واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: هفته نامه سلامت:در سال گذشته حدود يك ميليارد و 001 ميليون قرص استامينوفن مصرف شده و اين قرص پرمصرفترين دارو در كشور بوده است
مصرف طولاني داروهاي مسكن و خوابآور عوارضي شامل افسردگي، سردرد، ناراحتي گوارشي، آسيب كبدي و اختلال حافظه درپي دارد.
سپيده سمايي
آنان قضيه را به شوخي برگزار ميكنند اما اعتياد به داروهاي مسكن و خوابآور خيلي هم جدي است. مدتي قبل مركز ملي مطالعات و درمان اعتياد از افزايش اعتياد به داروهاي مسكن در جامعه خبر داد و از تبعات اين نوع اعتياد در بين اقشار مختلف جامعه ابراز نگراني كرد. اين در حالي است كه دكتر محسن وزيريان، رئيس اداره پيشگيري و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت، به سلامت ميگويد:
به گفته دكتر وزيريان، داروهاي مسكن معمولي، داروهاي خوابآور (گروه بنزوديازپينها مثل ديازپام، لورازپام و...) و همچنين مسكن هايي كه در تركيب آنها مواد مخدر وجود دارد مانند استامينوفن كدئين و اكسپكتورانت كدئين از جمله داروهايي هستند كه در صورت مصرف خودسرانه و طولاني مدت منجر به اعتياد افراد ميشوند. دكتر وزيريان در مورد استفاده از اين داروها ميگويد: دكتر وزيريان با تاكيد بر اينكه دوز مصرف و زمان استفاده اي كه ممكن است منجر به اعتياد شود با توجه به نوع دارو متفاوت است، ميگويد: عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران دليل انتخاب نام خاموش براي اين نوع اعتياد را در كشور نبود اطلاعات كافي در راستاي شناخت اين نوع بيماري ميداند و ابراز اميدواري ميكند وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي با تعيين برنامه مدون جهت اطلاعرساني به مردم قدم بردارد.
اين درحالي است كه كارشناسان يكي از دلايل افزايش اين نوع اعتياد را در دسترس بودن انواع مسكنها ميدانند. در حال حاضر در كشور ما هر شخصي ميتواند به راحتي و بدون نسخه پزشك به انواع مسكنها دسترسي داشته باشد. بد نيست بدانيد كه به گفته دكتر رسول ديناروند معاون غذا و داروي وزارت بهداشت ايرانيان سال گذشته حدود يك ميليارد و 001 ميليون قرص استامينوفن مصرف كردند و اين قرص پر مصرفترين دارو در كشور از نظر عددي در سال گذشته بوده است.
از مسكن تا خوابآور
به گفته محققان مصرف داروهاي مسكن و خوابآور داراي آثار و عوارض مخربي است كه معمولا تا چند ساعت باقي ميماند. داروهاي مسكن و خوابآور باعث تغييرات رفتاري يا رواني همچون سرخوشي مختصر، رفتار نامناسب جنسي، پرخاشگري، اختلالات دركي، اختلال قضاوت، گيجي، رخوت، خواب آلودگي، شل شدن عضلات، بهم خوردن تعادل و اختلال عملكرد شغلي و اجتماعي ميشوند.
همچنين مصرف طولاني داروهاي مسكن و خوابآور عوارضي شامل افسردگي، سردرد، ناراحتي گوارشي، آسيب كبدي و اختلال حافظه درپي دارد. همچنين بر اساس تحقيقات به عمل آمده زناني كه به طور مداوم از داروي مسكن استامينوفن، بروفن و از اين قبيل استفاده ميكنند، دو برابر افراد معمولي در خطر ابتلا به فشار خون بالا هستند.
اما علاوه بر عوارض مصرف، ترك اين داروها نيز عوارضي به دنبال دارد. بر اساس گزارش اداره كل حراست وزارت علوم، ترك داروهاي مسكن و خوابآور داراي علايمي است كه اين علايم معمولا روز بعد از قطع دارو شروع شده، در طول يك هفته فروكش ميكند. علايم ترك اين داروها شامل افسردگي، اضطراب، بيقراري، اختلال خواب، بياشتهايي، تهوع، كاهش فشارخون، افزايش درجه حرارت بدن، تشنج و حتي اغماء و مرگ است. اين علايم بخصوص در قطع ناگهاني باربيتوراتها پديد ميآيند.
دكتر وزيريان در اين زمينه ميگويد:
دكتر وزيريان ادامه ميدهد:
وي درمان اعتياد به مسكن را سختتر از اعتياد به مخدرهاي معمول ميخواند و ادامه ميدهد:
به گفته اين عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران اگر شخصي را كه به ترياك اعتياد دارد چند روز در اتاقي در بسته محبوس كنند، براي فرد مشكلي پيش نميآيد اما فرد معتاد به مسكن در اين شرايط ممكن است حتي جان خود را از دست بدهد.
اپيدمي جهاني
تازهترين آمارهاي رسمي در آمريكا هم نشان ميدهند، بيش از 92 درصد از مردم اين كشور به استفاده از داروها و قرصهاي مسكن اعتياد پيدا كرده اند. مركز ملي بررسي مواد مخدر و داروي آمريكا اعلام كرد استفاده نابجا از داروهاي داروخانهاي به يك اپيدمي در ميان مردم آمريكا تبديل شده است. بر اساس اين گزارش، 6 درصد از مردم آمريكا به طور مرتب از داروهاي تجويزي براي مقاصد غيردرماني استفاده ميكنند و 92 درصد نيز به استفاده از داروهاي مسكن و مخدر معتاد هستند.
اين گزارش مي افزايد، هم اكنون 5/7 ميليون آمريكايي به طور مرتب از داروهاي مسكن و بدون تجويز پزشك استفاده مي كنند. بر پايه اين گزارش، طي سالهاي اخير فروش بدون نسخه داروهاي مسكن به يك تجارت سودآور و چند ميليون دلاري در جامعه آمريكا تبديل شده است. اين گزارش حاكي است، بسياري از مردم آمريكا استفاده نابجا و بدون تجويز پزشك از داروهاي مسكن را خطرناك نمي دانند. البته آمارهاي بدست آمده حاكي از آن است كه آمريكاييها بيش از مردم هر كشور ديگري در جهان دارو مصرف ميكنند. آمار منتشر شده از سوي مركز كنترل و پيشگيري امراض در ايالات متحده نشان ميدهد كه در حدود 031 ميليون آمريكايي از انواع داروهاي جويدني، بلعيدني، تزريقي، اسپريها و انواع مختلف ديگر در ماه استفاده ميكنند. اين افزايش مصرف دارو حتي در مورد داروهاي تجويز نشده نيز مشاهده ميشود. اين در حالياست كه بر اساس بررسيها، سالانه بيش از 521 هزار آمريكايي در اثر واكنشهاي دارويي و مصرف نادرست جان خود را از دست ميدهند.
سوء استفاده از مسكن
از اعتياد ناخواسته به مسكن ها كه بگذريم، مسئله مهم ديگر گرايش بعضي از افراد به اين داروها، دقيقا به منظور نشئگي است. شايد باور اين مطلب مشكل به نظر برسد ولي آمارها حاكي از آن است كه نوجوانان در سراسر دنيا هر روز تمايلشان به سوء استفاده از داروها بيشتر ميشود به طوري كه برخي از آنها در حال حاضر از قرصهاي مسكن به عنوان مواد مخدر استفاده ميكنند. نتيجه بررسيهاي يك موسسه تحقيقاتي آمريكايي مواد مخدر نشان ميدهد كه از ميان هر 11 نوجواني كه امروزه اكس، كوكايين، كراك يا الاسدي را امتحان ميكنند، حداقل 1 نفر از داروهاي مسكن استفاده ميكند. مدير اين موسسه تحقيقاتي به بيبيسي ميگويد: پژوهشگران با پرسش از بيش از 7 هزارو003 نوجوان در رابطه با مواد مخدر دريافتهاند كه 84 درصد از آنها تقريبا بصورت مرتب مسكن مصرف ميكنند به خصوص كه اين دارو به سادگي در گنجه هر خانهاي يافت ميشود. گزارش اخير انجمن نيز نشان مي دهد كه گسترش اعتياد به داروهاي مسكن و روانگردان در ميان نوجوانان آمريكايي، نسبت به اعتياد به مواد مخدر بيشتر است. بر اساس اين گزارش، برخي ازاين داروها تاثيراتي همانند مواد مخدر دارند. مثلا داروي مسكني به نام اكسي كونتين پس از بازكردن روكش آن، تاثيري همانند هرويين، البته تا حدودي كمتر، بر روي فرد ميگذارد. عواقب چنين استفادههاي نابجايي از داروهاي مسكن، آشكار است، اما مصرفكنندگان اين داروها به غلط فكر ميكنند، اين داروها توانايي تفكر آنها را افزايش ميدهد. بر پايه اين گزارش، آنچه كه باعث شيوع اين داروها در ميان نوجوانان آمريكايي شده، اين است كه اين داروها در مقايسه با مواد مخدر، بسيار آسانتر قابل تهيه هستند. گزارش انجمن آمريكا بدون دارو حاكي است، نوجوانان آمريكايي اغلب داروهاي مسكن مورد نياز خود را كه فروش بدون نسخه آنها در داروخانهها ممنوع است، از بازارهاي سياه شديدا رو به رشد دارو تهيه مي كنند.
سوءمصرف تاريخي
سوء استفاده از داروهاي مسكن در آمريكا سابقهاي ديرينه دارد. 001 سال پيش بردهداران آمريكايي به كارگران سياهپوستي كه در بندرگاهها كار مي كردند، كوكائين مي دادند تا درد كارهاي كمر شكن خود را تحمل كنند. در نيروهاي مسلح آمريكا نيز در دوران جنگ جهاني دوم، توزيع سيگار به منظور سازگاري با استرسهاي جنگ، امري مرسوم بود. همچنين خلبانان آمريكايي نيز از آمفتامين براي بيدار ماندن در عملياتهاي طولاني مدت استفاده مي كردند. اما به هر ترتيب، امروزه اين داروها جز ناتواني پيشرونده چيزي از خود بجا نميگذارند. داروها، روزگاري قرار بوده نجات جان آدمي باشند اما شايد به همين زوديها روزگاري برسد كه داروها بلاي جان آدمي شوند
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 347]