واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - پيروزي چماق بر هويج
جهان - پيروزي چماق بر هويج
اميرحسين تيموري:حتي محافظهكاران و جمهوريخواهاني كه مناظره نخست اوباما و مككين در دانشگاه آكسفور ميسيسيپي را برخلاف نظر عمومي رايدهندگان آمريكايي به نفع جان مككين تفسير كردند نيز جدال سهشنبهشب در دانشگاه بلمونت تنسي را به مثابه باختي براي كانديداي جمهوريخواهان خواندند. استفن هايز از نويسندگان هفتهنامه معروف نومحافظهكاران يعني ويكلياستاندارد كه از مدافعان سرسخت مككين است سهشنبهشب و پس از مناظره دوم دو كانديدا در مقالهاي با عنوان؛ «راند دوم از آن اوباما شد» نوشت: «جان مككين امشب مناظره بسيار سختي داشت. از آنجا كه اوباما امشب تقريبا بدون خطا ظاهر شد سناتور مككين شب بدي داشت.» بدينسان و در حاليكه تيم اوباما- بايدن در دو سه هفته اخير به واسطه بحران مالي آمريكا، سربلندي اوباما در مناظره نخست با مككين در شب 26 سپتامبر و نيز كمفروغ شدن ستاره نوظهور جمهوريخواهان يعني خانم سارا پيلن معاون مككين در تمام نظرسنجيها گوي سبقت را از تيم مككين- پيلن به ويژه در ايالتهاي محل نزاعي كه سرنوشت رقابت چهارم نوامبر را مشخص خواهند كرد ربوده است با انجام مناظره سهشنبهشب در شهر نشويل ايالت تنسي اين فاصله بيشتر خواهد شد.
روزولت، ايران، هويج و چماق
تفاوت مناظره سهشنبهشب با مناظره نخست در اين بود كه كانديداها بهطور مستقيم با افرادي كه در سالن محل مناظره حضور داشتند و پس از طرح سوال توسط مجري مراسم سخن، ميگفتند. جمعيت بهگونهاي در سالن تقسيم شده بودند كه نيمي از رايدهندگان مردد اما نزديك به اوباما و نيمي ديگر از رايدهندگان مردد متمايل به، مككين بودند. در طول 90 دقيقه مناظره سهشنبهشب 45 دقيقه به مباحث اقتصادي، 15 دقيقه به مسائل داخلي آمريكا و 30 دقيقه نيز به سياست خارجي اختصاص داشت. در حاليكه سناتور مككين پيشتر بارها اوباما را به چنين مناظراتي فراخوانده بود و گمان ميبرد با توجه به تجربهاش در چنين جلساتي گوي سبقت را از كانديداي دموكراتها خواهد ربود اما در فرجام نتيجه چنان شد كه به گزارش سيانان پس از مناظره 64 درصد از پرسششوندگان نظرسنجي به اوباما تمايل نشان دادند و 54 درصد نيز اوباما را در طول مناظره رهبري قويتر از مككين پنداشتند.
به هر روي كانديداها پس از بحثي مبسوط حول بحران اقتصادي و مسائل داخلي آمريكا به سراغ سياست خارجي رفتند. اما شايد جالبترين لحظه مناظره در حوزه سياست خارجي زماني بود كه دوطرف درخصوص پاكستان وارد بحث شدند و ناخودآگاه بحث ايران نيز به ميان كشيده شد. اوباما درخصوص پاكستان گفت: «ما بايد سياست خود درخصوص پاكستان را تغيير داده و ديگر به ديكتاتوري (چون مشرف) ميلياردها دلار پول ندهيم تا با شورشيان طالبان صلح كند. بايد دموكراسي را در پاكستان تقويت كنيم و در صورتي كه دولت اين كشور نتواند بنلادن را دستگير كند ما بايد عليه او در خاك پاكستان وارد عمل شويم.» پس از سخنان اوباما مككين گفت: «قهرمان زندگي من يعني تئودور روزولت با نرمي عليه دشمنان سخن ميگفت اما در دستانش همواره چماقي بزرگ داشت. اوباما برخلاف روزولت بلند سخن ميگويد. او ميخواهد به پاكستان حمله كند. با اين كار نگاه مردم پاكستان به ضرر ما ميشود. ما بايد به دولت پاكستان براي پاكسازي ايالت وزيرستان كه محل تروريستهاست كمك كنيم. بايد آرام سخن بگوييم اما چماقي بزرگ در دستانمان باشد.» با پايان اين بخش از سخنان كانديداي 72 ساله جمهوريخواهان كه بهگونهاي مداوم تجربه خود را بر سر كانديداي 47 ساله دموكراتها فرود ميآورد اوباما خطاب به حضار گفت: «مككين همان كسي است كه ميگفت بمباران، بمباران، بمباران كنيد ايران را. او كسي است كه از نابودي كرهشمالي سخن ميگفت. گمان نميكنم اين سخنان نمادهاي آرام سخن گفتن باشند. مككين قبل از اينكه ماموريتمان در افغانستان تمام شود گفت بشتابيد به سوي بغداد.»
از بحران اقتصادي تا نظاميگري آمريكايي
در 60 دقيقه اول مناظره كه به مباحث اقتصادي و داخلي آمريكا اختصاص داشت در حاليكه اوباما سعي داشت در برخي مواقع سياستهاي مككين را همچون بوش بخواند گفت: «وقتي بوش بر سر كار آمد ما به لحاظ بودجه مازاد داشتيم اما امروز پس از پنج سال 500 ميليارد دلار كسري بودجه داريم و سناتور مككين از پنج بودجه دولت بوش به چهار بودجه راي داده است.» مككين نيز در واكنش به اين انتقاد اوباما گفت: «بحرانهاي اقتصادي ما ناشي از سيستم شكست خورده كاخ سفيد است و من همواره عليه اين معضلات يك اصلاحطلب دائمي بودهام كه سعي كردهام با تحركات دو حزبي آنها را مرتفع كنم.» پس از اتمام مباحث اقتصادي و داخلي يكي از حضار از مككين پرسيد كه بحران اقتصادي بر توانايي آمريكا به عنوان حافظ صلح جهاني چه تاثيري خواهد گذاشت. مككين در پاسخ گفت: «آمريكا بزرگترين نيروي اخير در طول تاريخ بوده است و ما حافظان صلح هستيم و از آنجايي كه آمريكا به دنبال اين مسئله است هرگونه هزينهاي در اين خصوص شايسته است.» مككين در ادامه با اشاره به تجاربش كه وي را شايسته پاسخ به اين سوال ميكند با حمله به اوباما گفت: «سناتور اوباما درخصوص عراق و استراتژي افزايش نيرو در اين كشور، حمله روسيه به گرجستان اشتباه كرده است. وي قادر به فهم چالشهاي امنيت ملي ما نيست.» اوباما نيز در واكنش به مككين گفت: «من با سناتور درخصوص بزرگي ملت آمريكا همنظرم. مككين راست ميگويد كه من نميفهمم. من نميفهمم كه چرا بايد به كشوري چون عراق كه هيچ ارتباطي با حملات 11 سپتامبر نداشته حمله كنيم در حاليكه بنلادن و القاعده به راحتي در حال تحرك در پايگاههايشان هستند. حمله به عراق ما را در محدوديت بزرگي قرار داد.» اوباما با تداوم مواضعش درخصوص عراق تاكيد كرد در حاليكه دولت عراق 79 ميليارددلار مازاد بودجه دارد ما ماهيانه 10 ميليارد در اين كشور هزينه ميكنيم. اوباما گفت كه در صورت راهيابي به كاخ سفيد سياست خارجي بوش و مككين درخصوص عراق را تغيير خواهد داد. در حاليكه به جز نظرسنجي شبكه سيبياس در عمده نظرسنجيهاي انجام شده پس از مناظره سهشنبه باراك حسين اوباما كانديداي قابلتر و آمادهتري براي راهيابي به كاخ سفيد پنداشته شده اما سناتور مككين هنوز 26 روز وقت دارد تا معادله برتري تيم اوباما- بايدن را به هم بزند، كاري كه دو بار در سالهاي 1976 و 2000 توسط كانديداهاي جمهوريخواه و دموكرات به وقوع پيوست و در روزهاي پاياني نظرسنجيها را دگرگون ساخت. با اين وجود اما در مقطع كنوني به گزارش سيانان اوباما 90 راي الكترال و به گزارش سايت realclearpolitics 100 راي الكترال از مككين پيش است. لازم به ذكر است كه مناظره سوم و پاياني كانديداها در روز 15 اكتبر انجام خواهد شد.
پنجشنبه 18 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]