واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: با اظهارات «آمانو»، نماينده ژاپن در آژانس: رقابت براي كسب جانشيني البرادعي كليد خورد
هم اكنون دو نامزد مطرح براي جانشيني البرادعي وجود دارد كه يكي تبعه ژاپن و ديگري اهل آفريقايجنوبي است و هر دو، نماينده فعلي كشورشان در اين سازمان بوده و جزو ناظران سابق اين نهاد بينالمللي نيز به شمار ميآيند
آفتاب-سرويس بين الملل: «يوكيا آمانو» روز دوشنبه با اعلام اينكه سازمان متبوعش نيازمند وارد آوردن شدت و قدرت بيشتري براي مبارزه عليه توليد و تكثيركنندگان سلاح هستهاي است، عملا وارد رقابتهاي سياسي به منظور جانشيني «محمد البرادعي» دبيركل كنوني آژانس بينالمللي انرژي هستهاي شد.
وي در حالي در شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي هستهاي سخن ميگفت كه آخرين مهلت براي نامزدي احراز پست دبيركلي اين نهاد بين المللي 31 دسامبر تعيين شدهاست.
دبيركل كنوني اين نهاد، دكتر محمد البرادعي است كه طي 6 سال گذشته مسئوليت بررسي و پيگيري پرونده هستهاي ايران و گفتگو با طرفين ايراني و غربي را به شيوهاي نرم برعهده داشتهاست.
اعضاي 35 كشور حاضر در شوراي كنوني حكام آژانس كه هدف آن مبارزه با توليد و تكثير سلاحهاي اتمي و استفاده صنعتي و صلح آميز از نيروگاههاي هستهاي است قرار است كه جانشين محمد البرادعي را در ماه ژوئن سال آتي به روش اجماع برگزينند.
البرادعي 66 ساله، كه يك ديپلمات مصري است، از سال 1997 مسئوليت دبيركلي اين نهاد را برعهده دارد. وي ماه گذشته اعلام كرد كه تصميم ندارد براي چهارمين دوره خود را براي احزار اين سمت نامزد نمايد. دوره دبيركلي البرادعي نوامبر 2009 به پايان خواهد رسيد.
هم اكنون دو نامزد
” آماتو ضمن يادآوري بمباران هستهاي ژاپن، طي جنگ جهاني دوم توسط ايالات متحده آمريكا اظهار داشت كه كشورش از آن زمان تاكنون، الگو و سرمشقي يگانه، منحصر به فرد و محوري در مبارزه با گسترش و تكثير سلاحهاي هستهاي بودهاست. ... “
مطرح براي جانشيني البرادعي وجود دارد كه يكي تبعه ژاپن و ديگري اهل آفريقايجنوبي است و هر دو نماينده فعلي كشورشان در اين سازمان بوده و جزو ناظران سابق اين نهاد بينالمللي نيز به شمار ميآيند.
آمادو، نامزد ژاپني اين سمت در اجلاس شوراي حكام گفت: «آژانس بايد خود را به قدر كفايت تقويت نمايد تا توانايي مواجهه با چالشهاي بزرگ و تازه را داشته باشد ... چالشهاي همچون تروريسم هسته اي، پاكسازي هستهاي، بحران هاي بينالمللي كمبود انرژي، گرمايش جهاني كه مي تواند با استفاده صلحآميز از انرژي اتمي به جاي سوختهاي فسيلي كنترل شود».
تلاشهاي بين المللي كنترل تسليحات
«آماتو» ضمن يادآوري بمباران هستهاي ژاپن، طي جنگ جهاني دوم توسط ايالات متحده آمريكا اظهار داشت كه كشورش از آن زمان تاكنون، الگو و سرمشقي يگانه، منحصر بهفرد و محوري در مبارزه با گسترش و تكثير سلاحهاي هستهاي بودهاست.
وي پس از مذاكرات محرمانه و پشت درهاي بسته در شوراي حكام و در گفتگو با خبرنگاران اعلام كرد كه علاقمند به ايجاد يك نيروي «حمايت شديد» براي مهار و كنترل هستهاي يكايك قارههاست. كلمبيا و آلباني اندكي بعد، از اين اظهارات آقاي «آمانو» حمايت كردند.
«آمانو» ضمن انتقادي كنايه وار نسبت به عملكرد مديريت كنوني آژانس، مهمترين موضوع، در سازمان بينالمللي انرژي اتمي را عضويت در پيمان منع تكثير سلاحهاي هستهاي و تن سپردن به نظارتهاي آژانس عنوان كرد.
وي عملكرد آژانس در قبال ايران و سوريه را دچار آفت سياسي كاري دانست. وي در ادامه گفت: «متاسفانه ما نميتوانيم
” ژاپن يكي از كشورهاي پيشرفته در استفاده صلح آميز از انرژي هستهاي و دومين قدرت سرمايهگذار در تامين منابع مالي آژانس پس از ايالات متحده به شمار مي رود. ... “
كشورها را مجبور به همكاري كنيم. ما چاره اي نداريم جز اينكه صبوري پيشه كرده و تلاش نماييم دولتها را قانع كنيم».
دولتهاي غربي از آژانس ميخواهند تا ايران را وادار به همكاري كامل و شفاف با اين سازمان نمايد.
اما البرادعي، دبيركل كنوني اين سازمان اظهار ميدارد كه اين سازمان نيازي به حمايتهاي سياسي ندارد، بلكه چيزي كه به شدت از آن رنج ميبرد، فقدان اقتدار و ضمانت اجرايي در درون آژانس و سازوكار آن است كه مانع از آن ميشود كه اين سازمان بتواند كشورها را وادار به رفتار شفاف نمايد.
«آمانو» با يادآوري تجربه 30 ساله خود به عنوان يك ديپلمات در مسائل مربوط به پاكسازي هستهاي جهان، خود را گزينهاي منصف و بيطرف براي جانشيني محمد البرادعي دانست.
ژاپن يكي از كشورهاي پيشرفته در استفاده صلح آميز از انرژي هستهاي و دومين قدرت سرمايهگذار در تامين منابع مالي آژانس پس از ايالات متحده به شمار مي رود.
«عبدالصمد مينتي» نماينده آفريقاي جنوبي در آژانس، هنوز اظهارنظري دال بر كانديداتوري خود نكردهاست.
ديپلماتها بر اين باورند كه «آمانو» و «مينتي» از حمايت و پشتيباني دو گروه مجزا برخوردار خواهندبود: «كشورهاي صنعتي بهرهمند از نيروي هستهاي» و «كشورهاي درحال توسعه فاقد صنعت هستهاي». بنابراين براي كسب موفقيت در احراز اين پست احتمالا به نامزدهاي بيشتر نياز خواهد بود.
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]