرفتار شدم كه اجراي واحد توليدي ام از برنامه پيش بيني شده، با يكسال تفاوت، آغاز شد و اين عقب افتادگي باعث شد متحمل خسارت فراواني شوم.
وي تأكيد مي كند: بانك ها در حرف مدعي هستند كه با ارائه قرارداد خريد زمين صنعتي تسهيلات پرداخت مي كنند ولي در بسياري از موارد اين گونه نيست.
يكي از كساني كه نتوانسته است در مهلتي كه پس از عقد قرارداد و اخذ زمين صنعتي به او داده شده كار خود را آغاز كند مي گويد: بلافاصله پس از اين كه حدود زميني كه بايد در اختيارم قرار مي گرفت تعيين شد به دنبال، فراهم كردن مقدمات واحد توليدي خود رفتم ولي متأسفانه از يك سو بانك ها از پرداخت تسهيلات شانه خالي كردند و از سويي طرحي كه براي واحد توليدي خود داده بودم در كار گروه اشتغال و سپس بانك عامل ماند و دوره دو ساله اي كه مهلت شروع به كار من بود به پايان رسيد.
وي مي افزايد: در اين هنگام به اجبار و به علت فشاري كه از سوي شركت شهرك هاي صنعتي براي آغاز به كار وجود داشت مجبور به فسخ قرارداد شدم و 2 سال از عمرم را به زمينه براي كار توليدي كه از آن حمايت نشد هدر دادم.
يك شهروند ديگر نيز مي گويد: دورنماي زمين صنعتي كه براي من بيان شد، با آن چه كه در واقع وجود دارد، بسيار متفاوت است.
وي مي افزايد: زمين هايي مانند شهرك صنعتي اسفراين، هنگامي قابل خريد مي شود كه داراي امكانات مناسب هم باشد اما شروع يك واحد توليدي كوچك يا بزرگ در شهركي كه فقط نام آن شهرك صنعتي است و از بقيه زير ساخت ها در آن خبري نيست، مخاطره آميز است.
وي اذعان مي كند: گرچه با شركت شهرك هاي صنعتي قرارداد بسته بودم ولي هنگامي كه ديدم از آب و برق در زمين صنعتي خبري نيست و حتي براي احداث سوله بايد با تانكر آب رساني شود، قراردادم را فسخ كردم. وي نبود زير ساخت هاي لازم براي شهرك هاي صنعتي را از مهمترين عواملي مي داند كه به فسخ قراردادها منجر مي شود.
نظرات يك كارشناس صاحب تجربه در اين رابطه نيز شنيدني است. ابوالحسني مي گويد: منظور از ايجاد شهرك هاي صنعتي اين است كه با توجه به آماده بودن زيرساخت هايي چون، مشخص بودن كاربري ها، وجود آب و برق، گاز و تلفن، شبكه گذرها و تسهيل در صدور پروانه رايگان، سرمايه گذار تمامي انرژي و وقت خود را صرف برنامه ريزي و سرعت بخشيدن به اجراي پروژه كند. رئيس سابق اتاق صنعت و معدن استان خاطر نشان مي كند: زماني كه بر اثر فشارهاي غير كارشناسي، صاحبان ايده و سرمايه را به عرصه هايي هدايت مي كنيم كه يك يا چند مورد از خدمات ياد شده را ندارند، مجبورند بخش اعظمي از نيروي خود را صرف حل اين مشكلات كنند و هم چنين زمان اجراي پروژه به دليل روان نبودن جريان كارها، كند و غير قابل پيش بيني شده و هزينه ها را به شدت بالا مي برد.
وي اذعان مي كند: پس از آماده شدن پروژه نيز نبود امكانات ياد شده مانع بهره برداري بهينه مي شود و با اين وضعيت، سرمايه ها بلوكه شده و هر لحظه بدهي سرمايه گذار به بانك ها افزايش پيدا مي كند.
ابوالحسني با بيان اين كه فسخ قرارداد به دليل نداشتن توان مالي و فني لازم افراد است، عنوان مي كند: كسي كه طرح خود را ارائه مي دهد بايد توانايي علمي و فني لازم را داشته و به ريز و درشت طرح خود واقف باشد، هم چنين سرمايه لازم براي شروع كار را داشته باشد ولي اگر اين گونه نبود حتي اگر طرحي از فيلترهاي گوناگون عبور كرده و تسهيلات لازم را هم دريافت كند، احتمال شكست طرح زياد است.
وي تأكيد مي كند: مسئولان نبايد پافشارهاي غير كارشناسي افراد را به سويي هدايت كنند كه مشكلات فراواني را براي آن ها به دنبال داشته باشد و حل آن ها خارج از توان سرمايه گذار باشد.
وي مي افزايد: اصل كلام اين است كه بايد عرصه از همه نظر آماده را به متقاضي عرضه كنيم نه اين كه مشكلات را با وي تقسيم كنيم.
وي تأكيد مي كند: قراردادهايي را كه منجر به واگذاري زمين در شهرك شماره يك شده است تمام بانك ها به عنوان وثيقه قبول كرده اند و اگر اشكالي در مدارك و اسناد زمين شهرك ها وجود نداشته باشد و منابع بانك ها اجازه دهد مطمئنا باز هم قبول مي كنند. اما آن چه يك كارشناس ديگر به آن اشاره مي كند و مانع مهمي بر سر راه توليد كنندگان در شهرك هاي صنعتي مي داند، بيانگر ميراثي است كه از قبل در استان جا مانده است.
يك كارشناس ديگر مي گويد: يك قطعه زمين صنعتي بايد داراي خصوصياتي باشد كه آن را از ديگر زمين ها متمايز مي كند.
وي ادامه مي دهد: زمين صنعتي با امكاناتي كه دارد، مانند آب، برق، گاز، تلفن و هر آن چه لازم چنين زمين هايي است، فرصت احداث سريع، كارگاه و واحد توليدي را به متقاضيان مي دهد و در اصل بايد روند توليد را براي توليد كنندگان و واحدهاي صنعتي كه گرد هم آمده اند، روان كند.
به گفته اين كارشناس در خراسان شمالي نيز هدف از احداث شهرك هاي صنعتي روان سازي امر توليد، تجميع واحدهاي صنعتي و ارائه خدمات به سرمايه گذار است ولي اين استان تازه تأسيس مشكلاتي دارد كه نه مربوط به سرمايه گذار است و نه مربوط به شهرك هاي صنعتي بلكه در روند اجراي كار به مرد و طرف تحميل مي شود. به گفته وي، نبود زير ساخت هاي لازم، مانند شبكه هاي مناسب براي برق رساني، آب، گاز مشكلي است كه به تمام استان مربوط مي شود و تنها مربوط به شهرك ها نيست ولي به دليل حساسيت موضوع در بعضي مناطق خاص نمود بارزتري پيدا مي كند.
وي تأكيد مي كند: به علت ميراثي كه از قبل براي استان باقي مانده و بي توجهي به مناطق دور از مركز، با وجود افزايش جمعيت شبكه هاي گاز، برق و آب نتواند بار موجود را تحميل كند نمي توان نسبت به ارائه اين خدمات آن هم به واحدهايي كه نياز به مصرف قابل توجهي دارند اقدام كرد و اين امر خود يكي از مشكلات زمين هاست.
وي تأكيد مي كند: از سويي بانك ها به دليل كمبود منابع، مطالبات معوقه و ... نمي توانند به موقع تسهيلات لازم را پرداخت كنندو گاهي مجبور مي شوند با توسل به كاغذ بازي و بدون اعلام صريح اين امر متقاضيان را در دور باطلي وارد كنند تا شايد پس از مدتي بتوان مقداري از تسهيلات را به آن ها ارائه كرد.
وي اظهار مي كند: از سويي پرداخت نشدن تسهيلات، طرح هاي غير كارشناسي و وارد شدن به عرصه توليد بدون داشتن تخصص و تجربه كافي از ديگر مواردي كه منجر به فسخ قراردادها در واحدهاي صنعتي مي شود.
اما آيا فسخ قراردادها، تبعات منفي براي روند شكل گيري ديگر واحدهاي صنعتي در شهرك هاي صنعتي دارد يا نه به اين سؤال معاون هماهنگي امور عمراني استاندار چنين پاسخ مي دهد: بعضي از سرمايه گذاران طرف قرارداد با شهرك هاي صنعتي مشكل مالي ندارند و ارائه نكردن تسهيلات از سوي بانك ها بهانه اي است تا با استفاده از آن قرارداد خود را فسخ كنند.
نور علي طالب زاده مي افزايد: اين افراد به دليل نداشتن توان لازم براي ادامه كار و مبادرت به فسخ قرارداد مي كنند كه تبعات منفي ندارد و براي توليد و سرمايه گذاري در شهرك هاي صنعتي بهتر نيز هست. زيرا حذف افراد ضعيف و فاقد توان و تخصص لازم عرصه را براي ورود توانمندان باز مي كند و زمين صنعتي در اختيار كساني كه دانش فني و توانمندي لازم را ندارند نمي ماند و بلافاصله افراد ديگري جانشين آن ها مي شوند.
وي نيز با اشاره به مشكلاتي كه بانك ها در سراسر كشور دارند مي گويد: با توجه به اين نكته حايز اهميت است كه افزايش سطح زمين هاي صنعتي در استان، گرچه روند مطلوبي داشته است ولي مشكلات سرمايه گذاران و كساني كه در رابطه با اخذ زمين صنعتي به قرارداد دارند هم چنان ادامه دارد.
مدير عامل شركت شهرك هاي صنعتي خراسان شمالي مي گويد: در ابتداي تأسيس استان، تنها شهرك صنعتي استان شهرك صنعتي بجنورد با 29 هكتار مساحت بود ولي اكنون همه شهرهاي استان داراي شهرك صنعتي هستند و در مجموع مساحت زمين هاي صنعتي استان به 1000 هكتار رسيده است.
فتحعلي محمدزاده عنوان مي كند: توسعه شهرك هاي صنعتي به خصوص بيدك، شيروان و اسفراين از برنامه هايي است كه در دستور كار شهرك شهرك هاي صنعتي قرار دارد.
وي عنوان مي كند: همكاري مسئولان ادارات خدمات رسان به شركت شهرك هاي صنعتي، يكي از عواملي است كه در سرعت گرفتن احداث واحدهاي صنعتي و واحدهاي توليدي مؤثر است و انتظار مي رود اين دستگاه ها به وظايف قانوني خود عمل كنند و امكانات خود را به ورودي هاي شهرك هاي تازه تأسيس برسانند.
محمدزاده مي گويد: شهرك شماره يك بجنورد به لحاظ زيرساخت و امكانات مشكلي ندارد و شبكه برق و آب بيدك در انتظار خط انتقال است.
وي توضيح مي دهد: زيرسازي و آسفالت اين شهرك نيز در دست انجام است. وي اظهار اميدواري مي كند كه با تخصيص اعتبارات لازم پروژه هاي شهرك هاي صنعتي را بتوان به اتمام رساند.وي با اشاره به ساماندهي قراردادهاي راكد مي گويد: از ابتداي آغاز واگذاري زمين صنعتي به متقاضيان تاكنون، 170 قرارداد منعقد شده هر قراردادي كه فسخ شده بلافاصله قرارداد ديگري به جاي آن منعقد شده است.
به گفته مدير عامل شركت شهرك هاي صنعتي كند شدن روند ارائه تسهيلات و حتي ارائه نشدن تسهيلات انعقاد قراردادها را كند كرده است و به تبع آن تعدادي مراجعه براي فسخ قرارداد نيز داريم.
وي اضافه مي كند: خراسان شمالي در زمينه صنعت استان مستعدي است و يكي از راه هاي ايجاد توسعه پايدار در استان نيز توجه به صنايع استان و سرمايه گذاري در اين حيطه است.
وي تأكيد مي كند: صنعت با منابع بانكي زنده است و اگر تسهيلات بانكي به صنايع تزريق نشود، از بين مي رود.
وي با بيان اين كه شهرك هاي صنعتي در كنار صنايع بزرگ ايجاد شده است تا بتوان به توسعه صنايع پايين دستي اين صنايع كمك كرد مي گويد: به دليل نوپا بودن استان، اجراي زيرساخت ها و خدمات رساني با انعقاد قرارداد و احداث واحد توليدي هم زمان شده است تا به توليد سرعت بيشتري داده شود.
وي اضافه مي كند: از 160 قرارداد منعقده، 40 قرارداد به بهره برداري رسيده است.
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]