واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: نيمي از خانه مدرس تخريب شد
سرمايه: نيمي از خانه مدرس به دليل بي توجهي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران به تازگي تخريب شده است.محسن مدرس نوه آيت الله مدرس در آخرين بازديد خود از اين خانه كه در كوچه شهيد جاويدي ( ميرزا محمود وزير)، واقع در چهارراه سرچشمه قرار دارد؛ از تخريب بخش زيادي از بناي داخلي اين خانه تاريخي مي گويد: «من سال 1313 در اين خانه به دنيا آمدم، خانه دو بخش اندروني و بيروني داشت اما حالا بخشي از اندروني وجود ندارد و تنها بخش بيروني سالم مانده است كه در مالكيت برادران كتابچي است.»
بيروني منزل آيت الله مدرس محل آمد و شد چهره هاي برجسته تاريخ و ادب ايران معاصر بود. محسن مدرس از رفت و آمد محمدتقي بهار، موتمن الملك پيرنيا (رئيس مجلس شوراي اسلامي) برادش مشيرالدوله پيرنيا، ميرزا حسن مستوفي الممالك و دكتر محمد مصدق مي گويد: «بسياري از تصميمات مهم و سرنوشت ساز اواخر قاجار در اين خانه گرفته شده، پيش نويس برخي از قوانين مهم ايران چون قانون مدني و عدليه نيز در اين خانه تاريخي تهيه شده است.»
رضاشاه سه بار براي پيشنهاد واگذاري پست در كابينه به مدرس راهي اين خانه شده بود. با اينكه اهميت اين خانه براي هيچكس پنهان نيست اما سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري سال 1382 با بودجه اي كه مجلس براي اين خانه اختصاص داده بود، خانه اي مجاور خانه مدرس به نام خانه «نصيرالدوله بدر» را خريداري كرد. نصيرالدوله بدر وزير معارف رضاشاه بوده و خانه اش با معماري فاخر و تزئينات خاص دوره قاجار بيش از خانه ساده مدرس جلب توجه مي كند.
سال 1382 به پيشنهاد دفتر مقام معظم رهبري، مطبوعات، نمايندگان مجلس، سازمان مديريت و برنامه ريزي و دفتر رئيس جمهوري، بودجه اي معادل يك ميليارد و 150 ميليون تومان در اختيار سازمان ميراث فرهنگي قرار گرفت تا خانه مدرس خريداري و مرمت شود.
اين تخلف كه به خاطر بي توجهي مديران سازمان ميراث فرهنگي اتفاق افتاد باعث واكنش نمايندگان مجلس و درخواست آنها از رياست جمهوري براي پيگيري شد.
هر چند تاكنون اين تذكر و درخواست نمايندگان اصولگراي مجلس با سكوت و بي توجهي سازمان ميراث فرهنگي روبه رو شده است اما سازمان بارها اعلام كرده است اين تخلف متعلق به مديران پيشين اين سازمان بوده و به زودي نتيجه پيگيري هاي سازمان ميراث فرهنگي براي ساماندهي به خانه مدرس اعلام مي شود. هرچند اكنون پس از گذشت بيش از 10 ماه هنوز اقدامي درباره اين خانه تاريخي انجام نشده است.
علاوه بر اينكه سازمان ميراث فرهنگي به اشتباه خانه ديگري را به جاي منزل آيت الله مدرس خريداري كرده است و خانه اصلي مدرس را نيز در فهرست ميراث ملي ثبت نكرده است.
به اعتقاد محسن مدرس ، تخريب بخش بزرگي از اين خانه به دليل ثبت نبودن آن در فهرست ميراث ملي انجام شده است؛ شهرداري اطلاعي درباره ارزش اين خانه نداشته و به همين دليل با تخريب بخشي از آن مخالفت نكرده است.»
حميد بقايي، قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قول داده است گزارش بازرسي سازمان درباره خانه مدرس را منتشر كند، قولي كه تا به حال محقق نشده است. او بدون توجه به اسناد تاريخي، نظر رسمي سازمان ثبت اسناد، گزارش كميته سازمان ميراث فرهنگي و گفته خانواده مدرس انتساب اين خانه به مدرس را با ترديد روبه رو مي كند.
علاوه بر اينكه شهرداري منطقه 12 اعلام كرده است در صورت اثبات هويت واقعي اين خانه، حاضر به خريد آن است، كاشمري هاي مقيم تهران نيز براي تملك و حفظ اين خانه به اظهار آمادگي كرده اند. البته محسن مدرس معتقد است: «تا خانواده مدرس زنده اند مي توان با استفاده از عكس ها و خاطرات آنها بخش تخريب شده را مرمت كرد اما اين مستلزم عزم جزم دستگاهي است كه مسووليت حفاظت از اماكن تاريخي و فرهنگي ارزشمند را بر عهده دارد.
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 378]