واضح آرشیو وب فارسی:مهر: عكاسي نقش مهمي در ترويج معارف رضوي ايفا مي كند
مشهد - خبرگزاري مهر: عضو كارگروه عكس جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع)گفت: هنر عكاسي در قالب هاي سنتي و نوين خود همواره نقشي سازنده در ترويج و تبيين معارف رضوي داشته است.
به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، مرتضي لطفي صبح امروز در نخستين نشست تخصصي بررسي تاثير هنر عكاسي در تبيين فرهنگ رضوي با بيان اينكه از زمان ورود اين هنر به مشهد همواره حرم امام رضا (ع) محور توجه و سوژه اصلي عكاسان بوده است، افزود: اين توجه، مشهد را به زادگاه هنر عكاسي حرم - بارگاهي به عنوان يك شيوه منحصر به فرد در جهان مبدل كرده است.
وي در توضيح ويژگي هاي عكاسي بارگاهي گفت: در اين شيوه از پرده هاي نقاشي كه حرم حضرت رضا(ع) بر آنها نقش شده استفاده مي شود و اعتقادات معنوي زائران در آنها نقشي اساسي دارد.
لطفي اظهار داشت: اين عكس ها كه زائران را دست بر سينه در كنار پرده هاي نقاشي حرم امام رضا(ع) به تصوير مي كشيدند و بيانگر حس و حال زيارت آنها بودند، در حقيقت بهترين سوغات براي تداعي خاطرات سفر محسوب مي شدند.
وي ادامه داد: در شيوه عكاسي بارگاهي عكس از قداست خاصي برخودار است و رنگي از مفاهيم اعتقادي و مذهبي دارد كه متاسفانه با پيشرفت تكنولوژي در شيوه هاي نوين عكاسي اين معناگرايي و تقدس تا حدودي از ميان رفته است.
اين مدرس عكاسي با بيان اين كه مسايل اعتقادي و معنوي در عكاسي بارگاهي نقش بسيار مهمي دارند، يادآور شد: علاوه بر زائران كه با حال و هواي زيارت براي گرفتن اين عكس حاضر مي شده، عكاس نيز در اين كار با اعتقادات ديني عكاسي مي كرده است.
وي با بيان اين كه انجام پژوهشي دقيقي درباره عكاسي بارگاهي مي تواند اين شيوه را در ابعاد جهاني معرفي كند، افزود: اين شيوه عكاسي، از سوي عكاسان و مردم مورد توجه جدي قرار نگرفته و اين در حاليست كه عكس هاي موجود از اين شيوه منحصر به فرد هستند.
وي تاكيد كرد: با توجه به عدم وجود آرشيو نگاتيو در اين شيوه، هر زائري در نقاط مختلف ايران نمونه هايي از اين عكس ها را در اختيار دارد كه مي توان با جمع آوري و پژوهش درباره آن به معرفي اين شيوه عكاسي در جهان پرداخت.
لطفي درباره امكان نزديكي شيوه هاي نوين عكاسي با عكاسي بارگاهي كه در قديم رواج داشته، گفت: در شيوه هاي نوين عكاسي فقط ابزار تغيير يافته و تجهيزات پيشرفته جايگزين شده است، پس اين امكان وجود دارد كه هنرمند عكاس با نگاهي معنوي و اعتقادي به هنر عكاسي ميان شيوه هاي نوين امروزي و روش هاي گذشته ارتباطي درست و منطقي برقرار كند.
لطفي به محدوديت عكاسي در حرم مطهر امام رضا(ع) اشاره كرد و گفت: اين محدوديت، عكاسان را بيشتر به نمادهاي ظاهري نظير معماري و هنرهاي به كار رفته در سطح حرم معطوف كرده و از توجه به حال و هواي معنوي زائران و فضاي روحاني موجود باز داشته است.
وي در ادامه در خصوص جشنواره عكس رضوي گفت: جشنواره امام رضا(ع) بهترين جايگاه براي رشد هنر عكاسي در ابعاد معنوي و ولايي بوده و مي تواند بعد معنويت گرايي در عكاسي را احيا و تقويت كند.
اين عكاس خراساني افزود: داوران جشنواره عكس رضوي علاوه بر تخصص و تجربه در عكاسي بايد با موضوع آشنايي عميق و گسترده داشته و تحقيقات ميداني و مطالعاتي دقيقي در زمينه سيره و شخصيت امام رضا(ع) انجام دهند تا با شناخت و آگاهي نسبت به موضوعات و تكنيك ها بتوانند قضاوت درستي ارائه كنند.
وي تداوم جشنواره عكس رضوي را ضروري دانست و تصريح كرد: اين امر علاوه بر بسترسازي براي حضور عكاسان و ايجاد رقابتي سالم ميان آن ها زمينه بهتر ديدن و بهتر جستجو كردن را براي شركت كنندگان فراهم كرده و باعث مي شود تا آنها با نگاهي تخصصي و شناخت خصوصيات و روحيات امام رضا(ع) عكاسي كنند.
در ادامه اين نشست محمدرضا لطفي عضو كارگروه عكس جشنواره فرهنگي هنري امام رضا(ع) با بيان اينكه برگزاري جشنواره امام رضا(ع) مي تواند بهترين زمينه را براي رشد و ترويج عكاسي مذهبي فراهم كند، اظهار داشت: عكاسي پيرامون امام رضا(ع) در زماني كه از بارگاه ايشان باشد يا زماني كه تصويرگر حال و هواي زائران شود، بر اساس فرهنگ غني اسلامي و اعتقادات ديني است.
سيد جليل حسيني زهرايي ديگر عضو كارگروه عكس جشنواره امام رضا(ع) نيز در اين نشست عكس هاي مذهبي به خصوص عكسهايي كه پيرامون امام رضا(ع) در رسانه ها انتشار يافته را داراي جايگاهي ويژه اي دانست و خاطرنشان كرد: پس از پيروزي انقلاب اسلامي كاربرد عكس هاي مذهبي در رسانه هاي كشور رشد چشمگيري يافته است.
وي با اشاره به اين كه بعد از 22 بهمن 57 ايران يكي از خبرسازترين كشورهاي جهان بوده است، گفت: به تبع اين اتفاق عكسهاي خبري كشور ما نيز در جهان بازتاب گسترده اي داشته اند كه عكاسي مذهبي هم از اين انعكاس جهاني بي بهره نمانده است.
حسيني زهرايي همچنين تداوم جشنواره عكس رضوي را عامل غناي اين هنر در كشورمان دانست و گفت: جشنواره هاي موفق عكس جهان از قدمت طولاني برخوردارند كه انتظار مي رود جشنواره عكس رضوي نيز با برگزاري مستمر در آينده به سمت تخصصي شدن حركت كند و به يكي از جشنواره هاي معتبر عكس در جهان مبدل شود.
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]