واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: افزايش سرسام آور مصرف مواد مخدر در جهان و قاچاق روز افزون اين مواد پيامدهاي وحشتناکي خواهد داشت که مستقيما نسل جوان و بشريت را تهديد ميکند. گسترش شبکه قاچاق بينالمللي و دام اعتياد، ميليونها جوان را به فساد و کام مرگ ميکشاند و سوداگران مرگ را به ثروت و قدرت ميرساند. اعتياد يک مسئله بزرگ بهداشتي و بلايي اجتماعي و داراي جنبههاي متعدد اقتصادي، سياسي، فرهنگي، رواني، اخلاقي و حقوقي است. از اين رو آگاهي خانوادهها درباره سرانجام نکبتبار اعتياد در پيشگيري و مهار آن کمکي موثر به شمار ميآيد.
شروع اعتياد
با وابستگي جسماني و رواني همراه است. بعضي از داروها نيز ممکن است با ايجاد وابستگي رواني در بيمار موجب افزايش مصرف شوند و اعتياد بدهند. فرد معتاد با دريافت مواد اعتيادآور سرخوش و راضي ميشود و با توقف مصرف دارو دچار خماري و اختلال شديد جسماني ميشود. مواد اعتيادآور سبب پيدايش پديده تحمل نيز ميشوند. به موجب اين پديده فرد معتاد براي دسترسي به اثر اوليه اين مواد که در ابتدا با مقدار کم حاصل ميشود. مصرف خود را افزايش ميدهد. شدت و نوع وابستگي نسبت به مواد اعتيادآور برحسب نوع و اثر آن متفاوت است. برخي از اين مواد مانند ترياک و مشتقات آن وابستگي شديد ايجاد ميکنند و برخي ديگر با وجود تاثيري که بر روان و ذهن فرد ميگذارند، اعتياد دهنده به شمار نميآيند.
آسيب پذيري جوانان در دوران بلوغ
دوران بلوغ دورهاي است که فرد با تضادها و کشمکشهاي متعدد دروني مواجه ميشود. در اين زمان او بهخوبي احساس ميکند که بايد به مرحلهاي جديد از زندگي وارد شود و مسوليتي در قبال خود و جامعهاش اتخاذ كند. مرحلهاي که او را با نگراني، اضطراب و مشکل تصميم گيري روبرو ميسازد و او سعي ميکند بگونهاي بر مشکلات خويش فائق آيد. بيتوجهي به اعضاي خانوداه، توقعات بيجا و بيمورد اطرافيان، بدون در نظر گرفتن حساسيت اين دوره و توقعات و ارزشهاي متضاد اجتماعي اختلالات تطابقي در خانواده و زمينههاي نامطلوب شخصيتي فرد بهسهولت وي را در اين دوره در مقابل انحرافات مختلف آسيب پذير ميسازد .
مبناي اعتياد
جوانان سالم 15 تا 20 سالهاي که براي کسب تجربه و يا در اثر معاشرت با دوستان نامناسب و يا معتادان به استفاده از ماده مخدر پرداختهاند، از راه کنجکاوي و به علت نداشتن پشتوانه خانوادگي و تربيت صحيح در اثر معاشرت با کساني که آنها را به استفاده از داروي مخدر تشويق ميکنند، براي اولين بار مواد مخدر را تجربه ميکنند و دچار اعتياد ميشوند. البته بسياري از اين جوانان به علت احساس درماندگي، ناکامي، عدم کفايت و براي رهايي از تنهايي و فشار رواني معتاد ميشوند و متاسفانه رهايي از اين اعتياد بهسادگي ميسر نميشود.
نقش تکنولوژي و تمدن
اگرچه پيشرفتهاي تکنولوژي در قرن بيستم سبب تحولات دايمي و نيز پيشرفت همه جانبه معيارهاي زندگي از جمله بهداشت عمومي شده و در بهبود زندگي مردم موثر واقع شده است، اما در عين حال عوارضي چون ترس از تامين آينده و تشويش و اضطراب را نيز با خود به ارمغان آورده است که در بسياري از مردم منجر به پيدايش کشمکشهاي رواني شده است. کشمکشها حتي بيش از محروميتها، سبب درهم ريختن مکانيسمهاي دفاعي افراد ميشود و از اينرو بيماريهاي رواني ناشي از کشمکشها و اضطرابها بيش از بيماريهاي جسمي بشر را آزار ميدهند.
انواع اعتياد
1) اعتيادهاي مجاز
اعتيادات مجاز عبارتاند از: وابستگي و تداوم در مصرف موادي که به عنوان دارو شناخته شده، بهطور طبيعي يا صناعي بهدست ميآيد و شامل بسياري از مواد دارويي بهويژه آرام بخشها و خواب آورها ميشوند که اين مواد با تجويز پزشک و يا اغلب خودسرانه مصرف ميشوند. اعتيادات مجاز خود به دو دسته تقسيم ميشوند. اعتياد به مواد مخدر طبيعي و صناعي به عنوان دارو شناخته ميشوند.
اعتياد به موادي که تنها از ديدگاه رواني عادتزا هستند و تداوم مصرف را ايجاب ميکنند، همانند تنباکو و مشابهان آنها از سادهترين تا خطرناکترين عوارض را در معتاد و بهطور غير مستقيم در خانواده و جامعه موجب ميشود. مثل بيماريهاي قلب و عروق و سرطان در دستگاه تنفس.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]