واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: در خانه سينما، مستندهاي«غريبتر از بهشت» و «هفت فيلمساز زن نابينا» و ... نقد و بررسي شدند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و هنر - سينما
چهارمين نشست نقد و بررسي فيلمهاي مستند جشن خانه سينما با نمايش و نقد و بررسي مستندهايي «قصه شب»، «شهر فرنگ ملي»، «غريبتر از بهشت» و «هفت فيلمساز زن نابينا» برپا شد.
به گزارش خبرنگار سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)؛ بعدازظهر روز گذشته، جمعه نوزدهم مهرماه، در ابتدا مجتبي اسماعيلزاده كارگردان مستند «شهر فرنگ ملي» درباره ايدهي اوليه توضيحاتي داد و گفت: سال 85 صداوسيما تصميم به ساخت مجموعهاي پنج اپيزودي به نام «هاتداگ» گرفت كه ساخت اپيزود سينمايي آن نيز به من واگذار شد تا فيلمي درباره سينما آزادي بسازم، اما پس از ساخت هيچگاه پخش نشد و از دل آن فيلمنامهاي با عنوان «تهران 1432» به دست آمد.
او ادامه داد: اين فيلمنامه هشدار بزرگي بود درباره سينما كه اگر به همين روند به كار خود ادامه دهد تا سال 1432 ديگر سينمايي باقي نخواهد ماند. البته اين فيلمنامه نيز به دليل هزينه بالايي كه براي توليد احتياج داشت ساخته نشد و تنها برخي راشهايي كه قرار بود قسمتي از آن شود، به فيلم فعلي تبديل شد.
اين مستندساز در توضيح ساختار طنزگونه اين فيلم هم گفت: شايد درحال حاضر طنز بهترين راه بيان نقد باشد. به همين دليل است كه اين فيلم به سمت طنازي پيش رفته، البته با اينحال طنز آن به گونهاي است كه به هيچ عنوان حالت تخريبي ندارد و تنها حالت آگاهيبخش و هشداردهنده دارد.
كارگردان مستند «شهر فرنگ ملي» در قسمت پاياني صحبتهايش نيز به اشتباهي كه در اطلاعرساني درباره اين فيلم صورت گرفته اشاره كرد و گفت: در خبرهاي مختلفي كه از اين فيلم منتشر شد، همهجا نام كارگردان آن اسماعيل بابائيان عنوان شده بود و حال آنكه نام كارگردان آن مجيد اسماعيلزاده و تدوينگر آن نيز مسعود آقا بابائيان است و شايد اينگونه اطلاعرساني از جانب برگزاركنندگان جشن نوعي فاجعه باشد.
عباس اميني كارگردان مستند «قصه شب» نيز در اين نشست دغدغه سينما ركس را دغدغه هر آباداني دانست و گفت: در ميان اهالي آبادان، افراد مختلف سعي كردهاند با بهرهگيري از هنرهاي مختلف مسئله آتشسوزي سينما ركس را انعكاس دهند و من نيز تصميم گرفتم اين مسئله را در قالب فيلم مستند پيگيري كنم.
او از نمايش اين فيلم در محل سينما ركس سابق و در سيامين سالگرد آتشسوزي اين سينما ياد كرد و افزود: به هنگام ساخت اين فيلم تمام دغدغهام آن بود كه اين فيلم مرهمي باشد، براي خانوادههايي كه در اين 30 سال هيچ حرفي از آنها زده نشده است و خوشبختانه پيرو نمايش اين فيلم در آبادان برروي يكي از خيابانها و ميدانهاي اين شهر نام سينما ركس گذاشته شد و قرار شد در محل آن سينما، فرهنگسرايي نيز احداث شود.
او در مورد دسترسي به منابع آرشيوي نيز عنوان كرد: دسترسي به منابع آرشيوي براي اين فيلم بسيار دشوار بود چراكه عمده عكسهايي كه از اين حادثه باقي مانده در تملك روزنامهي خاصي بود كه آنها نيز با هزينهاي بسيار بالا، حاضر به در دسترس قراردادن اين عكسها بودند و بدينترتيب تنها راه دسترسي من به عكسها، برخي از خانوادهها بودند.
اين مستندساز در بخش پاياني صحبتش نيز از ساخت مجموعهاي ديگر در اينباره تحت عنوان «نجاتيافتگان» خبر داد و گفت: عده بسياري از من ميپرسيدند كه چرا در اين فيلم از نجاتيافتگان اين سانحه صحبتي نميشود، و حقيقت آن است كه مصاحبههايي براي اين مسئله گرفته شده بود و تصميم دارم آنها را در فيلم ديگري كه با عنوان «نجاتيافتگان» درباره اين فيلم خواهم ساخت مورد استفاده قرار دهم.
او به طرح اوليه اين فيلم اشاره و اظهار كرد: طرح اين فيلم از طرف مركز گسترش سينماي مستند و تجربي پيشنهاد شد، اما از آنجا كه آن طرح درباره معراج پيامبر (ص) بود، امكاني براي ساخت آن به شكل مستند پيدا نشد و در نتيجه بعد از ده ماه به اين نتيجه رسيدم كه با تغييراتي در طرح، مستند فعلي را بسازم.
او در پاسخ بر پرسشي كه اين فيلم را شبيه دو فيلم خارجي دانسته بود افزود: ساختار اين فيلم از 4 فيلم مختلف گرفته شده، اما ايده آن كاملا مستقل بوده است و از آنجا كه ژانرهاي كمي براي سينما وجود دارد كاركردن در هر ژانر را نميتوان كپيكردن يك اثر ديگر دانست.
اين مستندساز، در پاسخ به سوال ديگري كه مبني بر شباهت اين فيلم با فيلمهاي مستند مطرح شده بود، عنوان كرد: اين فيلم به نوعي مستند تجربي محسوب ميشود و اين فيلم عليرغم استفاده از عناصر مستند، فيلمي است كه بيشتر پاي ميز مونتاژ شكل گرفته است.
به گزارش ايسنا، در ادامه اين برنامه فيلم «هفت زن نابينا» ساخته محمد شيرواني به نمايش درآمد و پس از آن محمد شيرواني به همراه سه تن از كارگردانان زن نابيناي اين فيلم براي نشست نقد و بررسي اين فيلم برروي سن رفتند.
در اين نشست، محمد شيرواني در ادامه صحبت يكي از كارگردانان اين فيلمها كه فيلم خود را نوعي انتقام ميدانست، گفت: به شخصه با سينماي انتقامي و يا دادستان ميانهاي ندارم، اما از آنجا كه اين فيلمها نوعي اتوبيوگرافي از كارگردان آنهاست، به آنها فرصت داده شده تا خود را آنگونه كه ميخواهند معرفي كنند.
او همچنين به نحوه شكلگيري اين ايده در ذهنش و دوره آموزشي فيلمسازياش در موسسه عصاي سفيد اشاره كرد و افزود: هنگامي كه اين طرح را ارايه كردم، همه به نوعي آن را احمقانه دانستند و تنها موسسه عصاي سفيد حاضر به همكاري شد.
شيرواني در بخش ديگري از اين نشست به معرفي مجدد كارگردانان اين بخشها پرداخت و با اشاره به حذف اپيزود ششم مجموعه، علت حذف آن را درخواست كارگردان آن فيلم عنوان كرد.
رييس هيأتمديره انجمن فيلم كوتاه همچنين به عدم همكاري نهادهاي مختلف اشاره و عنوان كرد: به دليل كمرنگبودن اين حمايتها به ناچار ساخت اين فيلم نزديك به 4 سال به طول انجاميد و شايد اگر حمايتي از آن صورت ميگرفت، ساخت آن هيچگاه بيش از دوسال به طول نميانجاميد.
شيرواني در بخش ديگري از صحبتهايش، در پاسخ به يكي از حاضران كه به امكانات متعدد فيلمسازان تهراني در مقايسه با شهرستانيها گله داشت، اظهار كرد: من نيز قبول دارم كه مشكلات متعددي بر سر راه ساخت فيلمهاي كوتاه و مستند وجود دارد و دليل آنكه در رده مديريتي صنف فيلم كوتاه وارد شدهام نيز همين نكته است تا آنجا سعي كنم كه اين وضعيت بهبود يابد. هرچند كه معتقدم وظيفه فيلمساز، ساخت فيلم است و اينگونه كارها وظيفه ما نيست.
كارگردان مستند «رييسجمهور ميرقنبر» همچنين به برخي شايعات اشاره كرد و گفت: عدهاي ميگفتند كه تصويربرداري اين فيلمها توسط خود من انجام شده، حال آنكه سينما هنري افشاگر است و نميتوان در آن دست به چنين اقدامي زد و در فيلم فعلي نيز هريك از اپيزودها داراي ويژگيهايي است كه بسيار شبيه كارگردان آن است.
او همچنين به ادامه حرفه فيلمسازي توسط يكي از اين فيلمسازان در مركز گسترش سينماي مستند و تجربي اشاره كرد و گفت: در آينده نيز هريك از اين دوستان فيلمنامهاي داشته باشند سعي خواهم كرد آنها را به مركزي معرفي كنم تا بتوانند كار خود را ادامه دهند.
اين مستندساز، در بخش ديگري از اين نشست درباره علت استفاده از زنان در كارگرداني اين فيلمها، توضيح داد: احساس كردم تلقي نادرستي نسبت به مسئله جنسيت زن و نابينايي وجود دارد و تصميم گرفتم با يك كار فرهنگي سعي در تغيير اين طرز تفكر كنم.
شيرواني در پايان صحبتهايش نيز از پيگيري اين طرح خبر داد و گفت: درحال حاضر طرحي با عنوان
«بازگشايي مدارس فيلمسازي نابينايان» به دفتر تهران سازمان جهاني بهداشت و درمان ارايه شده و در صورت توجه كافي به آن ممكن است طي سالهاي آينده اين مسئله ادامه پيدا كند.
بنفشه احمدي، كارگردان يكي از اين فيلمها نيز در اين نشست به كمكها و دريچه جديدي كه شيرواني به روي آنها گشوده اشاره كرد و گفت: دنياي معلوليت دنياي سياهي نيست، بلكه دنيايي است كه مانند دنياي همه افراد رنگهاي مختلف دارد و من عليرغم معلوليت خود احساس خوشبختي ميكنم، لذا معتقدم نبايد تماشاچي اين فيلم با ديدن آن نسبت به ما احساس دلسوزي كند.
مهديس الهي ديگر كارگردان اين فيلم نيز عنوان كرد: اين فيلم به من آرامش و روحيه زيادي ميدهد و آن را به دليل زحمات و صحبتهاي محمد شيرواني ميدانم.
شكوفه داورنژاد ديگر كارگردان حاضر در اين نشست نيز ضمن تشكر از مسوولاني كه امكان اكران دوباره اين فيلم را فراهم آوردند، اين فيلم را كمكي بزرگ به خود دانست.
به گزارش ايسنا، «هفت فيلمساز زن نابينا» عنوان مستندي است كه در قالب 7 اپيزود ساخته شده و عنوان فيلم و نام كارگردان اپيزودهاي مختلف آن بدينشرح است: «گفتوگو با ديوار» ساخته سارا پرتو، «مرگ شاهد» به كارگرداني شكوفه داورنژاد، «راه زندگي» ساخته نرگس حقيقت، «يادداشتهاي ديشب» اثر بنفشه احمدي، «آتشسوزان»، ساخته مهديس الهي، «عشق» اثر ندا حقيقت و «شببخير» ساخته نغمه عافيت.
همچنين، پنجمين روز از برگزاري اين هفته فيلم، صبح امروز در سانس ساعت 10، فيلمهاي «مرگ زمين» ساخته محمود كياني فلاورجاني، «طبيعت سربي» اثر شاپور محمدي، «بر كرانههاي پارس» ساخته شهرام درخشاني» و «درياچه اروميه»، «ديروز و فردا» به كارگرداني پژمان مظاهريپور به نمايش درآمد.
در سانس ساعت 12، نيز فيلمهاي «ميدان بيحصار» ساخته مهرداد زاهديان و «تاملات يك عكاس تهراني» به كارگرداني روبرت صافاريان و در سانس ساعت 14:30 فيلمهاي «پناهگاه» اثر هانيه مجيدي، «آن مرد موتور دارد» به كارگرداني شهريار صيامي، «شهر من پيتزا» ساخته علاء محسني و «ارتفاع 437» ساخته محسن خانجهاني به نمايش درميآيند.
به گزارش ايسنا، در ساعت 17:30 نيز نمايش 2 مستند «444 روز» ساخته محمد شيرواني و «اولين در از آسمان» به كارگرداني سپيده ابطحي به نمايش درميآيد.
انتهاي پيام
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]