واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: بهبهاني خبر دادتشكيل معاونت راههاي روستايي در وزارت راه و ترابري هما را قطعا واگذار ميكنيم
گروه اقتصادي - وزير راه و ترابري از معاونان خود خواست از پرداختن به مصاحبههاي بيمورد بپرهيزند و خطاب به مديران اين وزارتخانه اعلام كرد: اگر ميخواهيد مصاحبهاي كنيد، با ستاد اين وزارتخانه هماهنگي داشته باشيد؛ چراكه هر روز از ما ميپرسند چرا در فلان تاريخ مسئلهاي را عنوان كرديد و امروز آن امر تحقق نيافته است؟!
به گزارش خبرنگار سياست روز، حميد بهبهاني در مراسم معارفه سيدمهديهاشمي، قائم مقام وزارت راه و ترابري به تشريح نحوه مديريت در اين وزارتخانه پرداخت و اظهار كرد: مديريت بايد در بخشهاي مديريت هزينه، مديريت زمان، مديريت عدالت محوري مورد توجه قرار گيرد.
وي افزود: هر يك از اين مديريتها ويژگيهاي خاص خود را دارند كه بايد اين مسائل را مورد توجه قرار داد.
بهبهاني با بيان اينكه ايجاد هر روگذر و زيرگذر دو تا 10 ميليارد تومان هزينه نياز دارد، گفت: بهجاي آنكه وقت خود را صرف اموري پرهزينه كنيم بهتر است به اصلاح طول راهها بپردازيم و مشكلات آنها را رفع كنيم آن وقت اگر هزينهاي رسيد به احداث زيرگذر و روگذر بپردازيم.
وي با بيان اينكه ايجاد دوربرگردانها يك دواي موضعي است، خاطرنشان كرد: بنده شخصا تا 10 سال دوربرگردانهايي كه ايجاد ميشود را گارانتي ميكنم مگر آنكه پس از آن زمان مشكلي به وجود آيد.
بهبهاني با تاكيد بر دو بانده كردن راهها گفت: در اين زمينه نبايد صرفهجويي كرد بايد هرچه ميتوانيم به دو بانده كردن راهها بپردازيم، اين يك آيندهنگري است.
وزير راه و ترابري، با اشاره به اينكه مديريت زمان يكي از اولويتهاي مهم در اين وزارتخانه است، اظهار كرد: بازديدي از راهآهن كرمانشاه داشتيم كه اين پروژه همينطور بلاتكليف مانده و از سال گذشته تاكنون 20 درصد پيشرفت داشته است. با مشاهده اين وضعيت براي احداث اين پروژه كار را بين پنج پيمانكار تقسيم كرديم تا پيشرفت خوبي حاصل شود.
وي گفت: تلاش ميكنم معاونتي را به عنوان معاونت راههاي روستايي در وزارت راه و ترابري به وجود آورم، چراكه مردم روستايي به اندازه مردم شهرنشين حق دارند.
بهبهاني با اشاره به اينكه 80 هزار كيلومتر راه داريم، يادآور شد: تمام توان وزارتخانه صرف راههاي شهري شده اين در حالي است كه 130 هزار كيلومتر راه روستايي داريم اما هيچ كاري براي آن انجام ندادهايم. آيا اين 130 هزار كيلومتر متولي نميخواهد؟
وزير راه و ترابري در ادامه به اولويتهاي اجراي پروژهها در اين وزارتخانه پرداخت و گفت: تمامي فعاليتهاي ما با تكيه بر برنامه چهارم توسعه، برنامه پنجم و سند چشمانداز و بيانات مقام معظم رهبري است كه در سخنرانيهاي مختلف آن را عنوان كردند.
وي با بيان اينكه توسعهبخش ريلي در اولويت اول قرار دارد، افزود: براساس سند چشمانداز 20 ساله بايد 25 هزار كيلومتر راهآهن داشته باشيم اما تاكنون در حدود 9 هزار كيلومتر راهآهن داريم كه بايد به اين مهم دست پيدا كنيم.
وزير راه ايجاد بزرگراهها و آزادراهها را اولويت دوم اين وزارتخانه اعلام كرد و گفت: در اولويت بعدي توسعه راههاي روستايي از اهميت بالايي برخوردار است و در اين وزارتخانه به اين امر توجه ويژه خواهد شد.
وزير راه و ترابري با بيان اينكه بايد اطلاعرساني دقيق به مردم داشته باشيم، خاطرنشان كرد: پياده كردن سياستهاي اصل 44 امري بسيار مهم است كه بايد به آن توجه ويژه شود، اما حالا اگر شركتي به اين اصل توجه نكند و اطلاعرساني درستي در اين زمينه نميكند و اطلاعات غلط ميدهد، آن وقت عنوان ميشود ميخواهند وزير را استيضاح كنند؛ در حالي كه بنده 56 روز است به اين وزارتخانه آمدهام.
وي گفت: اصل 44 امري بسيار مهم است و مقام معظم رهبري بر اين مسئله تاكيد دارد و بايد توجه ويژه اي به آن شود.
وزير راه و ترابري از معاونان خود خواست به بازديدهاي سرزده از پروژهها بپردازند و از اتاقهاي خود بيرون بيايند. در اتاق ماندن مديران به جز آنكه آنها را فرسوده كند حاصلي ديگر ندارد.
وزير راه و ترابري گفت: چندين پروژه در اين وزارتخانه در اولويت قرار دارد كه از جمله ميتوان به زيرگذر ورودي آمل و كنار گذر بابل اشاره كرد. همچنين دو بانده كردن فيروز كوه ـ قائم شهر نيز بايد به پايان برسد.
وي افزود: دو بانده كردن راه كربلا، احداث راهآهن شيراز ـ بوشهر، آزادراه تهران ـ مشهد، برقي كردن راهآهن تهران ـ مشهد، بزرگراه تهران ـ شمال همه اينها پروژههايي است كه بايد هرچه زودتر به سرانجام برسد.
بهبهاني با اشاره به اينكه راهآهن نظاميه ـ مياندشت و خرمشهرـ شلمچه امسال به بهرهبرداري ميرسند، گفت: افتتاح پل ميانگذر درياچه اروميه نيز طبق گواهي كه در اين زمينه داده شده است اميدواريم تا اواسط اين ماه يا ماه آينده انجام شود. هرچند كه پيش از اين تا آخر شهريور را وعده دادهايم كه مجبوريم مديرعامل اين پروژه را تغيير دهيم.
وزير راه و ترابري در پايان سخنان گفت: افتخار دارم امروز سيدمهديهاشمي را به عنوان قائم مقام وزارت راه و ترابري معرفي كنم و بسيار خوشحالم كه ايشان جواب مثبت به ما دادند.هاشمي فردي مدير و مدبر است و اميدواريم حضور ايشان در اين وزارتخانه سبب توسعه بيشتر امور شود.
سيدمهديهاشمي نيز در مراسم معارفه خود اظهار كرد: خدمتي نو را در وزارت راه و ترابري برعهده ميگيرم و پيش از اين نيز همكاري تنگاتنگي از سالهاي دوران دفاع مقدس با اين وزارتخانه داشتم. وي گفت: اميدوارم بتوانم توفيقات خوبي در اين وزارتخانه بهدست آورم.
هاشمي با بيان اينكه هميشه عنوان ميشود وقت طلاست اما متاسفانه به اين مسئله توجه نميشود، گفت: به طور مثال وقتي پروژهاي به موقع به سرانجام ميرسد از مسئولان آن تقدير نميشود و وقتي پروژهاي ديرتر از موعد به پايان ميرسد كسي تنبيه نميشود. تمامي اينها در كاهش هزينه تاثيرگذار است اما به آن توجهي نميشود.
وي گفت: ايمنسازي راهها بسيار اهميت دارد و بايد در اين زمينه فعاليت بسياري انجام دهيم. همچنين حركت در جهت نرمافزاري توليد علم از جمله مسائلي است كه بايد در وزارت راه و ترابري مورد توجه قرار گيرد.
هما را قطعا واگذار ميكنيم
خصوصيسازي در شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران (هما) به طور حتم اجرا خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ساست روز، حميد بهبهاني درحاشيه مراسم معارفه قائم مقام وزارت راه و ترابري در جمع خبرنگاران افزود: اين وزارتخانه پيگير فرآيند خصوصيسازي در هواپيمايي جمهوري اسلامي است و به طور قطع اين كار انجام خواهد شد.
وزير راه و ترابري در مراسم معارفه قائم مقام خود نيز از انتشار اخبار مربوط به عدم خصوصيسازي در هما انتقاد كرد و اظهار داشت: خصوصيسازي در هما انجام خواهد شد، چرا كه پياده كردن اصل 44 قانون اساسي در وزارت راه و ترابري هماكنون به عنوان يك اولويت مطرح است.
بهبهاني همچنين در اين مراسم در پاسخ به پرسشي مبني بر بدهكاري وزارت راه و ترابري به پيمانكاران گفت: اين بدهكاري تاكنون حدود دو هزار ميليارد تومان است كه 700 ميليارد تومان آن مربوط به وزارتخانه و هزار و 300 ميليارد تومان آن مربوط به ادارات كل وزارت راه و ترابري استانها است.
وي با بيان اينكه اين وزارتخانه هميشه به پيمانكاران خود بدهكار است، افزود: براي سال 1388 در تلاش هستيم بودجهاي خوب براي وزارت راه و ترابري بسته شود كه هم بدهكاريها تسويه شوند و هم اينكه جهشي خوبي در بودجه اين وزارتخانه در سال 1388 شاهد باشيم.
بهبهاني سپس خطاب به خبرنگاران گفت: تصويب بودجه در حيطه اختيار وزارت راه و ترابري نيست، بلكه اين وزارتخانه تنها ميتواند بودجه پيشنهاد كند؛ بنابراين اگر تغيير در بودجه سال 88 بوجود آيد، شما از من انتقاد نكنيد.
وزير راه و ترابري سپس در خصوص دو بانده كردن جاده هراز گفت: هم اكنون اين جاده در حال تعريض شدن است و كار مطالعاتي براي دو بانده كردن آن در حال انجام است كه در صورت پايان گرفتن مطالعات، عمليات اجرايي دو بانده كردن جاده هراز آغاز خواهد شد.
وي همچنين زمان پايان يافتن پروژه ميانگذر درياچه اروميه را پايان آذرماه امسال عنوان كرد و گفت: اين به معناي آن نيست كه اگر پروژه ميانگذر درياچه اروميه زودتر به پايان برسد صبر كنيم تا آخر آذرماه، بلكه در آن صورت زودتر اقدام به افتتاح پروژه ياد شده خواهيم كرد.
تحويل سه فروند هواپيماي ايران 140به "ايرانايرتور"
وزير راه با اشاره به اينكه امروز سه فروند هواپيماي ايران 140 تحويل شركت هواپيمائي "ايرانايرتور" ميشود، گفت: اين هواپيماها پس از كسب مجوزهاي لازم تا 6 ماه ديگر وارد ناوگان پروازي كشور ميشوند.
حميد بهبهاني اظهار داشت: امروز سه فروند هواپيمايي ايران 140ساخت داخل تحويل شركت هواپيمايي ايران ايرتور خواهد شد.
وي افزود: پس از تحويل اين سه فروند، حدود 5 الي 6 ماه طول ميكشد تا وارد خطوط هوايي كشور شده و به جابجايي مسافر بپردازند.
به گفته وي، برخي مجوزها براي پروازهاي عملياتي اين هواپيما بايد از سازمان هواپيمايي كشوري اخذ شود و 300 ساعت نيروي مورد نياز اين نوع هواپيما نيز بايد تعليمات لازم را ديده و آموزش ببينند؛ زيرا از اين نوع هواپيما در خطوط پروازي داخل تاكنون نداشتهايم.
وزير راه و ترابري در خصوص امنيت پروازي اين هواپيما يادآور شد: تاييد امنيت و ايمني پروازي اين هواپيماها با سازمان هواپيمايي كشوري است اما در مجموع اين هواپيماها از امنيت لازم پروازي برخوردارند و سازمان هواپيمايي بايد مجوز پرواز آنها را صادر كند.
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]