واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: "چه گوارا" اسطوره اي ماندگار در ميان جوانان جهان
فردا 9 اكتبر مصادف است با سالگرد ترور "ارنستو چه گوارا" پزشك و انقلابي سوسياليست آرژانتيني كه در انقلاب كوبا مرد شماره 2 به شمار مي آمد. به همين مناسبت، نگاهي كوتاه به زندگي اين چهره انقلابي قرن بيستم داريم.
سرويس بين الملل برنا
"ارنستو چه گوارا" اسطوره اي كه متعلق به تمامي جهان و رقم زننده فصلي درخشان از تاريخ مبارزه در راه آزادي و عدالت است. اسطوره اي كه هرگز كهنه نخواهد شد و از يادها نخواهد رفت. پوسترهاي بزرگي از عكس هاي "گوارا" را در اتاق ميليون ها جوان عاشق وي در اقصي نقاط جهان از اعماق دهكده ها تا شهرهاي بزرگ به ديوارها مي توان ديد. اين اسطوره آزادي و عدالت، نهم اكتبر سال 1967 طي يك عمليات برنامه ريزي شده توسط سازمان سيا و در درگيري با سربازان ارتش بوليوي دستگير و در اسارت كشته شد. خبري كه ميليون ها جوان را غمگين كرد، در يازدهم اكتبر 1967 در دنيا پخش شد.
با وجود گذشت چهل و يك سال از كشته شدن "گوارا" به دست دژخيمان آمريكا و مزدوران ارتش بوليوي، ياد و خاطره وي سال به سال زنده تر شده و هم چون درختي سترگ و برومند بر سرتاسر زمين سايه مي گسترد. زيرا زمين هم چنان همان زميني است كه "چه گوارا" آن را گرفتار سيطره آمريكا مي ديد و نمي پسنديد. ده ها سال است كه "چه گوارا" پزشك و انقلابي سوسياليست آرژانتيني در ميان مردم ايران و ساير كشورهاي جهان به عنوان نمادي از "مبارزه اي خستگي نا پذير" شناخته مي شود.
"ارنستو چه گوارا" 14 ژوئن سال 1928 ميلادي در آرژانتين به دنيا آمد. وي زماني كه دانشجوي رشته دارو سازي بود، تن به مسافرتي سخت داد و سعي كرد تا سراسر آمريكاي لاتين را با موتور سيكلت طي كند. سفري كه "چه گوارا" را از نزديك با رنج هاي مردم آمريكاي لاتين و فقري كه هنوز نيز ادامه يافته، آشنا كرد. "چه گوارا" به ماركسيسم علاقمند شد و در مكزيك به "فيدل كاسترو" رهبر يكي از جنبش هاي انقلابي وقت پيوست تا براي آزادي كوبا بجنگد. پس از آنكه "فيدل كاسترو" رژيم "فولخنسييو باتيستا" (Fulgencio Batista ) را سرنگون كرد، "چه گوارا" در كوبا به مقام هاي بالايي دست يافت.
"چه گوارا" انقلابي بود و پيروزي حاصل از انقلاب كوبا را كه خود در آن سهم عظيمي داشت، با تمام وجود درك كرد و حتي لذت ناشي از پيروزي انقلاب را در موضع قدرت كاملاً چشيد و خود را در كسوت وزير صنايع كوبا يافت. "چه" پس از پذيرفتن سمت وزير صنايع كوبا و ملي كردن كارخانه هاي متعلق به اتباع آمريكايي در آن كشور، متوجه شد كه انقلابي بودن يك كوشش تمام وقت است و نبايد نيروي خود را صرف كارهاي اداري كند و ماشين امضاء شود، پس از آن سمت، كناره گيري كرد. "چه" ترجيح داد انقلابي بماند و متوقف نشود، زيرا آرمان او نبرد در راه آزادي تمام بشريت بود.
قتل "باتريس لومومبا" و به شكست كشانيدن انقلاب كنگو، "چه" را سخت خشمناك كرد و در سال 1964 به آفريقا رفت و در آنجا به آموزش انقلابيون آن قاره پرداخت. جوانان دهه 1960 "چه" را شايان تقليد و مرشد خود مي پنداشتند و او را "ال چه El Che" خطاب مي كردند. "كاسترو" درباره او گفته است: "در اين دنيا همه چيز فناپذير است، ولي چه گوارا در ذهن مردم براي هميشه زنده خواهد بود، زيرا او تنها در انديشه مردم و سعادت آنان بود و جانش را در اين راه نثار كرد." "چه گوارا" مبارزات مسلحانه اش را در آفريقا ادامه داد، ولي فعاليت هاي وي در آفريقا، نتيجه چنداني نداشت.
به همين دليل به آمريكاي لاتين بازگشت و در جنگل هاي بوليوي سرگرم سازماندهي جنبش دهقانان بوليوي شد. وي به همراه گروهي از دوستانش به بوليوي رفته بودند تا راه و رسم انقلاب را به كشاورزان و بوميان(سرخپوستان) محروم اين كشور بياموزند. "چه گوارا" در بوليوي با همكاري سازمان اطلاعات مركزي آمريكا، سيا، و ارتش بوليوي پس از يك نبرد سخت، دستگير شد و يك روز پس از دستگيري، تيرباران شد. ارتش بوليوي، دو روز بعد يعني روز 11 اكتبر، عكس جسد "چه گوارا" را به روزنامه ها دادند تا مرگ وي را ثابت كنند.
قتل فوري وي به اين جهت بود كه اگر زنده بودنش ثابت مي شد، به علت كثرت هوادارانش در سراسر جهان و مداخله دولت هاي كمونيست از جمله شوروي، ديگر كشتن وي امكانپذير نبود. برخي از افسران ارشد بوليوي پس از گذشت مدتي، اعتراف كردند كه به خواست سازمان سيا، "چه گوارا" به قتل رسيده است. "چه" هنگام مرگ 39 ساله داشت. بخشي از آخرين نامه وي تحت عنوان (Hasta Siempre) يا "براي هميشه" كه به "فيدل كاسترو" نوشته است، يكي از مشهور ترين ترانه هاي چپگرايان آمريكاي لاتين است.
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]