واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: ترميم «نگاه مالكانه» به فضاي مجازي موجب سالمسازي آن ميشود
گروه وبلاگ و IT: نگاه مالكانهاي كه فضاي مجازي را جزو ملكيت خود ميداند و بدنبال تسلط نگاه خود در اين فضا است، نياز به ترميم دارد و با تغيير نظام سليقهاي بر اين فضا بايد محيط مجازي را سالم و ساماندهي كنيم.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، اين نشست با حضور «مهدي بوترابي» مدير سرويسدهنده پرشين بلاگ، «عباس حسيننژاد» بلاگر و فعال رسانهاي، «سيدعلي پورطباطبايي»، سردبير خبرگزاري آينده روشن و «امير اسماعيلي»، كارشناس رسانه، در خبرگزاري قرآني ايران برگزار شد.
در بخش دوم گزارش نشست بررسي و معرفي محتواي فرهنگي سالم در دنياي مجازي كارشناسان حاضر تأكيد كردند كه مشكل كنوني وضعيت اجتماعي و سياسي ما برگرفته از وضعيت اقتصاد سياسي جامعه است و وجود نظام سليقهاي حاكم بر فضاي مجازي است كه منجر به شكلگيري اين تصور شده كه دقيقاً همان انتظاري كه از فضاي واقعي وجود دارد، از فضاي مجازي هم شكل گرفتهاست.
بخش دوم نشست را اينجا بخوانيد!
در ادامه اين نشست امير اسماعيلي در رابطه با تغيير نگاه جامعه به فضاي مجازي گفت: نگاه به فضاي مجازي بايد ترميم شود و اين نگاه نبايد مالكانه باشد. اعتقاد به اينكه محيطي وجود دارد كه متعلق به ماست و ما بايد آن را كنترل كنيم، اعتقاد صحيحي نيست، وبلاگ يك رسانه شخصي و روز نوشت است كه هر كس سردبير مطبوعهاي است كه خودش منتشر ميكند. نگاه مالكانهاي كه اين فضا را جزو ملكيت خود ميداند و بدنبال تسلط نگاه خود در اين فضا است، نياز به ترميم دارد.
اسماعيلي تصريح كرد: ما بايد نگاه سليقهاي خود را بر فضاي مجازي تغيير دهيم و تلاش كنيم محيط مجازي را سالم و ساماندهي كنيم، اينترنت تحت مالكيت كسي نيست، يك فضايي است كه هر فردي بر حسب تواناييها و قابليتها و نيازمنديهايي كه دارد، از اين فضا استفاده ميكند و توليد محتوا و يا برداشت محتوا ميكند. نظام مالكيتي وجود ندارد و هر كس مالك دامنهاي است كه خودش ثبت ميكند .
اين كارشناس رسانه در ادامه افزود: نگاه غير مالكانه، نگاه جهاني شدهاست و نگاه مالكانه در جامعه ما بايد تعديل شود. هر كس ميتواند محتوايي كه موردنظرش است را توليد كند و اين محتوا از نگاه مخاطب ارزيابي ميشود و مخاطب روي اين محيط ارزشگذاري ميكند، اگر به آن نياز داشت استفاده ميكند و اگر نياز نداشت استفاده نميكند.
پورطباطبايي، دبير خبرگزاري آيندهروشن نيز در ادامه تصريح كرد: نگاه ما، نگاه كاربر فضاي مجازي است؛ از ديدگاه رشته حقوق، اگر من خودم را جاي حاكميت قرار دهم، نميتوانم اجازه دهم كه يك ورق پاره منتشر شود و من ندانم كه چه كسي آن را منتشر ميكند، نظام حقوقي ما نوشته شده است و بر اساس عرف نيست.
وي علت اينكه از ديدگاه حاكميت ما مطبوعات الكترونيك مانند مطبوعات چايي هستند را رعايت نظم در جامعه دانست و ادامه داد: از ديدگاه قاضي مهم است كه اگر مطلبي نوشته شده و كسي شاكي است از چه كسي بايد شكايت كرد. با اين نوع نگاه رفتارهايي كه بعضي از افراد مسئول در اين زمينه انجام ميدهند قابل درك است، شايد منظورشان از اين اعمال، نشان دادن نكات بد فضاي مجازي و اينترنت نيست. ولي در عين حال ميخواهند تكليف خودشان را هم بدانند، بنابراين قانون تعريف ميكنند.
پورطباطبايي افزود: خصوصيت جمعهاي فضاي مجازي اين است كه به آزادي اعتقاد دارند، هميشه به ايدهآل نگاه ميكنند، بايد در اين زمينه به واقعيت هم نگاه كرد.
بوترابي، مدير سرويسدهنده پرشينبلاگ در خصوص حجم جستجوي مطالب غير اخلاقي و فاسد در اينترنت گفت: جستجو كردن كليدواژهها، اساساً روش درستي براي فهميدن محتوا نيست، البته يكي از ابزارهاي محتوا است.
وي ادامه داد: كسي كه پرونوگرافي را جستجو ميكند، شايد واقعاً به دنبال اين مباحث يا به دنبال كار خلاف نباشد، در آمار دادن جعل وجود دارد و بعضي در درك اين كه بعضي كلمات مثل زن چه معنايي دارد، دچار توهم هستند و عقلانيتي در وراي بسياري از اين كارها وجود ندارد.
بوترابي ادامه داد: اصل ماجرا اين است كه جامعه به طور خودجودش و با مكانيزمهاي طبيعي رشد ميكند. جامعه در حال روشن كردن تكليف خود با فضاي مجازي است، اما دولتها تكليف خود را روشن نكردند. جامعه مجازي جامعه بيحساب و كتابي نيست، اتفاقاً قدرتهاي جهاني روي زير ساختهاي جامعه مجازي تسلط دارند.
مدير پرشينبلاگ افزود: اما به ما دليل نبود فهم درست دولتهاي جهان سوم و بيتوجهي به شناخت از اين محيط از فرصتها درست استفاده نميكنند. اين فضا نياز به تخصص، دانش مطالعه و غيره دارد.
وي تصريح كرد: اگر دولتها بخواهند تكليف خود را با اين فضا مشخص كنند، راه آن شناخت و تدوين قوانين در سطح ملي و همكاري براي تدوين قوانين بينالمللي است كه افرادي كه زير ساختها را در دست دارند بر ما مسلط نشوند.
بوترابي در ادامه افزود: روند سالمسازي در محيط وب تا حد زيادي «درونزا» شدهاست. دليل آن است اين است كه چند صدايي در اين فضا وجود دارد و براساس جهل تصميم گيري نميشود و در اين فضا تعامل اتفاق ميافتد.
وي تصريح كرد: محيط وب هوشمند است، هويت دارد و اخلاقي است، افراد با سوابق مطالعاتي طولاني در وب خود را ترجمه ميكنند و با ديگران تعامل پيدا ميكنند و اين موارد از جمله فرصتهايي است كه اين فضا ايجاد ميكند.
مدير پرشينبلاگ تأكيد كرد: بايد به شبكههاي اجتماعي توجه ويژه شود، در حال حاضر شبكههاي اجتماعي و تعاملات اجتماعي خيلي مهمتر از محتوا است. عمل اجتماعي در وب بسيار تأثيرگذار است، بسياري از مهارتهايي كه جوانان و نوجوانان ما در فضاي واقعي كسب نكردند، مانند خود اتكايي، حق انتخاب، ابتكار و غيره، در فضاي مجازي به دست ميآورند.
وي افزود: اما چون در اين فضا آگاهي و چند صدايي و تعامل وجود دارد، نظام كنترلي چندان قوي هم وجود ندارد. البته در پس پرده توسط قدرتهاي بزرگ كنترل وجود دارد و آنها به دنبال تصويب كردن قوانين فراملي هستند، اما چندان ملموس نيست.
بوترابي خاطرنشان كرد: بزرگترين مانع در وب زمان است و موانع ديگر مانند زمان، فاصله و جنسيت برداشته شدهاست. راجع به اين موضوعات اصلاً در كشور ما فكر نشده و براي درك فضاي مجازي استراتژي و قوانيني تصويب نشدهاست. حوزه پژوهشي وبلاگستان و فضاي مجازي مغفول ماندهاست.
وي يادآور شد: شايد بزرگترين جرمي كه در وب اتفاق ميافتد اين است كه از وب براي بردن آبروي دوستيهاي فضاي واقعي استفاده ميكنند، وقتي دوستي در فضاي واقعي بهم خورده و از وب به دليل گستردگي آن در جهت مقاصد خود استفاده ميكنند، بزرگترين و دردناكترين اتفاقي كه در فضاي وب رخ ميدهد همين مسأله است. در وب آنچه تعيين كننده است، فعاليت افراد است و اگر كسي با هويت مستعار وارد شود براي همان هويت هم ارزش قائل هستند.
وي درباره علت اينكه عدهاي همچنان بر ناسالم بودن محتواهاي فضاي مجازي تأكيد ميكنند، گفت: اين افراد يا به دنبال منافع خود هستند يا نسبت به اين فضا جهل دارند.
امير اسماعيلي، كارشناس رسانه نيز در ادامه اين بحث با اشاره به اينكه فضاي مجازي نبايد محيط بدون نظارتي باشد، تأكيد كرد: نگاه مالكانه نبايد وجود داشته باشد و اگر كسي با اين حوزه آشنا باشد ميتواند تأثير گذار باشد.
وي ادامه داد: قدرتهاي بزرگ در اين فضا يك دايره گفتماني تشكيل ميدهند و از ساز و كارهاي موجود استفاده ميكنند به طوري كه خودشان را در اين فضا برتر نشان دهند و خود را مستقيم نشان نميدهند و با اين اقدامات در اين فضا داراي بار ايدئولوژيك قويتر هستند و توانستند نظام تأثير گذاري را به وجود آورند.
اين كارشناس رسانه تأكيد كرد: از محتواي غيراخلاقي در فضاي مجازي نميتوان دفاع كرد و تجاوز به حريم خصوصي هميشه منفور است و بايد با آن برخورد شود و اين محتواها براي خير و صلاح و تعالي تهيه نميشود.
اسماعيلي خاطر نشان كرد: محتواهاي ديگري نيز وجود دارد كه بيشتر از اينكه ناسالم باشد، يك سوال و دغدغه است و بايد دايره گفتوگو تشكيل شود و تلاش كنيم تا نقابها در اين فضا برداشته شود. نظام مسئوليت اجتماعي به دليل مكتوب بودن محتواهاي اين فضا وجود دارد چون سندسازي شده است. محيط مجازي ديگر، محيط مجازي بدون نقاب نيست.
وي افزود: در محيط وبلاگستان افراد با هويت و چهره واقعي خود مينويسند و دوره پنهان كاري تمام شده است. بعضي محتواهاي اين محيط قابل دفاع نيست ولي به كل فضاي مجازي قابل تعميم نيست.
در ادامه اين گفتگو عباس حسيننژاد، بلاگر و فعال رسانهاي، خاطرنشان كرد: سايتهايي كه ميخواهند محتواي سالم توليد كنند عمدتاً توسط افراد فني اداره ميشوند و به نوعي غلبه نگاه مهندسي در توليد محتوا وجود دارد.
وي ادامه داد: در اين سايتها براي نوشتن مطالب سردبير و گروهي وجود ندارد و يك مهندس براي سايت طراحي ميكند. گروههاي درست محتوايي تشكيل نميشود تا بتوان كار درستي انجام داد. توليدكنندهها در فضاي وب زياد شدهاند و در فضاي وب كپي كردن زياد اتفاق ميافتد.
وي يادآور شد: بايد كمي از اين فضاي كپيكردن خارج شد و مديريت فرهنگي در گروههاي خودجوشي كه در اينترنت شكال گرفته صورت گيرد و در مورد محتوا تصميم درستي اتخاذ شود. به خصوص افرادي كه در حوزه ديني وارد ميشوند بايد بيشتر دقت كنند و بايد ادبيات درستي براي اين كار ايجاد كنند.
حسين نژاد در پايان يادآور شد: تربيت فرهنگي بايد رخ دهد و توانايي سالم ماندن و تدبير فرهنگي ايجاد شود. فضاي مجازي بايد در جامعه را پذيرفته شود و اين فضا در آموزش و پرورش، آموزش داده شود.
امير اسماعيلي نيز در پايان بيان كرد: درك درست جامع از اين محيط كمك ميكند كه زودتر خود را با اين محيط منطبق كنيم و در هر صورت اين محيط راه خودش را ميرود، اما متأسفانه ما در اين مسير فرد محور هستيم و برنامه محور نيستيم، اين فضا راه خودش را ميرود و ما بايد به اين فضا برسيم.
پورطباطبايي سردبير خبرگزاري آينده روشن در پايان نشست تصريح كرد: ما نميتوانيم يك بخشي از اين فضا را بخواهيم و بخش ديگري از اين فضا را نخواهيم. بايد به وبلاگها و ساير قابليتهاي فضاي مجازي توجه كرد زيرا اين محيط مسير خود را طي ميكند و ما ناگزير ار انطباق خود با اين محيط هستيم.
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]