واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: نگاهي به گزينش بومي دختران دانشجو
هنوز زمان زيادي از جنجال افزايش درصد بومي گزيني در كنكور سراسري امسال و همچنين لايحه حمايت از خانواده در مجلس نگذشته كه بار ديگر نمايندگان مجلس در صدد تصويب طرحي ديگر به نام «بومي گزيني دختران دانشجو» هستند. فكر اوليه پذيرش بومي به سال هاي دورتر بر مي گردد و حدود 15 درصد از ظرفيت دانشگاه هاي مادر سال هاي بين 62 و 63 تا سال هاي اخير به دانشجويان بومي اختصاص داشت. اسم اين كار در سياست هاي آموزشي دنيا «تبعيض مثبت» است يعني نظام هاي آموزشي با دادن امتيازات به گروه هاي محروم راه آنها را به سطوح بالاتر تحصيلات باز كنند.
اين مساله به خودي خود مثبت است، اشكال اين كار بيشتر در بعد جغرافيايي، نابرابري، محروميت بود. اما از امسال سياست جديدي شكل گرفت كه اين تبعيض مثبت در مورد گروه هاي محروم تر را زير سايه قرار داده، تقريبا تعداد زيادي از ما كنكور داديم، فرم هايش را پر كرديم، استرس و درس خواندن پر از توهمش را تجربه كرديم، رتبه مي آيد و دانش آموزان مي توانند تصميم بگيرند كه چه رشته اي را در كجا انتخاب كنند و بعد در صورت قبولي به تحصيل دانشگاه و رشته انتخابي خود بپردازند. حال سوال اساسي اينجاست در پروسه اي كه تمامش با انتخابي با محدوديت هاي فراوان رخ مي دهد منع قانوني براساس جنسيت چه مي تواند باشد؟ نگاه هاي محدوديت خواه باعث مي شود بسياري از دختران در تمام نقاط ايران، از تهران تا روستاهاي كوچك كه ممكن است هيچ گاه اجازه و فرصت درس خواندن را به دليل ازدواج زودهنگام و بسياري مسائل ديگر نيابند، اگر يافتند بسياري از آنها از طرف خانواده تحت فشار و محدوديت انتخاب رشته و انتخاب محل دانشگاه قرار مي گيرند زيرا براساس همين سنت و حمايت نادرست خانواده ها نمي پذيرند كه دخترانشان در شهري دور از آنها درس بخوانند در نهايت مي مانند گروهي كه با انتخاب خود و تقريبا تمام آنها با اطلاع كامل خانواده دست به انتخاب رشته در شهرستاني ديگر براي دست يابي به موقعيت بهتر مي رفتند و اجراي اين طرح حق انتخاب مسلم را نقض مي كند. با تمام اين تفاسير اعلام مي كنند كه اين تبعيض نيست احتمالا منظورشان اين است كه مصلحت است. ولي بدانيد زن هاي ايران شعور دارند. حق انتخاب دارند و محدوديت ها توهين به شان انساني شان است. قطعا اگر اين طرح اجرا شود ديگر 60 درصد از پذيرفته شدگان دانشگاه را دختران تشكيل نمي دهند، دختران كمتر درس مي خوانند و اگر دختران كمتر درس مي خواندند لايحه چند همسري به اين شدت مورد حمله قرار نمي گرفت، اگر زن ها كمتر درس بخوانند وقت بيشتري براي آشپزي و گرم كردن غذا و كانون خانواده خواهند داشت!!! اگر زنها بيشتر درس بخوانند ساختار جامعه كه مرد بايد سن، تحصيلا ت و درآمد.... اش از زن بيشتر باشد تا تنها او كنترل همه چيز را در دست داشته باشد بر هم مي خورد و در نتيجه آمار طلا ق در اين خانواده ها كه زنهايشان تحصيل كرده اند بالا مي رود.
اجراي اين طرح باعث مي شود داوطلبين دختر شهرستاني از حق تحصيل در تهران محروم شوند و همچنين نتوانند در رشته هاي پرطرفداري چون پزشكي- مهندسي و حقوق ادامه تحصيل دهند. اين طرح باعث مي شود فرصت رشد هويت اجتماعي دختران محدود شود و مانعي بر سر راه حضور آنان در اجتماع ايجاد كند. همچنين از تحرك اجتماعي و طبقاتي جامعه جلوگيري كرده و امكان برخورد فرهنگ هاي گوناگون و رشد آنان را مسدود كند، امري كه از سرعت توسعه و پيشرفت كشورمان مي كاهد و البته اعمال آن آشكارا با اصل 21 قانون اساسي كه ايجاد زمينه هاي مناسب براي رشد شخصيت زن و احياي حقوق مادي و معنوي او را از وظايف دولت دانسته است در تضاد است.
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]