واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - سايه بحران مالي دنبالهدار بر اقتصاد جهان
اقتصاد - سايه بحران مالي دنبالهدار بر اقتصاد جهان
گروه اقتصاد: با وجود اقدامات اخير قدرتهاي بزرگ اقتصادي براي مقابله با بحران مالي، سقوط قيمتها در بورسهاي عمده جهان ادامه داشته و بر بازار نفت نيز تاثير گذاشته است.
با آغاز معاملات در بورسهاي اروپايي روز گذشته شاخص بهاي سهام در بورس لندن، پس از بهبود نسبي در حدود10 درصد تنزل كرد و به پايينترين سطح از سال 2002 رسيد و بورسهاي پاريس و فرانكفورت نيز شاهد سقوط مشابهي در بهاي سهام بودند.
پيشتر كاهش بهاي سهام در بورسهاي آسيايي نيز گزارش شده بود و با شروع معاملات در بورس توكيو، كه شاخص آن در روز پنجشنبه و پس از سير نزولي روزهاي قبل تا حدودي ثبات يافته بود، روند سقوط قيمتها از سر گرفته شد و در پايان معاملات، نسبت به روز قبل بيش از 7 درصد تنزل كرد.
سرعت كاهش بهاي سهام در بازارهاي مالي ژاپن باعث شد تا بورسهاي توكيو و ناكازاكي براي چند دقيقه معاملات را به حالت تعليق درآورند تا به سرمايهگذاران فرصت تجديد نظر در ارزيابي آنان را بدهند. با ادامه نگراني در مورد ضعف نهادهاي مالي در سطح جهاني و بدبيني نسبت به آينده اقتصاد جهان، در ژاپن بهاي اوراق قرضه دولتي آمريكا و نرخ برابري ين در برابر دلار افزايش يافت.
به اين ترتيب، سهامداران كه از بروز يك ركود وسيع اقتصادي در سطح جهاني و زياندهي و حتي ورشكستگي شركتهاي توليدي و مالي بيمناك هستند، با عرضه سهام براي فروش، درصدد تبديل سرمايه خود به داراييهاي امنتر برآمدند. به نظر برخي كارشناسان، از نظر سرمايهگذاران، تصميم هماهنگ دولتهاي غربي در روز چهارشنبه براي كاهش نرخ بهره و تزريق منابع جديد مالي به نظام بانكي باعث بهبود چشمانداز اقتصاد جهاني نشده است. با سقوط شديد شاخص بهاي سهام در بازار توكيو براي هفتمين روز متوالي، شاخص ارزش سهام در اين بازار در خلال يك هفته بيش از20 درصد تنزل كرده است.
ساير بازارهاي آسيايي نيز شاهد ادامه روند نزولي بهاي سهام بودهاند و از جمله شاخص بهاي سهام در بازار هنگكنگ با آغاز معاملات در روز جمعه به سرعت 7 درصد تنزل كرد و همين وضعيت در اكثر بازارهاي منطقه مشاهده شد. در اندونزي كه سقوط شديد قيمت سهام باعث تعطيل معاملات در دو روز گذشته شده، مقامات بورس تصميم قبلي خود براي گشايش بازار در روز جمعه را به اجرا نگذاشتند و بورس جاكارتا همچنان تعطيل است.
پيشتر، بازار بورسهاي آمريكا نيز شاهد كاهش بهاي سهام بود و در پايان معاملات در روز پنجشنبه، داوجونز ـ شاخص بهاي سهام در بورس نيويورك ـ بيش از 7 درصد كاهش يافته و به پايينترين سطح خود در خلال پنجسال اخير تنزل كرده بود.
در حاليكه در اكثر كشورهاي پيشرفته فعاليت نهادهاي مالي همچنان با كاهش فعاليت مواجه است، اقتصاددانان نسبت به خطر گسترش بحران مالي كنوني به ساير بخشهاي اقتصادي و بروز ركودي عميق در اقتصاد جهاني هشدار دادهاند. در نخستين نشانه از بروز چنين وضعيتي، دولت سنگاپور اعلام كرد كه اقتصاد اين كشور، كه به شدت به صادرات وابسته است، با كمبود تقاضاي خارجي مواجه شده و براي نخستينبار در شش سال اخير در معرض ركود قرار گرفته است. در عين حال حجم خسارتهاي وارده به بازارهاي مالي امارات متحده عربي در هفته گذشته بيش از 144 ميليارد و700 ميليون درهم ارزيابي شده است. اين در حالي است كه خروج سرمايهگذاران خارجي از بورسهاي دوبي و ابوظبي همچنان ادامه دارد. خروج سرمايهگذاران خارجي از بازارهاي مالي امارات در هفته گذشته بيش از 8/6 درصد افزايش يافت. همچنين حجم فروش سرمايهگذاران خارجي در هفته گذشته در بورس دوبي از مرز 41/431 ميليون درهم گذشت كه بيش از 26/40 درصد از كل معاملات صورت گرفته شده در بازار مالي دوبي در هفته گذشته را تشكيل ميدهد. همچنين از آغاز سال جاري تاكنون شاخص كل سهام در بازار مالي ابوظبي بيش از 54/29 درصد كاهش يافته است. بروز ركود اقتصادي در آمريكا و اروپا در اين منطقه بحرانزا شده است. يك مقام بلندپايه اروپايي اعلام كرد كه ركود اقتصادي آمريكا و اتحاديه اروپا كاملا محتمل است. هواكين آلمونيا، كميسر اتحاديه اروپا در امور اقتصاد و دارايي، ركود اقتصادي در آمريكا و كشورهاي اتحاديه اروپا طي چندماه اخير را كاملا محتمل دانست و گفت: اكنون اين تهديد وجود دارد كه ركود اقتصادي در چندماه آينده حقيقت پيدا كند، چراكه شاخصهاي اصلي مثبت نيستند و به وخامت آشكار اوضاع اشاره ميكنند. وي افزود: صحبت درباره مشكلات برخي سازمانهاي مالي نبوده و بلكه درباره بحران جهاني نظام مالي است كه رفع آن تنها با اتخاذ تصميماتي در سطح جهاني ممكن است، چراكه تصميمات محلي نميتوانند اعتماد به بازار را بازگردانند.
اين سياستمدار اروپايي تاكيد كرد: اوضاع بسيار دشوار و بيثبات است. نميتوان به اين سوال پاسخ داد كه بحران تا چند وقت ادامه خواهد يافت و چگونه ميتوان آن را رفع كرد.
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]