واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: همسريابي اينترنتي در بوته نقد /10مدير حوزه علميه كوثريه تهران:مباني اسلامي ازدواج در همسريابي اينترنتي ناديده انگاشته ميشود
گروه اجتماعي: مباني ديني ازدواج همچون آشنايي دختر و پسر قبل از ازدواج، تحقيق، مشورت و همكفو بودن از نظر فرهنگي و اجتماعي كه از توصيههاي شرع مقدس براي آغاز يك زندگي صحيح است در ازدواج اينترنتي ناديده انگاشته ميشود.
«فرحناز رياضيمنتظر» كارشناس ارشد علوم اجتماعي و مدير حوزه علميه «كوثريه» تهران در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، با بيان اين مطلب درباره همسريابي اينترنتي گفت: اين شيوه ازدواج نيز يكي از نتايج پذيرش بيچون و چراي الگوهاي غربي توسط برخي جوانان ايراني است كه نه تنها مناسب فرهنگ اجتماعي جامعه ما نيست بلكه با فرهنگ دينيمان نيز در تضاد است.
وي به مقايسه فرهنگ ديني با فرهنگ غربي پرداخت و افزود: در جوامع غربي نهاد خانواده به پايگاهي سست تبديل شده است لذا مبادرت به ازدواج در اين جوامع آن هم با هر روش پسنديده است و شايد به امنيت جامعه آنها كمك كند اما اين موضوع با توجه به فرهنگ سنتي حاكم بر جامعه ما جوابگو نيست.
رياضي در ادامه تصريح كرد: شيوه همسريابي اينترنتي با مباني شرعي ازدواج نيز در تناقص است زيرا طبق دستورات اسلامي دختر و پسر بايد همديگر را در كنار خانواده بشناسند، علاوه بر اين تحقيق، مشورت و همكفو بودن از نظر فرهنگي و اجتماعي از ديگر توصيههاي شرع مقدس براي آغاز يك زندگي صحيح است كه همه اين موضوعات در ازدواج اينترنتي ناديده انگاشته شده است.
در اين بخش از گفتوگو خبرنگار ايكنا خطاب به اين مدرس حوزه گفت: برخي از جوانان كه از اين شيوه براي ازدواج استفاده كردهاند از زندگي خويش راضي هستند و معتقدند اين شيوه همسريابي تفاوتي با انواع ديگر ازدواج ندارد و نظر اين مدرس حوزه را در اين زمينه جويا شد كه وي در پاسخ اظهار كرد: پاسخ و تحقيق به اين پرسش كه چند درصد از اين ازدواجها پايدار مانده و با موفقيت ادامه يافته است؟ ميتواند بسياري از ابهامات را در اين زمينه مرتفع كند.
مدير حوزه علميه «كوثريه» تهران در ادامه افزود: در برههاي از زمان ـ كه دور هم نيست و همچنان نيز ادامه دارد ـ بسياري از مقدمات آغاز زندگي مشترك از طريق دوستي بين دختر و پسر شكل ميگرفت و طرفين با عشق و علاقه مضاعفي آمادگي زندگي مشترك را داشتند اما به مرور زمان همين علاقه با بروز يك مشكل ولو كوچك به نفرت مبدل ميشود كه نتيجه اين نوع آشنايي با افزايش آمار طلاق مشهود است.
وي افزود: و اين در حالي است كه در گذشته طلاق امري منفور بود ولي در حال حاضر مشاهده ميكنيم كه بيشتر جوانان با اين پيشزمينه ذهني ازدواج ميكنند كه اگر شرايط زندگي مطلوب نبود طلاق ميگيرم و اين اوضاع نتيجه پايبندي بيقيد و شرط ما نسبت به الگوي زندگي غربي است.
به گفته اين كارشناس ارشد علوم اجتماعي، آشناييهاي اينترنتي نه تنها سابقه خوبي در زندگي ما ندارد بلكه عاقبت خوبي را نيز نميتوان براي افرادي كه از اين شيوه براي ازدواج بهرهمند شدهاند تصور كرد زيرا همه اطلاعات دختر و پسر از يكديگر غيرواقعي و مبتني بر ايدهآلهاي ذهني افراد است لذا توجه به موارد استثنا در اين زمينه پاككردن صورت مسئله است.
رياضيمنتظر تداوم ازدواجهاي اينچنيني را همراه با شك و شبهه دانست و افزود: علاوه بر اين جامعه ما نيز پذيراي اين مسئله نيست كه فرزندان آنها بدين طريق به يافتن همسر مناسب بينديشند؛ زيرا بنيان خانواده بايد با پيشفرضهايي پايدارتر از اطلاعات حاصل از فضاي اينترنت تشكيل شود.
مدرس حوزه علميه كوثريه در پاسخ به پرسش خبرنگار ايكنا كه آيا نظارت نهادهاي دولتي ميتواند به آسيبهاي حاصل از همسريابي اينترنتي فائق آيد؟ اظهار كرد: اگر يكي از نهادهاي ديني و فرهنگي مثل دانشگاهها عهدهدار اين مهم باشند شاهد اتفاقات خوبي در اين زمينه خواهيم بود زيرا اين نهاد در زمينه ازدواج دانشجويي به نتايج خوبي دست يافته است.
به گفته اين كارشناس ارشد علوم اجتماعي، نظارت دستگاههاي دولتي در زمينه همسريابي اينترنتي امري ضروري و غيرقابل انكار است زيرا طبق صحبتهايي كه با برخي از جوانان در اين زمينه داشتم بسياري از مراكز كه در اين زمينه فعاليت ميكنند هيچ ضمانتي را براي مشتركان خود قائل نيستند و اين ابهام وجود دارد كه راهاندازي اين سايتها غير از اشاعه فساد كار ديگري را انجام نميدهد لذا حضور يك نهاد ديني در اين زمينه علاوه بر كاهش آسيبها، اعتماد خانوادهها را نيز به دنبال دارد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا اين نظارت ميتواند عاملي براي صداقت كاربران باشد؟ تصريح كرد: متأسفانه برخي از اين نظارتها در جامعه نه تنها مشكلي را حل نكرده بلكه برخي از مردم را براي انجام تخلف حريصتر كرده است، اما همه اين مشكلات با تدابير مسئولان قابل حل است زيرا تجربه ثابت كرده است مردم به عملكرد برخي از نهادها اعتماد دارند لذا مسئولان بايد از اين اعتماد به نفع عموم جامعه استفاده كنند.
در اين بخش از گفتوگو خبرنگار ايكنا از اين مدرس حوزه پرسيد با فرض اينكه مشكلات اين امر با فرهنگسازي رفع شود، آيا شيوه همسريابي اينترنتي با اقبال خانوادههاي ايراني مواجه ميشود؟ كه وي در پاسخ اظهار كرد: البته در ابتدا والدين مقاومت ميكنند مگر اينكه آشنايي از طريق اينترنت صورت گيرد اما مابقي مراحل با نظارت والدين و طبق آيين سنتي ازدواج در كشورمان انجام شود.
رياضيمنتظر در پاسخ به پرسش پاياني خبرنگار ايكنا مبني بر اينكه آيا ترويج اين نوع همسريابي آمار ازدواج را افزايش ميدهد يا خير؟ گفت: ممكن است آمار ازدواج را به واسطه حضور دختران در انتخاب همسر افزايش دهد اما مسئله اين است كه آيا تضميني وجود دارد كه آمار طلاق نيز افزايش نيابد؟ آيا افزايش آمار ازدواج با اتكاء به هر روشي مورد پسند شرع و عرف است؟
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3415]