واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: همايش همزيستي تمدنها و گفت و گوي جهاني در تاجيكستان آغاز بكار كرد
دوشنبه -همايش بينالمللي همزيستي تمدنها و گفت و گوي جهاني روز چهارشنبه با حضور آيت الله محمد علي تسخيري دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي در شهر دوشنبه پايتخت تاجيكستان آغاز بكار كرد.
به گزارش ايرنا،اين همايش دو روزه كه بمناسبت نهصد و پنجاهمين سال ميلاد امام محمد غزالي متفكر بزرگ اسلامي توسط مركز تحقيقات راهبردي رياست جمهوري تاجيكستان و رايزني فرهنگي سفارت جمهوري اسلامي ايران با شركت جمعي از انديشمندان ايراني ،افغاني و تاجيك برگزار ميشود، همزيستي تمدنها و گفت و گوي جهاني از ديدگاه فلسفه اسلامي غزالي مورد بحث و بررسي قرار مي گيرد.
آيت الله تسخيري در مراسم آغازين اين همايش بر درستي راه جمهوري تاجيكستان مبني بر جستجوي هويت تاريخي و فرهنگي خود در شخصيتها و دانشمندان بزرگي همچون غزالي ، رودكي و مولانا تاكيد كرد و گفت : اين شخصيتهاي بزرگ تنها متعلق به ايران و تاجيكستان نيستند بلكه شحصيتهاي جهاني هستند كه بايد عظمت و بزرگي فكر و فرهنگ آنها در رفتارهاي اجتماعي و فرهنگي امروز بشريت تبلور يابد.
وي به اهميت گفت و گو از ديدگاه غزالي و اهداف ، شرايط و زمينههاي گفت و گو از ديدگاه قرآن كريم اشاره كرد و افزود: هرتمدني كه ادعا كند قله فكر انساني و انتهاي تاريخ است محكوم به فناست و تمدني امروز زنده است كه در پي آزادي فكر ، حقيقت يابي و اجتهاد باشد.
دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي به روابط محبت آميز و متقابل ائمه مذاهب اسلامي و علاقه آنها به امام جعفر صادق (ع ) اشاره كرد و گفت :
رفتار اين بزرگواران الگوي قابل پيروي براي ملتهاي مسلمان در عصر حاضر بويژه نسل جوان جوياي حقيقت است .
وي اظهار داشت : كساني كه داعيه گفت وگوي اديان ، تمدنها و فرهنگها را دارند بايد زمينههاي مشترك همزيستي تمدنها را كشف و به نفع بشريت اجرا كنند.
قهرمان سليماني رايزن فرهنگي سفارت ايران در تاجيكستان نيز طي سخناني گفت : سخن از گفت و گو در فرهنگ ايراني و اسلامي ، سخني تازه نيست ، اساسا روح و جان تمدن ايراني در تعامل وگفت وگو است و اين مدعا در سراسر متون ايراني و ويژگيهاي فرهنگي ايران زمين قابل اثبات است .
وي افزود: تاجيكان بعنوان يكي از اصليترين اقوام ايراني نژاد نيز از اين قاعده فكري و معنوي مستثني نيستند و سخن گفتن با ديگران و رعايت قواعد گفت وگو را نه فقط بعنوان يك خصيصه ذاتي بلكه بعنوان يك شيوه و روش فرهنگي برگزيده اند.
وي گفت : برگزاري اين همايش در سايه حضور فرهنگي يكي از متفكران بزرگ اسلام نشانگر آن است و اميدواريم دستاوردهاي آن بتواند يك بار ديگر ما را به سرچشمههاي معنوي خود پيوند زده و امكان زندگي بايكديگر و مومنانه زيستن را براي ما فراهم كند.
سليماني همچنين با ارايه مقالهاي با عنوان جهان اسلام و چالشهاي دروني درگيريهاي موجود در جهان اسلام را داراي دو منشا بيروني نشان گرفته از تفكرات صليبي و دروني خود مسلمانان دانست و اظهار داشت : مشاركت ملي در محدوده مرزها و تعامل فكري ، سياسي و معنوي در محدوده وطن اسلامي (جهان اسلام ) ميتواند همه مسلمانان را در مسيري منطقي به يكديگر نزديك كند.
وي گفت : جهان اسلام قبل از اين كه نيازمند اين صداهاي نابهنجار و ناميمون باشد ، خواستار نداي آسماني وحدت بخشي است كه همگان را زير پرچم توحيد گرد آورد.
وي افزود: رهبران ديني امروز جهان اسلام چنان درگير منازعات فرقه اي هستند كه از نگراني دشمن مسلمان فرصت پرداختن به دوست مسلمان را ندارند و اگر قرار است تفاهمي در درون جهان اسلام صورت گيرد ، لازمه آن اوج گرفتن نگاه رهبران ديني از فرش تا عرش است .
دكتر عبدالكريم بيآزار شيرازي رييس دانشگاه مذاهب اسلامي هم طي سخناني گفت : يكي از مهمترين اهداف خلقت براساس قرآن آفرينش اقوام و قبايل مختلف است كه براي همزيستي بهتر بايد يكديگر را بشناسند و وجود مذاهب در اسلام نشانگر آن و اهميت گفت و گو در اسلام و پويايي اين دين مبين است .
وي با اشاره به جهاني بودن شخصيت غزالي گفت : امام محمد غزالي از علماي بزرگي بود كه با بكارگيري علم جدل و علم الخلاف (علم مقايسهاي ) مسلمانان را به سمت حقيقت يابي سوق داد و باعث همزيستي مذاهب شد.
سهراب شريف اف رييس مركز راهبردي رياست جمهوري تاجيكستان هم طي سخناني از حضور انديشمندان ايراني در اين همايش تقدير كرد و گفت : غزالي يكي از فيلسوفان و متفكران بزرگ اسلام است و آثار معنوي او نقش مهمي در تعامل تمدنها و فرهنگها داشت .
كرامت الله عالم اف رييس پژوهشگاه علوم فلسفي تاجيكستان نيز با اشاره به خدمات غزالي گفت : شخصيتهاي بزرگي كه راه انسانيت را براي بشر جستجو كردند بايد توسط محققان مورد تحقيق بيشتري قرار گيرند.
وي از محققان ايراني ، افغاني و تاجيك و ساير ملل اسلامي خواست براي نزديك كردن و پيوند دادن هرچه بيشتر مسلمانان به يكديگر و آشنايي آنان از تمدن و فرهنگهاي همديگر به تحقيقات مشترك در زمينه معرفي شخصيتهاي برجسته ديني و فرهنگي بپردازند.
در اين همايش همچنين چند تن ديگر از شخصيتهاي علمي و فرهنگي تاجيكستان درباره امام محمدغزالي و نقش او در همزيستي تمدنها و گفت وگو ي جهاني سخناني را ايراد كردند.
در اين همايش كه فردا پنجشنبه نيز ادامه دارد چندين مقاله و سخنراني ديگر با موضوعات مختلف درباره ديدگاههاي عرفاني ، فلسفي و معنوي امام محمد غزالي ارايه ميشود.
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]