واضح آرشیو وب فارسی:مهر: ابوترابي فرد :كسي را ياراي پيشبيني آينده جهان نيست/ مقابله با از بين رفتن تنوع فرهني آسيا
دبير شوراي اجرايي مجمع مجالس آسيايي با بيان اينكه تلاش مستمري در جريان است تا با تنوع فرهنگي موجود در آسيا كه از مفاخر اين قاره كهن است مقابله شده و يك فرهنگ خاص جايگزين آن شود ، هوشياري ملل آسيايي در مقابله با اين حركات و حفاظت از فرهنگهاي مختلف موجود در اين قاره را قابل ستايش خواند.
به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام سيد محمدحسن ابوترابيفرد دبير شوراي اجرايي مجمع مجالس آسيايي در مراسم افتتاحيه اين اجلاس كه صبح امروز در سعد آباد تهران برگزار شد ، با ارايه گزارشي از فعاليت اين شورا طي يك سال گذشته اظهار داشت: خوشبختانه مجمع ما كه از تاسيس آن كمتر از دو سال ميگذرد قدمهاي مثبت و سازندهاي در نزديك ساختن نظرات اعضا نسبت به مسائل مبتلا به اين قاره برداشته و در عين حال جاي خود را در صحنه بينالمللي به عنوان يك مجموعه مهم و كارآمد كه مردم آسيا با فرهنگها و گرايشات مختلف را نمايندگي ميكند ، باز كرده است.
وي با بيان اينكه دنياي امروز ما با چالشها و فرصتهاي زيادي روبروست، افزود: روند تحولات در صحنه بينالمللي به قدري سريع و پيچيده است كه كسي را ياراي پيشبيني آينده جهان نيست. آنهايي كه تصور ميكردند با سقوط كمونيسم فاتح جنگ سرد شدند و با سرمستي سخن از تكقطبي شدن جهان و غالب شدن نظم نوين جهاني بر مبناي ايدهآلهاي خود ميراندند، اكنون چنان با مشكلات داخلي و خارجي مواجهند كه چارهاي ندارند جز اينكه بيشتر انرژي و توان خود را مصروف حل اين مشكلات نمايند.
نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي، تصريح كرد: فرايند جهاني شدن كه با پايان جنگ سرد به عنوان يك پديده فراگير مطرح شد فرصتها و چالشهاي فراواني را در مقابل ما قرار داده است، در حالي كه كشورهاي در حال توسعه اميد داشته و دارند كه از فرصتهاي ايجاد شده در اين فرايند بهره برده و به فنآوريهاي مورد نياز كه به صورت غير تبعيضآميز و متوازن در اختيار آنان قرار گيرد دست يابند. متاسفانه ما شاهد اين واقعيت هستيم كه برخي كشورهاي قدرتمند وداراي اين فنآوريها تمايلي به انتقال آن به كشورهاي در حال توسعه به صورت عادلانه و شفاف ندارند. اين بدان معناست كه از نظر اين كشورها، جهاني شدن همانند يك جاده يكطرفه است كه در فرآيند آن فقط بايد منافع يك گروه از كشورها تامين شود.
دبير شوراي اجرايي مجمع مجالس آسيايي، اضافه كرد: از چالشهاي مهم جهاني شدن ايجاد شكاف هر چه بيشتر بين كشورهاي غني و فقير است. نظام ناسالم حاكم بر روابط اقتصادي بينالمللي از يك سو و اتخاذ سياستهاي اقتصادي خودمحور توسط برخي كشورهاي توسعهيافته كه در سوء استفاده از فرايند جهاني شدن نيز تجلييافته از سوي ديگر، كشورهاي در حال توسعه را به حاشيه رانده و فاصله آنها با جهان توسعهيافته را هر چه بيشتر كرده است.
وي ادامه داد: در اين ميان، اتخاذ سياستهاي اقتصادي يكجانبه كه برخلاف روح حاكم بر سازمان تجارت جهاني است بر مشكل كشورهاي در حال توسعه افزوده و آثار زيانباري را براي مردم اين كشورها به دنبال داشته است. البته كشورهاي در حال توسعه ميتوانند با بهره گيري از فرصتهاي موجود جهاني و از طريق انتقال تجارب و همكاري با يكديگر از آثار سوء سياست هاي تحميلي قدرتها بكاهند و نهايتا بر آن مشكلات فائق آيند.
نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي همچنين خاطرنشان كرد: بهرهگيري از اهرمهاي موجود در دست قدرتها در اجراي سياست هاي يكجانبه به اينجا ختم نميشود، زماني يكجانبهگرايي خطرناكتر و مهلكتر ميشود كه در قالب قوه قهريه مورد استفاده قرار ميگيرد. اقدام نظامي آمريكا در افغانستان وعراق كه به بهانه مبارزه با تروريسم و سلاحهاي انهدام جمعي صورت گرفت، مصائب زيادي را براي مردم اين دو كشور به دنبال داشته است. كشتار مردم بيگناه و استمرار بيثباتي و عدم استقرار امنيت در اين دو كشور همگي نتيجه سياستهاي غلط دولت آمريكا در اين منطقه است. اكنون زمان آن فرا رسيده است كه نيروهاي خارجي از اين دو كشور خارج شده و امنيت را به مردم اين دو كشور بسپارند.
ابوترابيفرد درادامه گفت: خوشبختانه مجمع مجالس آسيايي در اين زمينه سياست روشن و قاطعي داشته و توسعه فرهنگ يكجانبه گرايي در روابط بينالمللي كه چالشهاي فراواني را درسطح جهاني به دنبال داشته را مردود شمرده است. مجمع ما در قبال بحران فلسطين نيز موضع صريحي داشته و جنايات رژيم صهيونيستي عليه مردم بيگناه فلسطين از جمله نمايندگان مردم در مجلس آن سرزمين را محكوم كرده است. همچنين تجاوزات آن رژيم عليه سوريه و لبنان نيز مورد محكوميت شديد مجمع قرار گرفته است.
دبير شوراي اجرايي مجمع مجالس آسيايي، تاكيد كرد: سوء استفاده از موضوع جهاني شدن به موضوع فرهنگ نيز تسري يافته است. به چالش كشيده شدن هويت فرهنگي كشورها نيز از ديگر مشكلات جامعه جهاني در قاره ماست. تلاش مستمري در جريان است تا با تنوع فرهنگي موجود در آسيا كه از مفاخر اين قاره كهن است مقابله شده و يك فرهنگ خاص جايگزين آن شود. البته هوشياري ملل آسيايي در مقابله با اين حركات و حفاظت از فرهنگهاي مختلف موجود در اين قاره قابل ستايش است.
وي افزود: مشكلات جهان ما در موضوعات فوقالذكر خلاصه نميشود. مبارزه با ناهنجاريهاي اجتماعي در سطح جهان از جمله مواد مخدر و تروريسم كه بنيان جوامع بشري را به مخاطرهافكنده است همكاري و اقدام مشترك همه كشورها را طلب ميكند. ما بايد از طريق همكاري و اشتراك مساعي، اقدامات هماهنگي را تنظيم نموده تا بتوانيم بر اين مشكلات پيروز شويم.
نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي همچنين گفت : خوشبختانه ظرفيتهاي فراواني در آسيا براي فائق آمدن بر مشكلات و دستيابي به سعادت و پيشرفت براي مردم اين قاره وجود دارد. آسيا به عنوان وسيعترين قاره جهان با جمعيتي بيش از چهار ميليارد نفر، تاريخي درخشان، تمدني كهن، منابع زيرزميني غني و اقتصادي به سرعت در حال رشد دارد. برخورداري از چنين مواهبي اين امكان را به آسيا داده است كه موقعيت خود را در سطح بينالمللي ارتقاء بخشيده و از منافع مشترك و هويت تاريخي خود دفاع نمايد.
وي در ادامه يكي از اهداف تاسيس مجمع مجالس آسيايي را ارتقاء همگرايي در اين قاره معرفي كرد و اظهار داشت: اميد است با پيگيري جدي برنامهها و مصوبات آن زمينهي دستيابي به اين هدف بزرگ فراهم شود. اگر اين امكان براي كشورهاي اروپايي و آفريقايي به وجود آمده تابا تشكيل اتحاديه اروپايي يا اتحاديه آفريقايي مواضع و اقدامات خود راهماهنگ ساخته و ازمنافع مشترك خود در صحنهي بينالمللي دفاع نمايند، چرا ما آسياييها با چنين ظرفيتها و قابليتهايي قادربه انجام چنين مهمي نباشيم؟ بايد خود را باور داشته باشيم و با ارادهي قوي بر موانع ايجاد همگرايي در آسيا فائق آييم.
دبيرشوراي اجرايي مجمع مجالس آسيايي، با تاكيد براينكه از زمان تاسيس مجمع اقدامات مهمي به انجام رسيده، افزود: تصميمات سازندهاي مورد تصويب قرار گرفته است. فعاليت ما از زمان اجلاس اصلي سال گذشته در تهران كه نقطه شروع فعاليتهاي محتوايي مجمع ما محسوب ميشود، چشمگير بوده است. در طول پنج ماه گذشته هشت كميته فرعي مجمع تشكيل جلسه داده و تصميمات مهمي اتخاذ شده است. استقبال اعضابراي شركت درجلسات مختلف كميته فرعي نشاندهنده اين واقعيت است كه اعضا با علم به ظرفيتها و تواناييهاي مجمع مايلند در شكلدهي فعاليتهاي آن نقشآفريني كنند. تنوع موضوعات دستور كار كميتههاي فرعي نيز حاكي از وجود زمينههاي مختلف فعاليت در جهت همگرايي در آسياست.
ابوترابيفرد يادآور شد: كميته فرعي انرژي طي دو اجلاس خود به موضوع مهم شبكه يكپارچه گاز در آسيا پرداخت. اميدواريم با پيگيري اعضا بتوانيم اين موضوع مهم را كه همه اعضا از آن بهره مند خواهند شد به نتيجه مطلوب برسانيم. اين كميته فرعي همچنين ايده تشكيل گروههاي مشورتي در زمينه انرژي را مورد توجه قرار داده كه ميتواند در جهت دستيابي به بازار يكپارچه انرژي در آسيا مورد بهرهبرداري قرار گيرد.
نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي، ادامه داد: كميته فرعي كاهش فقر نيز با پيگيري اهداف برنامه عمل در اين باره راهكارهاي مختلف را از جمله در زمينه امكان تشكيل صندوق كاهش فقر در آسيا مورد بررسي قرار داد. كميته فرعي معاهده دوستي در آسيا راههاي پيگيري اهداف معاهدهي دوستي را بررسي كرده و "بيانيه اصول دوستي و همكاري در آسيا" را مورد تاييد قرار داده و بر ارتقاي آگاهي عموم در خصوص اين بيانيه و نقش پارلمانها در زمينه تصويب قوانين لازم تاكيد كرد.
وي افزود: كميته فرعي محيط زيست نيز با در نظر گرفتن جنبههاي مختلف موضوعات محيط زيستي از جمله در زمينه گرم شدن جهان و درختكاري در سطح وسيع در آسيا، اقدامات آمريكا و رژيم صهيونيستي در خاورميانه را كه آثار زيانباري براي محيط زيست اين منطقه به دنبال داشته است مورد نكوهش قرار داد. كميته فرعي تنوع فرهنگي با احترام به تنوع فرهنگها در آسيا، تبادل اطلاعات و تجربيات و برنامههاي مشترك فرهنگي و همچنين گفتوگوهاي بينالاديان و نقش اعضاي پارلمانها را در اين زمينه مورد تاكيد قرار داد.
دبير شوراي اجرايي مجمع مجالس آسيايي، همچنين خاطرنشان كرد: در طول دو روز گذشته نيز كميتههاي فرعي مبارزه با فساد، چالشها و فرصتهاي جهاني شدن، همكاري مجمع با دولتهاي عضو تشكيل جلسه داده و راههاي همگرايي در آسيا را در چارچوب دستور كار اين كميتههاي فرعي مورد بررسي قرار دادند.
وي در ادامه به برشمردن موضوعات مورد نظر مجمع مجالس آسيايي در مسير حركت به سوي همگرايي پرداخت و گفت: يكي از اين موضوعات توسعه اقتصادي و پايدار و همكاري اعضا در اين زمينه است. اهميت اين موضوع بر كسي پوشيده نيست كه همكاري كشورهاي آسيايي در زمينه موضوعات اقتصادي منافع كوتاهمدت و درازمدت اين كشورها را تامين كرده و زمينه را براي هر چه بيشتر نزديك شدن آنها در مسير همگرايي آسيايي فراهم ميكند.
ابوترابيفرد ادامه داد: ما نبايد از موضوع حمل و نقل در آسيا غافل شويم. وجود راههاي ارتباطي متنوع در آسيا و ظرفيت توسعه بخشيدن آن اين امكان را به ما ميدهد كه از طريق اتصال شرق و غرب و شمال و جنوب اين قاره به هم تجارت بين كشورهاي آسيايي را تسهيل كرده و نيازهاي مردم را تا حد امكان در داخل قاره تامين كنيم؛ لذا پيشنهاد ميشود كه در طول سال آينده يكي از موضوعات كميتههاي فرعي مجمع به موضوع حمل و نقل اختصاص يافته و جوانب مختلف اين مبحث مورد بررسي دقيق قرار گرفته و راهكارهاي لازم ارايه گردد.
نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي، افزود: موضوع انرژي يكي از مهمترين موضوعات دستور كار مجمع مجالس آسيايي است. در سال جاري، دو بار كميتهي فرعي بازارچه يكپارچه انرژي تشكيل جلسه داده و مباحث مفيدي مورد تبادلنظر قرار گرفته است. بايد اين اعتقاد درما به وجود آيد كه با پيگيري وهمكاري مشترك اعضاي مجمع، قادر خواهيم بود در جهت تشكيل بازارچه يكپارچه انرژي قدم برداريم. چنانچه مهمي به منصهي ظهور برسد، قدم بسيار بزرگي در همرگايي آسيايي برداشته شده است.
ابوترابي در پايان گفت : موضوع همكاري نزديك پارلمانها و دولتهاي آسيايي كليد موفقيت و همگرايي در آسياست. در اين زمينه نقش كميته فرعي همكاري مجمع مجالس آسيايي و دولتهاي عضو مجمع بسيار مهم و حساس است. لذا ضروري است اين كميته فرعي فرايند تعامل وهمكاري سازنده مجمع و دولتهاي آسيايي عضو مجمع را پيگيري وتا رسيدن به راهكارهاي مشخص و دقيق به كار خود ادامه دهد.
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]