واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: «ساتنا» نيامده مشكل پيدا كرد
جام جم آنلاين: با اين كه حدود 20 روز از راهاندازي سامانه ساتنا (سامانه تسويه ناخالص آني وجوه) ميگذرد، اما هنوز مردم نتوانستهاند از خدمات اين حواله الكترونيك در بسياري از شعب بانكها برخوردار شوند.
به گزارش خبرنگار ما، بانك مركزي 27 شهريور اعلام كرد نظام حواله الكترونيك موسوم به ساتنا را راهاندازي كرده است كه مشتري را از انتقال و حواله پول به صورت نقد، چك پول، چك بين بانكي و چك رمزدار بينياز ميكند.
براساس اين سامانه، مشتري صرفا به بانكي كه در آن حساب دارد مراجعه كرده و با پر كردن فرمي، دستور حواله آني و الكترونيك وجه را به هر يك از شعب بانكها در هر نقطه ايران صادر ميكند و اندكي بعد پول در حساب طرف مقابل است.
رقم پول حواله شده توسط اين سيستم محدوديتي ندارد و بانكها هيچ كارمزدي نيز بابت ارائه اين خدمت دريافت نخواهند كرد.
انتشار اين خبر در «جامجم» و ساير رسانههاي كشور و اطلاعرساني درباره تحولات قابل توجهي كه اين سامانه در هزينه، زمان و امنيت ارسال حوالههاي هنگفت پولي ايجاد ميكرد، موجب مراجعات فراوان به شعب مختلف بانكهاي كشور شد اما تماسها و گلايههايي كه بسياري از مخاطبان «جامجم» و همچنين مراجعات و پرسشهاي خبرنگار ما از شعب بانكها در نقاط گوناگون تهران انجام داد، نشان داد مشكلات اساسي وجود دارد كه استفاده از ساتنا را در بسياري موارد مشكل و نااميدكننده ساخته است.
بسياري از شعب حتي نامي از اين سامانه نشنيدهاند و آنان كه شنيدهاند هيچ برنامهريزي براي پذيرش و ارائه خدمات به مشتري پيشبيني نكردهاند، همچنين در بسياري از شعب، هنوز باجه يا بخش خاصي براي ارائه خدمت جديد كه قاعدتا به خاطر نو و منحصربه فرد بودن و استقبال زياد از آن بايد مورد عنايت ويژه قرار گيرد وجود ندارد.
برخي شعب نيز فرمهاي مخصوص ساتنا را ندارند و طبيعتا از گردش كار آن مطلع نيستند. بعضي ديگر از شعب نيز استدلال ميكنند، آموزش لازم براي كاركنانشان به اتمام نرسيده يا سختافزارها و نرمافزارهاي لازم در محل شعبه نصب نشده است.
تمام اين مسائل، اكثر مشتريان ساتنا را به اين نتيجه ناخوشايند رسانيده كه وعده مسوولان اين امر و خبرهاي رسانهها كشك است و بهتر است مشكلات همان حوالههاي سنتي بانكي را به جان بخرند؛ اما كارشان بالاخره راه بيفتد. آيا اين تلقي درست است؟ آيا ساتنا در حال حاضر بجز يك خبر دهان پركن چيز ديگري نيست؟
واقعا اقدامات مربوط به گسترش ملموس ساتنا در نظام بانكي و شعب سراسر كشور در چه مرحلهاي است و بانك مركزي چه كرده است تا ديگر شهروندان، چنين پاسخهايي از بانكها نشنوند؟ خبرنگار ما به سراغ مسوولان بانك مركزي رفته و از آنها توضيح خواسته است.
رفع ايرادهاي ساتنا تا 20 مهر
در همين حال رئيس اداره نظامهاي پرداخت بانك مركزي با پذيرش ايرادات موجود در ارائه خدمات ساتنا در شعب بانكها از رفع ايرادهاي ساتنا از 20 مهرماه جاري خبر داد.
مهران شريفي در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره ايرادهايي كه در بسياري از شعب بانكها براي استفاده از سيستم ساتنا به چشم ميخورد و مردم را سرگردان كرده است، افزود: به خاطر تغييراتي كه در شيوه كار و نرمافزار ساتنا ايجاد شده است، بانكها تا 20 مهرماه فرصت دارند اين تغييرات را در سيستمهاي خود لحاظ كنند و از اين تاريخ به بعد، در تمامي شعب بدون استثنا، اين خدمت الكترونيك بدون هيچ محدوديتي عرضه ميشود.
وي توضيح داد: كار اصلي ساتنا از ارديبهشتماه امسال در بانكها شروع شد. براساس بخشنامه آن زمان، قرار شد مبالغ بالاي 50 ميليون تومان به صورت الكترونيك حواله شود و براي اين كار نيز كارمزدي از مشتري دريافت گردد. بسياري از شعب بانكها خود را براي اين شرايط آماده كردند.
وي افزود: با اين حال، حدود يك ماه پيش، تغييراتي در ساتنا ايجاد شد؛ به اين صورت كه محدوديت مبلغ برداشته شد؛ قرار شد كارمزدي نيز از مشتري دريافت نشود. اين دو تغيير هنوز در برخي بانكها اعمال نميشود كه تا 20 مهر به آنها فرصت دادهايم كه اعمال كنند.
وي خاطرنشان كرد: لذا مردم مطمئن باشند خدمات حواله الكترونيك آني با كيفيت مناسب در اختيارشان قرار ميگيرد و گسترش هم مييابد.
وي درباره مزاياي استفاده از ساتنا افزود: ساتنا ميتواند ظرف مدتي بسيار كوتاه، حواله پول را از يك حساب به هر حساب ديگري در هر بانكي منتقل كند. كافي است مشتري به بانك خود مراجعه و فرم لازم را پر كند تا پول انتقال يابد و ديگر نيازي به صدور چك رمزدار، چك بينبانكي، دريافت پول نقد يا ايرانچك و غيره نيست. لذا سرعت و امنيت معاملات تا حد زيادي تضمين ميشود.
شريفي تصريح كرد: فعلا فقط ريال با ساتنا منتقل ميشود و برنامهاي براي انتقال حواله ارزي با آن نداريم.
اين مقام بانكي با اشاره به 2 پروژه عمده مطرح در حوزه بانكداري الكترونيك كشور گفت: امضاي الكترونيك و اتاق پاياپاي الكترونيك 2 پروژهاي هستند كه اوايل سال آينده، راهاندازي ميشوند. اتاق پاياي الكترونيك كاركردي شبيه ساتنا دارد با اين تفاوت كه خدماتي كه ارائه ميكند، بسيار گستردهتر و متنوعتر از حواله است.
وي افزود: به اين صورت كه مشتري صرفا با باز كردن يك حساب در يك بانك ميتواند به طور الكترونيك تمام دريافتها و پرداختهاي خود در همه بانكهاي خصوصي و دولتي را انجام دهد. مثلا حساب بانك تجارت ميتواند تمامي اقساط قبوض يا حوالههاي خروجي و ورودي شخص در همه بانكها را كارسازي كند كه تحول بزرگي است.
وي اظهار كرد: به اين ترتيب، ديگر نيازي نيست يك شخص در بانكهاي مختلف، حساب داشته باشد و يك حساب براي تمامي كارهاي بانكي فرد كفايت ميكند.
مدير اداره نظامهاي پرداخت بانك مركزي با اشاره به آخرين اقدامات صورت گرفته درباره خودپردازها گفت: عملكرد خودپردازها از 15مهرماه با قرار دادن ايرانچكهاي 50 هزار توماني متحول ميشود. چرا كه هم تعداد شمارش دستگاه كم ميشود و هم مبلغ بيشتري قابل پرداخت است.
شريفي افزود: هماكنون سقف انتقال وجه كارت به كارت تا يك ميليون تومان در شبانهروز غير از كارتهاي 3 بانك تجارت، سپه و رفاه از سوي ديگر بانكها امكانپذير است كه اين سقف از 20 مهرماه به 3 ميليون تومان در شبانهروز افزايش مييابد.
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 301]