واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در نشست خبري همايش«ايران و استعمار انگليس» مطرح شد؛ شكاف ميان نسل حاضر و تاريخ معاصر بايد كمتر شود
خبرگزاري فارس: سه تن از اساتيد و محققان تاريخ معاصر ايران عصر امروز در نشست خبري نخستين همايش «ايران و استعمار انگليس» با تاكيد بر اينكه استمعار انگليس از مسلمات تاريخ معاصر ايران است، خاطر نشان كردند شكاف ميان نسل حاضر و تاريخ معاصر بايد كمتر شود.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، عصر امروز (شنبه)نشست خبري نخستين همايش ايران و استعمار انگليس در موسسه مطالعات و پژوهشهاي سياسي با حضور تني چند از اعضاي هيات علمي اين همايش برگزار شد.
محمد علي كاظمبيگي عضو استاد تاريخ دانشگاه تهران و عضو هيئت علمي همايش در ابتداي اين نشست طي سخناني با اشاره به لزوم بررسي پيشينه روابط ايران و انگليس، گفت: سابقه روابط ايران و انگليس به دوره صفويه باز ميگردد، در تاريخ دو قرن اخير بحثي وجود ندارد كه پاي انگليس به آن باز نشده باشد چه بحثهاي اقتصادي، سياسي ، فرهنگي، اجتماعي و نهضتها.
** كاظم بيگي: خطر فاصله افتادن ميان نسل امروز و تاريخ معاصر احساس ميشود
وي در مورد اهداف برگزاري اين همايش، افزود: هدف از برگزاري اين همايش تشويق جامعه و جوانان ايراني براي مطالعه در تاريخ ايران و شناخت مناسبات ايران و انگليس، همچنين تاثير بريتانيا بر تحولات معاصر ايران، است.
عضو گروه تمدن و ملل اسلامي در دانشگاه تهران خاطر نشان كرد: هم اكنون اين خطر احساس ميشود بين تاريخ معاصر و نسل حاضر فاصله بيافتد. جامعه و نسل ديروز اگر به طور جدي با مسئله روابط ايران و انگليس برخورد داشت اما امروز اين نقش براي نسل امروز روشن نيست و گمرنگ شده است.
وي افزود: بعد از انقلاب استعمار كوشيد حافظه ملت را در مورد انگليس دستكاري كند آنها تلاش كردند مساله نفوذ استعمار انگليس در ايران را مسكوت بگذارند يا اين حضور و نفوذ را توجيه كنند درثاني اگر در موضوعاتي نتوانستند اين تاثير و حضور انگليس در ايران را ناشي از نيازمندي ساختار حكومتي وقت ايران و ضعف فرهنگي معرفي كنند يا براي آن وجوه مثبت ارائه كنند.
اين استاد دانشگاه با اشاره به ديگر شگردهاي سياستمداران انگليسي براي توجيه تاريخ، گفت: مسوولين كنوني و معاصر انگليس در توجيه رفتار اين كشور در ايران ميگويند سابقه تاريخي انگليس در ايران را فراموش كنيد. اين مسالهاي است كه به تاريخ پيوسته است.
كاظم بيگي با اشاره به اينكه همايش ايران و استعمار انگليس به تاريخ استعمار انگليس در قرن نوزدهم ميپردازد خاطر نشان كرد: اين مساله ايجاب ميكند كه يك پژوهش جدي شكل بگيرد كه يك گام كوچك ميتواند برگزاري اين همايش براي جلب توجه محققين و نسل جوان باشد.
وي تصريح كرد: غربيها و به خصوص خود انگليسيها مانند اين همايشها را مكرر برگزار كردهاند ولي در ايران تاكنون در اين سطح همايشي نداشتهايم و اين برنامه براي نخستين بار است كه برگزار ميشود.
عضو هيئت علمي همايش ايران و استعمار انگليس در مورد استقبال از برگزاري اين برنامه، خاطر نشان كرد: بعد از انتشار فراخوان اين همايش در شهريور ماه 1386 تعداد 134 مقاله به دبيرخانه همايش واصل شد كه از اين ميان 97 مقاله انتخاب و براي داوري ارسال شد. از ميان اين تعداد نيز 37 مقاله پس از سه مرحله داوري گزينش و انتخاب گرديد كه قرار است 10 مقاله در ويژه نامه همايش منتشر شود.
وي در پايان افزود: استقبال از برگزاري اين همايش در شهرستانهاي كشور به نسبت تهران بسيار چشمگير بود و در اين ميان تعداد مقالاتي كه خانمهاي محقق و پژوهشگر ارسال كرده بودند بسيار قابل توجه بود.
** سلطاني: استعمار انگليس از مسلمات تاريخ معاصر ايران است
در ادامه اين برنامه مجتبي سلطاني مشاور عالي پژوهش موسسه مطالعات و پژوهشهاي سياسي طي سخناني، گفت: استعمار انگليس يك واقعيت تاريخي و يك واقعيت سياسي دارد كه از مسلمات تاريخ معاصر ايران است.
وي افزود: واقعيت سياسي اين استعمار هنوز هم وجود دارد و ما آن را به شكل بقاياي روحيه و رويكرد استعماري در نگرش و عملكرد دولت كنوني بريتانيا مشاهده ميكنيم.
اين محقق و پژوهشگر تاريخ معاصر در ادامه خاطر نشان كرد: هنوز استعمارگران خود را با تحولات زمان و تحولات ملتها هماهنگ نكردهاند آنها فكر ميكنند هنوز هم سوار بر كشتيهاي خودشان و با استفاده از قدرت نظامي ميتوانند ملتها را استثمار كنند.
وي با اشاره به اينكه استعمار انگليس پديدهاي تاريخي است كه سپري شده گفت: امروز در كنار سلطهطلبي ابرقدرت امريكا بريتانيا با همان روحيه و رويكرد گذشته در پيگيري سياستهاي سطله جويانه آمريكا نقش برجسته ايفا ميكند.برخي اعتقاد دارند نقش سلطهجويانه انگليس در سياستهاي آمريكا اصلي است و "پيروانه" نيست.
سلطاني خاطر نشان كرد: در خاورميانه و تحولات جاري كشورهاي اسلامي مصاديق اين سياست به چشم ميخورد انقلاب اسلامي مهر پاياني بر اين سياست بود. انگليسيها با تداوم اين سياست براي احياء منافع پيشينشان چالش جديدي به وجود آوردهاند كه منجر به شكلگيري مقاومت جدي در ميان جوامع ستم كشيده شده است.
اين استاد دانشگاه خاطر نشان كرد: تاريخ معاصر روحيه مقاومت آگاهانه ملت ايران را يادآوري ميكند و در كنار ساير دستاوردهاي ايران اسلامي تاكيدي بر ايستادگي مقابل استعمار انگليس است.
وي در مورد حركتهاي خصمانه اخير انگليس، يادآور شد: با گذشت 30 سال از انقلاب، هنوز انگليسيها تصور ميكنند با همان نگرشهاي قجري و پهلوي ميتوانند با ملت ايران مواجه شوند و مسئولين در عرصههاي مختلف پاسخ مناسب را به انگليسيها دادهاند.
اين محقق تاريخ معاصردر پايان با يادآوري اينكه نقش استعماري انگليس بعد از انقلاب در ايران پايان يافته است، تصريح كرد: در تاريخنگاري معاصر عصر پهلوي، براي اينكه ضعف سلسله پهلوي در مقابل بيگانه و نفوذ استعمار انگليسي را مخفي كنند سعي ميشد روي وقايع دوره قاجار مانور بيشتري بدهند و تاريخ اين دوران برجسته تر شود.
** سليمي نمين: بايد دلايل مستند ضديت با آمريكا و انگليس براي نسل امروز ارائه شود
به گزارش فارس، پس از آن عباس سليمي نمين پژوهشگر و دبير مجمع هماهنگي موسسات تاريخ پژوهشي و اسنادي كشور طي سخناني، گفت: عليرغم آنكه تصور ميكنيم جامعه نسبت به گذشته داراي آگاهي عميقي است، نياز به تبيين مطالبي كه ملت ما چند دهه قبل به طور ملموس حس كرده و از نزديك با آن درگير بوده امروز بيش از هر زماني احساس مي شود.
وي افزود: برداشتن گام كوچك در جهت اثبات ضرورت اين امر براي تبيين مسائلي كه براي نسلهاي گذشته روشن است و براي نسلهاي آينده نياز به تبيين دارد از وظايف ما است و برگزاري چنين همايشهايي يكي از راههاي تبيين استعمار انگليس در ايران است.
سليمي نمين با يادآوري اينكه امروز براي ضديت با آمريكا و انگليس بايد مستندات ارائه شود، گفت: نسل محقق امروز بيش از هر گروهي كوتاهي داشته چون پندارشان اين بود كه چون ملت حقايق را از نزديك درك و لمس كرده كمتر نياز به تبيين دارد. اما نسل امروز با يك سري شعارهاي كلي با گذشته ارتباط برقرار ميكند. شعار نيز تاريخ مصرف خود را دارد، اگر ما به شعار بسنده كنيم اين احساس به وجود ميآيد كه برخي جهت گيريها فاقد مستندات تاريخي و پشتوانه علمي است و اين شعارها به ضد خودش تبديل ميشود.
انتهاي پيام/ز
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]