واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تشكيل بنياد رادي؛ اداي دين به نمايشنامه نويسي
سرمايه: اين روزها همه جا صحبت از اكبر رادي است، در شصت و نهمين سالروز تولدش و همه وعده هايي را به ياد مي آورند كه پس از مرگ اين نمايشنامه نويس ارزشمند در زمستان سال گذشته مطرح شد و بعد از آن فراموش شد. همين هفته گذشته بود كه همسرش تشكيل بنياد رادي را خواهان شد تا جريان نمايشنامه نويسي واقع گرا و ايراني كه رادي جريان ساز آن بود، همچنان حفظ شود. خبرگزاري ايسنا به همين بهانه با تني چند از هنرمندان گفت وگو كرده است.
محمدامير ياراحمدي رئيس هيات مديره كانون نمايشنامه نويسان درباره ضرورت شكل گيري اين بنياد توضيح داد: با توجه به نقش تاثير گذار استاد اكبر رادي در تكوين و هويت بخشي ادبيات نمايشي ملي ايران، تاسيس بنيادي به نام اين نمايشنامه نويس فقيد بي ترديد اقدامي شايسته و پاسخي مناسب به نياز فرهنگي است چرا كه گشايش چنين بنيادي مي تواند آغازگر پژوهشي همه جانبه درباره ارزش هاي فني نمايشنامه هاي رادي و انديشه ورزي او در آثارش باشد.
بديهي است كه نمايشنامه هاي رادي به سبب تاثيرپذيري از تحولات اجتماعي دوران خود و نيز به دليل برخورداري از آراستگي و پالودگي زبان اين امكان را در اختيار پژوهندگان قرار مي دهد تا با بررسي اين آثار به شناختي دقيق تر و جامع تر از روزگار و جامعه اي كه رادي در آن زيسته است، دست يابند.
او سپس به ديگر مزيت راه اندازي اين بنياد اشاره كرد: «اين بنياد به اعتبار نام بزرگ رادي مي تواند ارزيابي درام نويسي ايران را در سرلوحه برنامه هاي خود قرار دهد و با برپايي جشنواره اي تخصصي و مستقل به نام اكبر رادي به بررسي مستمر در حوزه ادبيات نمايشي بپردازد و هر ساله مجموعه اي از آثار ارزشمند و استعداد هاي نوين را به جامعه تئاتر كشور معرفي كند هرچند اين روزها دم زدن از ضرورت پاسداري از ارزش هاي فرهنگي و احترام به مقام و منزلت هنرمندان و روشنفكران و فرهنگسازان سخني بي اعتبار شده است و آرمان خواهي اهل هنر براي استوار ساختن بناي فرهنگ در مسلخ تنگ چشمي حاشيه پردازان قرباني مي شود. با اين حال بايد گفت تاسيس بنيادي مستقل به نام اكبر رادي مي تواند كمترين اداي دين نسبت به نمايشنامه نويسي باشد كه اعتبار قلمش را جز با پايبندي به عزت و شرف انساني كسب نكرد و با خلق آثاري نجيب، سرافرازي ادبيات نمايشي ملي ايران را وامدار خود ساخت.» عليرضا نادري نمايشنامه نويس با اشاره به ضرورت تشكيل بنياد رادي، دولتي كردن آن را نادرست دانست: «چراكه اكبر رادي نويسنده اي دولتي نيست بنابراين وظيفه ما نمايشنامه نويسان است كه به عنوان نويسندگاني مستقل از حاكميت، اين بنياد را تاسيس كنيم. در تمام دنيا افرادي هستند كه از هنرمندان حمايت مي كنند اما در ايران افراد متمول و توليدكنندگان ثروت، حامي هنرمندان نيستند. بنابراين طبيعي است قشر نمايشنامه نويس براي تاسيس چنين بنيادهايي با مشكلات اقتصادي روبه رو شوند و اينچنين است كه اين مشكل دو وجه پيدا مي كند؛ از سويي خوب نيست كه بنيادي براي اكبر رادي نداشته باشيم و از سويي ديگر اگر بنياد رادي دولتي باشد، هيچ ارزشي ندارد. البته اگر نمايشنامه نويسان به يك هم انديشي در اين زمينه دست پيدا كنند، مي توان مسائل مالي را از كانال هاي ديگر حل كرد و اصولاً اگر تئاتر جريان اقتصادي مستقلي داشته باشد كه البته چنين كاري بسيار دشوار است، مي توان اين گونه مشكلات را حل كرد زيرا اگر مستقل باشيم بايد از جريانات فكري حكومت فاصله بگيريم و اگر هنرمندي دولت باشيم دفتر، روز و تسهيلات ويژه اي به ما اختصاص داده مي شود كه ديگر ارزشي ندارد بنابراين تا زماني كه نتوانيم مشكل نمايشنامه را حل كنيم، مشكل نمايشنامه نويس هم حل نمي شود.»
در اين ميان حسين پارسايي مدير مركز هنرهاي نمايشي نيز آمادگي اين نهاد را براي حمايت از تشكيل اين بنياد اعلام كرد و توضيح داد: «اقدام شايسته و درخوري است اما بايد جوري انديشيد و راهكار ارائه كرد تا ديگر عزيزان و برجستگان نيز بتوانند وضعيت مشابهي پيدا كنند. استاد رادي بر گردن تئاتر ايران حق بزرگي دارد. اين حق، بسيار والا و معنوي است. راه اندازي بنياد شايد بتواند اداي ديني به ايشان باشد اما بايد به گونه اي عمل كرد تا اين بنياد با برنامه، ساختار، هدفمند و با طول عمر و باعزت و مفيد فايده باشد و استمرار يابد. ضمناً مشموليت آن براي ديگر هنرمندان نيز در نظر گرفته شود. ايجاد چنين بنيادهايي به شكل مستقيم زيرنظر مركز هنرهاي نمايشي، نه مفيد خواهد بود نه موثر. هر قدر اين بنيادها دورتر از تشكيلات دولتي عمل كنند و صرفاً از يارانه هاي تعريف شده بهره مند شوند، موثرتر خواهند بود. ما آمادگي حمايت داريم. اميدواريم عزيزان علاقه مند در راستاي ثبت اين بنياد اقدام كنند و ما هم پشتيباني هاي لازم را به عمل خواهيم آورد.
محمدحسين ايماني خوشخو معاون هنري وزارت ارشاد هم از حمايت در حد توان اين مركز خبر داد: «بهتر است اين بنياد در دل هنرمندان تشكيل شود به اين معنا كه هيات موسس اين بنياد با نظر و هماهنگي خانواده استاد رادي و با حضور هنرمندان تئاتر تشكيل شود، شرح فعاليت ها و وظايف شان را مشخص كنند و مقدمات كار همچون نگارش اساسنامه انجام شود و معاونت هنري در حد توان و امكانات خود از آن حمايت مي كند.»
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]