واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: مديرعامل ايران خودرو در گفتوگوي ويژه خبري عنوان كردضرر ايرانخودرو از توليد چهار محصول
حميدرضا بهداداينكه مديران عامل دو خودروساز بزرگ كشور در برنامهاي تلويزيوني و زنده كنار يكديگر قرار بگيرند در كل جالب و ديدني است مخصوصا اينكه موضوع برنامه حول محور تعيين قيمت خودرو باشد.
موضوعي كه هماكنون به يكي از بحثهاي نسبتا داغ ميان خودروسازها و وزارت صنايع تبديل شده و مشتريان نيز در انتظار پايان اين مباحث و رسيدن به سرانجامي مطلوب در بحث نحوه قيمتگذاري خودروهاي توليد داخل هستند. اين در شرايطي است كه هماكنون مرجع اصلي و نهايي تعيين قيمت، كميته قيمتگذاري است كه با ميزباني وزارت صنايع و اخذ نظر از كارشناسان اين وزارتخانه و سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران و همچنين نمايندگان خودروسازان دولتي و خصوصي داخلي، قيمت انواع خودروهاي توليد داخل را تعيين ميكند. به گونهاي كه ابتدا خودروسازها با توجه به شرايط توليد و هزينههايشان، قيمتي را به كميته پيشنهاد ميدهند و كميته نيز پس از بررسي، نظر نهايي خود را در اين زمينه اعلام ميكند البته از ابتداي سالجاري با تشكيل شوراي سياستگذاري در وزارت صنايع، نظر كميته بايد به تاييد اين شورا نيز برسد.
اين روش، از سياست تثبيت قيمتهاي وزارت صنايع سرچشمه ميگيرد به نحوي كه وزارت به نوعي قصد دارد به واسطه وجود كميته قيمتگذاري، قيمت خودروها را موازي با سياست تثبيت پيش برده و از افزايش خودسرانه قيمتها توسط خودروسازان جلوگيري به عمل آورد. اين در حالي است كه هماكنون شايد قيمت كارخانهاي خودروها نسبت به سالهاي پيش افزايش چنداني نداشته، اما نگاهي به قيمتها در بازار از داستان ديگري روايت دارد. هماكنون تفاوت قيمت كارخانهاي و بازار برخي خودروها در تفاوتي فاحش و آشكار به سر ميبرد و به اعتقاد كارشناسان اين موضوع از سياست تثبيت قيمت وزارت سرچشمه ميگيرد. چرا كه كميته خودرو قيمتها را براساس حاشيه بازار تعيين نميكند و بنابراين اين اختلاف فاحش همواره خود را نشان ميدهد.
خود خودروسازها نيز معتقدند در صورتي كه تعيين قيمت دست آنها باشد پس از يكي دو ماه التهاب، بازار رو به آرامش رفته و اختلاف قيمت بازار و كارخانه به حداقل و يا حتي صفر ميرسد. هرچند كه هماكنون نيز در برخي خودروها شاهد اين موضوع هستيم. اين اعتقاد خودروسازها در حالي است كه وزارت بهرغم انتقادهايي كه به سياست تثبيت قيمت خودروها ميشود، همچنان بر ادامه اين سياست پافشاري و از موضع خود كوتاه نميآيد. البته طي مدت اخير نشانههايي از حذف احتمالي سياست تثبيت بر سر زبانها افتاده اما هنوز اجراي آن قطعي به نظر نميرسد.
سود ايرانخودرو هفت درصد است
مديرعامل ايرانخودرو طي برنامه دوشنبه شب گذشته در گفتوگوي ويژه خبري در پاسخ به اين پرسش مجري كه نحوه تعيين قيمت خودروها به چه شكل است اظهار داشت: ما با در نظر گرفتن هزينه تمام شده توليد خودرو، هزينههاي سربار و جانبي و همچنين در نظر گرفتن سودمان، قيمتي را براي هريك از محصولات در نظر گرفته و به كميته قيمتگذاري وزارت صنايع پيشنهاد ميدهيم تا نظر نهايي روي آن داده شود. منوچهر منطقي با بيان اينكه سود ايرانخودرو در فروش محصولاتش به طور متوسط هفت درصد است تاكيد كرد: 79درصد از قيمت پيشنهادي ما مربوط به مواد اوليه، دو درصد به خدمات پس از فروش، يك درصد سود مشاركت و دو درصد نيز به هزينههاي سربار اختصاص دارد. وي ادامه داد: از 17درصد باقيمانده نيز، ده درصد به ماليات تعلق ميگيرد و هفت درصد باقيمانده هم كه سود خالص شركت را شامل ميشود. مديرعامل ايرانخودرو در عين حال گفت: هفت درصد سود ما بهطور متوسط محاسبه شده، بهنحوي كه در برخي محصولات اين سود منفي بوده و در برخي ديگر تا 11درصد هم رسيده است. هرچند كه منطقي اشارهاي به محصولات ضررده خود نكرد و تنها اين موضوع را عنوان داشت كه چهار محصول ايرانخودرو در حاشيه ضرر قرار گرفتهاند اما قطعا يكي از اين محصولات، پژو روآ است كه اين روزها وضعيت مناسبي را در بازار ندارد و برخي مسوولان اين شركت بارها به ضررده بودن آن اذعان كردهاند.
تعيين موشكافانه قيمتها!
درحالي كه خودروسازها همواره از سياست تثبيت و تعيين قيمت در كميته قيمتگذاري وزارت صنايع انتقاد كرده و خواهان در اختيار گرفتن قيمتها هستند مديرعامل ايرانخودرو نحوه عملكرد كميته را ستود و حتي تعيين قيمتها را موشكافانه دانست!
منطقي گفت: اينطور نيست كه ما هر قيمتي را كه پيشنهاد داديم مصوب شود بلكه پيشنهادمان در كميته قيمتگذاري مورد بررسي موشكافانه قرار گرفته و پس از طرح دوباره در شوراي سياستگذاري خودرو، رد يا تاييد ميشود. در واقع مسوولان امر اطلاعات فراواني را از بازار و قيمتهاي مواد اوليه و ساير موارد اخذ و سپس با بررسي دقيق نظر نهايي شان را اعلام ميكنند. وي افزود: البته درگذشته، ديگر نيازي به تاييد شوراي سياستگذاري نبود اما آقاي محرابيان وزير صنايع با تشكيل اين شورا، يك خوان ديگر به مسير تعيين قيمت خودروها اضافه كرد.
سود چهار درصدي سايپا!
مديرعامل سايپا هم كه در برنامه دوشنبه شب گذشته حضور داشت تقريبا صحبتهاي منطقي را تائيد كرد اما در عين حال سود شركت متبوعش را كمتر از ايرانخودرو دانست.
مهرداد بذرپاش گفت: سايپا نيز همان هزينههايي را كه ايرانخودرو براي تعيين قيمت محصولات دارد، صرف ميكند. وي گفت: 65درصد هزينههايمان به مواد اوليه، 10 تا 13درصد به دستمزد و چند درصد نيز به هزينههاي سربار اختصاص پيدا ميكند كه با در نظر گرفتن ماليات، سودي بين چهار تا هفت درصد به طور متوسط نصيب سايپا ميشود. وي با بيان اينكه تعيين قيمت خودرو چندان دست ما نيست تاكيد كرد: سايپا نيز مانند ايرانخودرو، تنها پيشنهادش را به كميته قيمتگذاري ارائه ميدهد و تصميم گيرنده آنها هستند نه ما؛
قيمت پرايد بايد به 14ميليون ميرسيد
ايرانيها، پرايد را به عنوان خودرويي ارزانقيمت در بازار ميشناسند و با اين وجود برخي كارشناسان قيمت واقعي اين محصول را كمتر از حد فعلي نيز ميدانند. اين در حالي است كه مديرعامل سايپا اعتقاد دارد با توجه به تورم، قيمت پرايد بايد تا به امروز به 14ميليون تومان ميرسيد. بذرپاش گفت: سال 79 قيمت پرايد 6ميليون و 600هزار تومان بود و الان كه در سال 87 هستيم اين رقم به هفت ميليون و 450هزار تومان رسيده، در حالي كه طي اين هشت سال، هزينه مواد اوليه، دستمزدها و هزينههاي سربار بسيار بالا رفته و با در نظر گرفتن تورم 130درصدي طي اين مدت، سايپا در حال حاضر بايد پرايد را با قيمت 14ميليون تومان به فروش ميرساند كه معتقدم ما با رقم فعلي كه پرايد را ميفروشيم كار بزرگي كردهايم!
كاهش اختلافقيمت بازار و كارخانه به 5درصد
در ادامه برنامه دوشنبهشب گذشته، گفتوگويي از وزير صنايعومعادن نيز پخش شد كه طي آن علياكبر محرابيان باز هم از سياست تثبيت قيمتها حمايت كرد و گفت: درست است كه قيمت مواد اوليه و هزينههاي سربار طي چند سال اخير روند صعودي داشته و خودروسازها چندان محصولاتشان را گران نكردهاند ولي ما از آنها خواستهايم كه با افزايش توليد و بهرهوري، گرانيها را جبران كرده و قيمت محصولات خود را بالا نبرند. وي با تاكيد بر اينكه قيمت خودرو در بازار تابع نظام عرضه و تقاضا است، افزود: وزارت براي از بين بردن تفاوت قيمت كارخانهاي و بازار خودروها برنامهاي ويژه را از چندين ماه پيش آغاز كرد و نتيجه آن برنامه اين شد كه در ماه جاري اين اختلاف از 13 به پنج درصد رسيده است.
بهرهوري داشتهايم
مديرعامل ايرانخودرو در واكنش به اظهارات وزير صنايع با بيان اينكه شركت متبوعش بهرهوري داشته است، گفت: از سال 76 تا 85، قيمت كارخانهاي محصولات ما، تنها 17درصد رشد كرد و اين در حالي است كه شاخص قيمتها 300درصد افزايش داشته است و اين يعني بهرهوري.
منطقي در ادامه افزود: از سال 86 به بعد، چهار محصول ايرانخودرو به حاشيه ضرر رفت كه ما مجبور شديم با افزايش قيمت كارخانهاي اين خودروها، اقدام به جبران ضرر آنها كنيم. وي با بيان اينكه سعي داشتيم اختلاف قيمت كارخانهاي و بازار خودروها را در مهرماه به سهدرصد برسانيم اظهار داشت: تاكنون توانستهايم اين اختلاف را به پنج درصد كاهش دهيم. مديرعامل ايرانخودرو در ادامه گريزي به كمبود نقدينگي شركت متبوعش زد و تصريح كرد: ايرانخودرو توان حذف اين پنج درصد را هم دارد ولي براي اين كار بايد توليد بالا رود و افزايش توليد، نقدينگي ميخواهد كه ما سعي ميكنيم طي نيمه دوم امسال به اين مهم دست يابيم.
300ميليارد فروش اينترنتي سايپا
نگاهي به آمار توليد دو خودروساز بزرگ كشور طي ماههاي گذشته سال جاري، از كاهش توليد ايرانخودرو و افزايش توليد سايپا حكايت ميكند. موضوعي كه بذرپاش از آن به عنوان عاملي مهم در كنترل قيمتها در بازار نام برد. وي گفت: علت افزايش قيمت برخي خودروها، تقاضاي بالاي آنهاست كه سايپا ميخواهد با افزايش توليد اين موضوع را كنترل كند كه البته در اين مسير فروش اينترنتي نيز كمك شاياني به ما كرد. به نحوي كه توانستيم به 300ميليارد تومان از بابت اين نوع فروش، دست يابيم. مديرعامل سايپا در ادامه به موضوعي نيز اعتراف كرد و گفت: قبول دارم كه در برخي مواقع نتوانستيم خودروها را طبق برنامه به مشتريان تحويل دهيم كه البته اين موضوع به خاطر نوسانات توليد بوده است.
ارزانقيمتها در راهند
بحث توليد خودرو ارزانقيمت نيز جزو مباحث مطرح شده در برنامه دوشنبه شب گذشته بود كه طي آن هر دو مديرعامل وعده عرضه محصولاتي در اين زمينه را تا پايان سال دادند.
منطقي در اين زمينه اظهار داشت: ايرانخودرو براي تحقق هدف توليد خودرو ارزانقيمت با شركتهاي مختلفي وارد مذاكره شد و بهمنماه از محصول ارزان خود رونمايي خواهد كرد. بذرپاش نيز در اين زمينه گفت: چند ماه ديگر محصول ارزانقيمتمان را كه بر پايه پلت فرم پرايد ساخته شده و بدنه آن تغيير اساسي كرده، رونمايي ميكنيم.
مديرعامل سايپا افزود: روي اين محصول موتور ملي شركت خودمان نصب است و قيمت آن زير 9ميليون تومان خواهد بود.
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]