واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: خانههاي امن، كودكان سالم
بهداشت روان در خانواده در مفهوم گسترده خود، كمك به همه افراد خانواده را هدف قرار ميدهد تا هرچه بيشتر رشد و تكامل يابند؛ از تمامي استعدادها و قابليتهاي خود در اين راه بهره جويند و موفقتر و شادابتر باشند و زندگي سازندهتر و معنيدارتري را به وجود آورند.
كودك در خانواده رشد ميكند و پايههاي اصلي شخصيت و سلامت روان او در همين محيط پيريزي ميشود. تاثير خانواده بر خصوصيات شخصيتي و رواني كودك بسيار وسيع و پايدار است، بهطوري كه كودكان بسياري از رفتارها، نگرشها، اعتقادات و ارزشهاي خود را در خانوادهها و از پدران و مادران و خواهران و برادران ميآموزند. اين آموختهها بهطور مستقيم و غيرمستقيم بر سلامت و بهداشت روان آنان تاثير دارد. آنها بسياري از عادات زندگي خود را در خانواده فرا ميگيرند. به همان اندازه كه شيوههاي غذا خوردن و نظافت كردن را فرا ميگيرند، رفتار صحيح با ديگران، احترام به بزرگتر، كمك و همياري و برنامهريزي در زندگي را نيز آموزش ميبينند. خانواده در تامين بهداشت رواني كودك اهميت والايي دارد، زيرا جامعه سالم از خانوادههاي سالم و خانوادههاي سالم از افراد سالم تشكيل شدهاند.
4 قاعده كلي براي والدين:
صرفنظر از اين كه فرزند دختر باشد يا پسر، كوچك باشد يا بزرگ، لازم است 4 قاعده بنيادي و موثر براي تامين بهداشت رواني آنها مورد توجه قرار گير د، كه عبارت است از:فرزند خود را دوست داشته باشيد: هيچ كس به اندازه كودك به عشق، محبت، نوازش و توجه نياز ندارد، والدين ميتوانند هر روز عشق و توجه به كودكان را از نوزاد شيرخواره تا نوجوان 18 ساله نشان دهند. والدين مهربان، فرزندان مهربان تربيت ميكنند.براي فرزند خود الگوي خوبي باشيد: الگو يا سرمشق شدن والدين، مهمترين عامل تحكيم و تربيت و تضمين بهداشت رواني كودك است. يكي از عواملي كه ميتواند به اثربخشي تلاشهاي والدين براي تربيت آنان آسيب برساند، احساس مسئوليت نداشتن در مقابل فرزندان و صادق نبودن با آنهاست. كودكان معمولا از روي الگوبرداري ياد ميگيرند نه از طريق شنيدن دستورات بزرگترها.
فرزند خود را آموزش دهيد: نبايد انكار كرد كه تعدادي از والدين، بيشترين كاري كه انجام ميدهند، اين است كه فرزند را تنبيه ميكنند؛ زيرا تنبيه كردن كودكان، آسانتر از آموزش دادن يا تربيت كردن آنهاست، اين نوع نگرشها فرزندان را سركش بار ميآورد.
به ياد داشته باشيد كه كودكان از طريق ايجاد ارتباط و تداعي ياد ميگيرند، و مناسبترين لحظه براي آموزش كودكان زماني است كه آنها سئوال ميكنند.
فرزند خود را با انضباط بار بياوريد: در اغلب موارد، علت ناتواني والدين در مودب و منظم بار آوردن كودكان اين است كه تصور ميكنند بايد ميان عشق به فرزند و انضباط، يكي را انتخاب كنند.
اين باور بهطور كلي غلط است. ديدگاه صحيح در مورد تربيت فرزندان اين است كه عشق به فرزند و انضباط آنها بايد با هم همراه باشد. يكي بدون ديگري سودي نخواهد داشت. در موقعيتهاي حساس و خطرناك كه آنها حتما بايد مطيع والدين باشند. در مواردي كه كودكان به كارهاي خطرناك دست ميزنند، بدون اجازه دورتر از خانه ميروند و كارهايي ميكنند كه والدين واقعا صلاح نميدانند، ميتوان تنبيههاي جزئي براي آنها در نظر گرفت. اما نبايد فراموش كرد كه تنبيه هميشه بايد پس از توضيح علت آن به اجرا در آيد.تنبيه كودكان ميتواند به صورتهاي گوناگون اعمال شود: تنبيه كودكان تنها كتك زدن آنها نيست، دريغ كردن محبت به مدت كوتاه، محروم كردن از تلويزيون به مدت چند روز، مانع شدن از بازي با دوستان، به تعويق انداختن ديد و بازديدهاي خانوادگي و به تاخير انداختن خريد لباسهاي تازه، شيوههاي بهتري براي تاديب آنهاست. البته نبايد مدت اين تنبيهها از چند روز تا 2 هفته بر حسب سن كودك بيشتر باشد. تنبيههاي درازمدت، به ويژه اگر فرزندان خردسال باشند، هيچ اثري نخواهد داشت. اگر به كودك اجازه داده شود كه رفتار خود را اصلاح كند و امتيازهاي اوليه را دوباره به دست آورد، درس موثرتري به او داده خواهد شد.
صابر محمدي
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]