واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: به دنبال پخش فيلم اعدام فرعون 2 روابط ديپلماتيك ايران ومصرتحت تاثيرقرارنميگيرد
گروه سياسي - رابطه بين دو كشور ايران و مصر از روزهاي اول پيروزي انقلاب به سردي گراييد اين در حالي است كه دو كشور فوق داراي فرهنگ غني هستند و ميتوانند براي يكديگر بسيار مفيد واقع شوند. به عبارتي مصر ازطريق تهران ميتواند با آسيا ارتباط برقرار كند و ايران هم از طريق مصر به آفريقا نزديك ميشود .
اما از سال 57 تاكنون موانع بر سر راه ارتباط ديپلماتيك اين دو كشور باعث شده تا آنطور كه بايد ازفوايد اين رابطه سود برده نشود .
قشقاوي، سخنگوي وزارت امور خارجه هم روز گذشته در اين ارتباط توضيح داد كه همانطور كه ميدانيد، ايران و مصر از دو حوزهتمدني و تاريخي بزرگ برخوردارند كه با توجه به قرابتهاي بسيار دو طرف در حوزههاي مختلف، اميدواريم كه مسائل حاشيهاي در روند مناسبات عادي دو كشور تاثير نگذارند.
گفتني است،پخش فيلم مستنداعدام فرعون 1 در سال جاري با عكس العملهايي در بين مقامات ديپلماتيك مصري مواجه شد . دو روز گذشته اعدام فرعون 2 در دانشگاه تهران به اكران درآمد . گرچه هنوز واكنشي مشاهده نشده است، اما قشقاوي در كنفرانس خبري خود هرگونه ارتباط دولت جمهوري اسلامي ايران با تهيه كنندگان فيلم مستند "اعدام فرعون 2" را نيز تكذيب كرد و گفت: همانگونه كه گفتم، نبايد به مسائل حاشيهاي پرداخته شود ضمن آنكه در ساخت و پخش اين فيلم دولت نقشي نداشته و آنچه در اين مستند آمده به هيچ وجه موضع رسمي ما نبوده است.
روزنامه سياست روز درهمين ارتباط با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به گفت وگو پرداخته است كه درزير ميآيد:
رابطه بين ايران و مصر ضروري است
الهام امين زاده نماينده دوره هفتم مجلس شوراي اسلامي و استاد دانشگاه درباره برقراري مجدد رابطه ايران و مصر گفت: سالها است كه حسنه شدن اين رابطه طرح ميشود وتا حدودي هم پيش رفته است . يطوريكه نزديك شدن آن را ميتوان شاهد بود اما به دلايلي اين رابطه هنوز به آن صورت كه بايد و شايد به سرانجام نرسيده است .
وي افزود: با دورنمايي كه از اين رابطه داريم عوامل منع كننده به داخل كشورهاي ايران و مصر مربوط نميشود بلكه عمدتا ازخارج بر آنها تحميل شده است .
امين زاده در ادامه متذكر شد: گاهي اوقات مصريها اين همكاري لازم را از خود نشان نميدهند البته بعضي وقتها هم كم كاري مربوط به كشور ما است كه اينها با هم سبب ايجاد وقفه در حسنه شدن اين رابطه شده است . به گفته اين نماينده مجلس در دورهفتم رابطه فوق ضروري است و با برقراري آن ملتها ميتوانند به لحاظ ملي و مذهبي به هم نزديك شوند . علاوه بر اين نميتوان منكر گسترش ارتباطات سياسي، فرهنگي و اقتصادي نيز شد .
اين استاد دانشگاه در خصوص اينكه چه اشخاص يا كشورهايي در ايجاد رابطه بين ايران و مصر زيان خواهند ديد و چوب لاي چرخ ميگذارند تا به نتيجه نرسد، اظهار داشت: ايران و مصر به عنوان دو كشور بزرگ با فرهنگي غني در آسيا و آفريقا و به علت نزديكي تفكر علمي و سياسي و همخواني اهداف و دارا بودن نقاط مشتركي در سطح بين المللي براي بعضي از كشورهاي استكباري مانع به حساب ميآيند . بنابراين اين كشورها كه مهمترين آنها آمريكا و اسرائيل است سعي ميكنند با ترفندهايي نظير تحريم ويا راه اندازي جنگ رواني نظير درگيريهاي داخلي شرايط را به صورت ديگر نشان دهند .
امين زاده درباره موانع موجود بين رابطه ديپلماتيك ايران و مصر اضافه كرد:همانطور كه اشاره كردم اين رابطه براي هر دو كشور ضروري است و متاسفانه بعد از انقلاب عواملي نظير پناه دادن محمدرضا پهلوي در داخل كشورمصر و نامگذاري يكي از خيابانها به نام اين فرد سبب ايجاد اختلافاتي شد . البته الان مصريها بيشتر از ما ايرانيها براي نرديك شدن تهديد ميشوند و از آنجا كه رابطه اقتصادي شان با آمريكا در سطح بالايي است در جاهايي كوتاه ميآيند. با اين وجود مصريها درنهايت به اين نتيجه رسيده اند كه برقراري رابطه با ايران براي آنان سودآوري دارد .
وي درباره تاثير اين رابطه در منطقه و جهان اسلاميتوضيح داد: قطعا دو تمدن و دو ملتي كه ديرينه كهني دارند و داراي دشمن مشتركي به اسم اسرائيل هستند و نظريه پردازاني كه براي جهان اسلام كارميكنند، ميتوانند كمكهاي زيادي به منطقه و جهان اسلام كنند.
نماينده مجلس در دوره هفتم نيز ادامه داد: نقاط مشتركي كه بين دو كشور ايران و مصر است ميتواند بسياري از تنشها در جهان اسلام را بكاهد و اين دو كشور ميتوانند امنيت و رفاه را وارد منطقه سازند .
طرف مصري رغبت نشان نميدهد
محمد رودكي، نماينده شيراز و عضو كميسيون امينت ملي و سياست خارجي در اين باره گفت: در مجلس هقتم موضوع سياسي از بازگشايي سفارت خانههاي ايران و مصر در تهران و قاهره در كميسيون مورد بحث فرار گرفته شد و در آن زمان با حضور مسئولان وزارت امور خارجه بررسيهاي عميقي در ارتباط با موضوع فوق انجام شد .
وي افزود: رئيس جمهور و وزارت امور خارجه در اين راستا با يرگزاري جلساتي با مسئولان وزارت خارجه مصر در كشور گامهاي عملي را برداشتند اما به نظر ميرسد كه هنوز طرف مصري آن رغبت و اشتياق لازم را بر اثر فشارهاي احتمالي غرب نشان نداده است . در حالي كه مصلحت اين دو كشور بزرگ با آن سابقه ديرينه فرهنگي و سياسي بر اين است كه ارتباط ديپلماتيك خود را برقرار كنند .
رودكي در ادامه توضيح داد: مصر به لحاظ اينكه پل ارتباطي بين آسيا و آقريقا و كشوري كه داراي سابقه فرهنگي ديرينه و كهن است و همچنين به عنوان يك كشور مسلمان در مجامع بين الملل بسيار تاثير گذار خواهد بود و از طرف ديگر در مورد اسرائيل و فشارهاي آن به مردم فلسطين و حمايت و پشتيباني از دولت حماس از سوي اين كشور ميتواند جايگاه رفيعي را در سياست خارجي جهان اسلام ايقا كند .
نماينده شيراز اظهار داشت: ما امروز از آنجا كه به ايجاد وحدت نياز داريم به نظر ميرسد كه دليل ديگري است تا بازگشايي سفارت خانهها را پيگيري كنيم ما ميدانيم كه سياستمداران و انديشمندان مصري با اين ارتباط موافق هستند بنابراين اين دولت مصر است كه بايد در برابر خواست مردم كوتاه بيايد . و اينگونه وحدت جامعه اسلاميو ايفاي نقش آن در جهان اسلام را دنبال كند .
اين عضوكميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در ادامه يادآور شد: اولين كشوري كه مخالف دولت مصر بوده است براي اين ارتباط، اسرائيل است . البته در بين كشورهاي عربي هم هستند كه ميتوانند با ميانجيگري رابطه سرد ايران و مصر را گرم كنند تا توانمنديهاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جهان اسلام بيشتر منسجم شود .
رودكي اضافه كرد: امروز ملتهاي مسلمان تحت فشار سلطه صهيونيسم در خاورميانه و آمريكا در كشورهاي عراق و افغانستان قرار دارند . همين امر اقتضا ميكند هر چه بيشتر به سمت روابط ديپلماتيك قدم برداريم .
پخش فيلم هايي نظير فرعون 2 بر همكاريها تاثير ندارد
فلاحت پيشه، نماينده اسلام آباد غرب و عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در اين باره گفت: سياست نظام در مورد روابط با مصر بر همكاري دو جانبه و تلاش براي تعميق بيشتر استوار است . وي افزود: در اين باره بايد دو طرف گامهايي را بردارند و براي نزديكي هر چه بيشتر و افزايش مناسبات كوشش كنند .
فلاحت پيشه اظهار داشت: مسايلي مانند به نمايش در آوردن فيلم فرعون 2 البته سياستها و رفتارهاي رسمي نيست و نميتواند بر همكاريها تاثير داشته باشد .
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 351]