تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):تکمیل روزه به پرداخت زکاة یعنى فطره است، همچنان که صلوات بر پیامبر (ص) کمال نماز ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854911137




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

شرحي بر جلوه‏هاي رفتاري امام خميني (ره) با كودكان و نوجوانان


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: شرحي بر جلوه‏هاي رفتاري امام خميني (ره) با كودكان و نوجوانان
خبرگزاري فارس: امام خميني درباره شيطنت و بازيگوشي بچه‏ها مي‏فرمودند:«بچه شيطون است، او بايد شيطنت كند و بچه‏اي كه يك گوشه بيفتد و بخواهد، چهار زانو بنشيند، اين بچه ي ‏بزرگ‏سال است، بچه نبايد بنشيند و اگر يك‏جا نشست‏شما بايد ببينيد چرا نشسته و اگر خوابيد ببينيد چرا خوابيده بچه بايد شيطنت كند».
بازيگوشي كودكان

حمايت از آزادي و آمريت كودك خردسال در حدي كه به خود كودك و ديگران زيان نرساند نه تنها نكوهيده نيست‏ بلكه از ديدگاه تعليم و تربيت اسلامي مطلوب و پسنديده نيز مي‏باشد. لهذا نبايد از شيطنت و عدم رعايت نظم و طاعت از ناحيه كودك خردسال، نگران بود.

رسول گرامي اسلام حضرت محمد صلي الله عليه و آله، همين نكته را به پدران و مادران يادآور مي‏گردد كه اگر در فرزند خردسال خود حالاتي خارج از حدود نظم و نزاكت و بيرون از مرز طاعت و انقياد و بالاخره طغيان و سرگشي كودكانه مشاهده كردندبايد نسبت‏به آينده او شادمان گردند، زيرا وجود حالت فعال و جوشان در كودك خردسال، نمايانگر فزوني خرد وانديشه و كابرد بيش‏تر و فزاينده آن در بزرگ سالي اوست. (1)

پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله مي‏فرمايد: «عرامة الصبي في صغره زيادة في عقله في كبره (2) ; شيطنت و لجاجت كودك به هنگام خردسالي نشانه زيادي عقل و انديشه او در بزرگسالي است.»

و يا صالح‏بن عقبه روايت مي‏كند كه من از عبد صالح امام موسي‏بن جعفر عليه السلام شنيدم كه فرمود: «يستحب عرامة الغلام في صغره ليكون حليما في كبره. ثم قال: لا ينبغي الا ان يكون هكذا; (3) شايسته است، كودك به هنگام خردسالي، بازيگوش و پرتلاطم و متمرد باشد تا در بزرگ‏سالي، صبور و شكيب گردد. سپس آن حضرت فرمود: سزاوار است كه كودك خردسال منحصرا اين چنين بوده و بازيگوش و پرجنب و جوش باشد.»

اگر بازيگوشي و بازي‏طلبي كودك، سركوب نشود و بتواند به وسيله بازي‏هاي متنوع، جسم و جان خود را شاداب و پرنشاط سازد، در بزرگ‏سالي از آدم‏هاي عصبي و تندخو و زود رنج و غير طبيعي، نخواهد بود، بلكه آدمي معتدل و متين و توانمند خواهد بود. (4)

امام خميني رحمه الله نيز كه آشنا به روحيات، حالات و مراحل رشد كودكان بودند درباره شيطنت و بازيگوشي بچه‏ها مي‏فرمودند:«بچه شيطون است، او بايد شيطنت كند و بچه‏اي كه يك گوشه بيفتد و بخواهد، چهار زانو بنشيند، اين بچه ي ‏بزرگ‏سال است، بچه نبايد بنشيند و اگر يك‏جا نشست‏شما بايد ببينيد چرا نشسته و اگر خوابيد ببينيد چرا خوابيده بچه بايد شيطنت كند» (5) رام و مطيع بودن و آرام و ساكت‏بودن كودك خردسال نبايد به خاطر اين‏كه والدين در سايه چنين حالتي در كودكانشان، از آرامش و آسايش بيش‏تري برخوردار مي‏گردند اين تصور را در آنها به وجود آورد كه كودك خردسال آن‏ها واجد سلامت و شخصيت مطلوبي مي‏باشد، بلكه چنين كودكي يا بيمار است و يا اين‏كه سرانجام شخصي خواهد شد كه سكوت و سازش و طاعت و تسليم در برابر هر حق و ناحق، شيوه او خواهد گشت و چنين شخصي هرگز نمي‏تواند حقوق خود را از محيط خويش بگيريد. (6) و نيز روايت‏شده است كه زيرك‏ترين كودكان، كودكاني هستند كه از مدرسه ومحل درس گريزانند، يعني بازيگوش هستند. (7) مجلسي دوم در ذيل اين روايت، «عرامة‏» را به بد اخلاقي و شيطنت و بالاخره شدت علاقه كودك به بازي و فرار از مدرسه تفسير كرده و اضافه مي‏كند كه اين حالت در كودكان نشانه عقل و استقامت آن‏ها در بزرگ‏سالي است و بايد كودك اين چنين باشد. اما اگر كودكي مطيع و بي‏جنب و جوش و به اصطلاح خوش اخلاق، آرام، سر به زير و مانند بزرگ‏سالان عمل نمايد، در بزرگ‏سالي كم‏هوش و كم‏استقامت است. چنان‏كه اين امر نيز به تجربه رسيده است. (8)

دكتر فريده مصطفوي درباره نوه‏هاي حضرت امام خميني رحمه الله چنين مي‏گويد:

«نوه‏هاي آقا همه شلوغ بودند، امام رحمه الله به دختر من كه از شيطنت‏بچه خود گله مي‏كرد مي‏گفتند: من حاضرم ثوابي كه تو از تحمل شيطنت‏حسين مي‏بري، با ثواب تمام عبادات خود عوض كنم.» (9) و باز در همين رابطه خانم فرشته اعرابي نقل مي‏كند: «گاهي اوقات كه من نزد امام رحمه الله مي‏رفتم و پسرم را نمي‏بردم، مي‏گفتند حسين را نياوردي؟ مي‏گفتم چون پسر من خيلي شيطوني و بدي مي‏كند. مي‏گفتند حسين بدي مي‏كند؟ خوب بچه بايد بدي كند، تازه اين‏ها بدي نيست، بچه بايد اين كار را بكند، شما اشتباه مي‏كنيد، مگر بچه بدي مي‏كند؟ مي‏گفتم آخر فكر مي‏كنم شما اذيت مي‏شويد. مي‏گفتند من از اين‏كه شما بياييد و بچه‏هايتان را نياوريد، اذيت مي‏شوم.» (10)

بنابراين طبق تعليم و تربيت اسلام هيچ پدر و مادري حق ندارد روح بازي‏گوشي(شيطنت) و سرپيچي از اطاعت در دوران خردسالي كودك را دراو سركوب كند و به خاطر تامين آرامش و آسايش خاطر خويش كودكان سرشار و لبريز از نشاط و جنب و جوش را به موجودي مطيع، آرام، خموده و افسرده دل مبدل سازند. والدين نبايد ظرفيت‏ها و استعدادهاي كودكان خويش را كه از طريق همين بازي‏هاي متنوع و بچه‏گانه به ظهور مي‏رسند، به خاطر آرامش و آسايش خويش سركوب نمايند. علماي تعليم و تربيت، خصوصا نظريه‏پردازان روان‏شناسي بازي به اين نتيجه رسيده‏اند كه بازي‏ها و تحركات بچه‏گانه، موجب رشد و پرورش قواي جسماني، عقلاني، رواني، اجتماعي و اخلاقي كودكان مي‏باشد. بنابراين وظيفه والدين است كه با غنا بخشيدن به محيط تربيتي كودك زمينه‏اي را فراهم نمايند تا استعدادهاي بالقوه و خدادادي كودك شكوفا گردد. راجرز درباره نياز كودك به كنجكاوي و كشف اشيا معتقد است كه: كودك در درون خود اين استعداد و ادراك را دارد كه در مورد اشيا و چگونگي كاركرد آن‏ها كنجكاوي داشته باشد، به همين دليل اسباب بازي‏هايش را مي‏شكند و مي‏خواهد درون اسباب‏بازي‏هايش را كشف كند و داخل آن را ببيند، اين‏گونه فعاليت‏ها براي كودك بسيار رضايت‏بخش است چون به نياز دروني پاسخ مي‏دهد.

متاسفانه گروهي از والدين پاسخ‏هايي به كودك مي‏دهند كه با نياز وي به كنجكاوي و ميل به كشف اشيا در تضاد است، اين پيام‏ها به صورت كلامي ( تو بد هستي، اگر اين‏گونه عمل كني دوستت نداريم و...) يا غير كلامي (اخم كردن، رو ترش كردن، لب گاز گرفتن و ...) ابراز مي‏شوند.

كودك به خاطر تهديد و تحميق‏هايي كه از سوي والدين مي‏شود، از نياز به كنجكاوي و كشف اشيا به خاطر اين‏كه نياز اساسي‏تري مثل محبت و توجه مثبت والدين را از دست ندهد، صرف‏نظر مي‏كند. اين‏جا مساله سرآغاز تحريف از مسير رشد فطري و طبيعي كودك است، كه آثار مخرب و زيان‏باري بر روي سلامت روان‏ورشدتشخصيي‏كودك‏خواهدگذاشت.

متاسفانه عده‏اي از والدين كودكاني را مي‏پسندند كه ساكت، آرام و مطيع باشند. اين‏گونه والدين دوست دارند كودك خردسال آن‏ها، بزرگ‏سالي كوچك شده باشد، غافل از اين‏كه، كودك است‏با تمام ويژگي‏هاي كودكي و هرگز بزرگ‏سالي كوچك شده نيست. كودك سالم از سلامت جسمي، ذهني، عاطفي و رواني كافي برخوردار است، به طور طبيعي نيازهايي دارد كه او را از بزرگ‏سالان جدا مي‏كند; او به بازي و جست و خيز و ارتباط با هم‏سالان نياز دارد و همه چيز را از دريچه‏هاي بازي مي‏بيند. از احاديث و روايات اسلامي چنين استفاده مي‏شود كه وجود شيطنت و بازي‏گوشي و حالت فعال و پر جنب و جوش در كودك ناشي از سلامت جسمي، ذهني، عاطفي و رواني اوست و چنين كارهايي - به ويژه براي پسران كه از تحرك و انرژي بيش‏تري برخوردارند - امري طبيعي است و نبايد موجب نگراني والدين باشد بلكه بايد با صبر و حوصله و تدبير، اين‏گونه رفتارها را تحمل كنند، هرچند بايد آن‏ها را در مسير صحيح خود هدايت كنند، تا اين رفتارهاي طبيعي آن‏ها به لاقيدي منتهي نشود. مثلا درست است كه كودك بايد بازي كند اما بايد ياد بگيرد كه به ديگران صدمه نزند، حيوانات را نيازارد، براي همسايگان مزاحمت ايجاد نكند، در پارك‏ها گل‏ها را پرپر نكند و... . تجربه نيز نشان داده است كه اين‏گونه كودكان فعال و با نشاط و پرتحرك، اگرچه در دوران خردسالي براي والدين خود مشكلات و ناراحتي‏هايي ايجاد مي‏كنند، اما در بزرگ‏سالي از هوش و استقامت‏بيش‏تري برخوردارند. (11)

طبق تحقيقي كه توسط موسن و ساسمن (1980) و مرات بارت و دري بري (1981) انجام شده كودكاني كه پرجنب و جوش و بي‏قرار هستند وقتي كه بزرگ شدند و به مدرسه رفتند لزوما بچه‏هاي شيطان و جنجال برانگيز نخواهند بود. (12)

پيام‏ها و نتايج

1- در تعليم و تربيت اسلامي حمايت از آزادي و بازي‏گوشي كودك امري پسنديده مي‏باشد و از احاديث و روايات چنين استفاده مي‏شود كه وجود شيطنت و بازگوشي و حالت فعال و پر جنب و جوشي در كودك نشانه سلامت جسمي، ذهني، عاطفي و رواني اوست و چنين كارهايي در هوش و استقامت او در بزرگ‏سالي تاثير دارد.

2- متاسفانه بعضي از والدين كودكاني را مي‏پسندند كه آرام، ساكت و مطيع باشند تا موجبات زحمت و ناراحتي آنان را فراهم نكنند، اين‏گونه والدين توقع و انتظار دارند كه كودكشان همانند بزرگ‏سالان رفتار نمايد در صورتي كه كودك آنان ميل و نياز شديدي به بازي و جست و خيز دارد و همه را از دريچه بازي مي‏بيند.

3- كودكاني كه آرام و ساكت در گوشه‏اي بنشينند و مطيع و گوش به فرمان والدين باشند به احتمال قوي مشكل دارند.

4- وظيفه والدين است كه بستر و فضاي مناسبي براي جست و خيز و آزادسازي انرژي عصبي و رواني كودكان فراهم نمايند و گرنه اين انرژي متراكم شده به صورت مخربي خودش را نشان خواهد داد.

5- از سيره عملي و ديدگاه‏هاي امام خميني رحمه الله نيز چنين استنباط مي‏كنيم كه:

الف) طبيعت و ماهيت كودك را پاك و مثبت مي‏دانستند.

ب) چون داراي سلامت روح و روان بودند، ادراكشان از جلوه‏هاي خداوندي بر مبناي سلامت روان بوده و بر همين اساس همه كودكان را كه جلوه‏هاي خداوندي‏اند دوست داشته و كارهاي آنان را منطبق با فطرت و طبيعت مي‏دانستند.

ج) با توجه به آگاهي كه از خصوصيات و ويژگي‏هاي روحي و رواني كودكان داشتند، شيطنت و بازي‏گوشي آنان را امري طبيعي و فطري مي‏دانستند.

د) ايشان حاضرند ثواب عبادات خود را (كه بيش از پنجاه سال نماز شبشان ترك نشده و آن مناجات‏هاي عارفانه و عاشقانه‏اي كه داشتند) با تحمل بازي‏گوشي كودك عوض نمايند.

و) ديدگاه و عملكرد ايشان واقعا پيشرفته و در سطح بالايي است كه با ديدگاه‏هاي روانشناسان معاصر هم جهت و هم‏سو است.

ه) ايشان بهترين و مطمئن‏ترين الگوي رفتاري براي خانواده‏ها در عصر حاضرند.

پي‏نوشت‏ها:
1- حجتي كرماني، سيد محمدباقر، سه گفتار پيرامون برخي از مسائل تربيتي اسلام، ص 65
2- بحارالانوار، ج 4، ص 378
3- منبع 2، ص 379
4- بهشتي، احمد، اسلام و بازي كودكان، ص 85
5- مجله آشنا، ص 30 به نقل از روزنامه اطلاعات، شماره 19631
6- حجتي كرماني، پيشين، ص 66
7- بحارالانوار، ج 4، ص 379
8- حجتي كرماني، سيد محمدباقر، اسلام و تعليم و تربيت، ج 1، ص 252
9- ستوده، اميررضا، پا به پاي آفتاب گفته‏ها و ناگفته‏ها از زندگي امام خميني رحمه الله، ج 1، ص 107
10- اعرابي، فرشته، مجله سروش، ص 20
11- سادات، محمدعلي، راهنماي پدران و مادران، ج 2، ص 61 تا 63
12- ماسن، هنري و همكاران، رشد شخصيت كودك، ص 165 (ترجه مهشيد ياسايي)
...........................................................................
منبع: ماهنامه ديدار آشنا، شماره 7
 چهارشنبه 17 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن