واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: فست فود، بلاي جديد فرهنگي و اجتماعي در سوريه
. .
دمشق - فست فود يا غذاي آماده - از جمله نمادهاي مهم شبيخون فرهنگي غرب- در سالهاي اخير در كشورهاي عربي و اسلامي از جمله سوريه به شكلي گسترده رواج يافته است.
اين پديده از آمريكا به شكل انواع همبرگر و همچنين از اروپا در انواع سوسيس و كالباس وارد كشورهاي عربي و اسلامي شد و خيلي زود جاي خود را در ميان نوجوانان و جوانان باز كرد.
تبليغات گسترده رسانههاي غربي و نبود برنامه مدون فرهنگي توسط كشورهاي عربي و اسلامي يكي از مهمترين عوامل رواج اين پديده است.
در سالهاي اخير، سوريه همسو با فضاي باز سياسي و اقتصادي، شاهد ايجاد مراكز تهيه و توزيع فست فود و همچنين رواج انواع پيتزا و همبرگر در ميان مردم به ويژه نوجونان و جوانان بوده است.
متوسط بهاي يك عدد پيتزا از حدود ۱۵۰تا ۲۵۰ليره (هر ليره ۲۰تومان ) و يك ساندويچ همبرگر بنا به نوع مكان از ۸۰تا ۱۵۰ليره است .
اين در حالي است كه يك سيني مندي (نوعي غذاي يمني ) شامل يك سيني كوچك برنج، نصف يك مرغ متوسط همراه با يك ليوان دوغ و يك كاسه سس گوجه فرنگي سنتي يمن ۲۰۰ليره است كه با وجود داشتن ارزش غذايي بالا، از استقبال چنداني در بين جوانان برخوردار نيست.
همچنين يك كيلوگرم كباب كه در سوريه به صورت كيلويي فروخته ميشود، بنا به نوع مكان بين ۵۰۰تا ۶۰۰ليره و براي يك نفر ( ۲۰۰گرم گوشت حدود ۶ - ۷سيخ كوچك همراه با گوجه ، سبزي ، پياز و نان ) ۱۲۵تا ۱۵۰ليره است خانم مريم خيربك كارشناس امور اجتماعي و فرهنگي سوريه در اينباره به خبرنگار ايرنا گفت: تنبل شدن دختران امروزي و به اصطلاح مادران جوان يكي از مهمترين عوامل رواج فست فود است.
وي افزود: مادران جوان وقتي ميبينند با يك ساندويچ يا پيتزا مي تواند فرزندان را سير كرده و از غذا درست كردن كه چند ساعت وقت ميخواهد راحت شوند، غذاي آماده ميخرند بدون آنكه به مضرات آن واقف باشند.
خيربك تاكيد كرد: بسياري از زنان جوان سوري شاغل نيستند و وقت كافي براي درست كردن غذا دارند، اما به خاطر تنبلي و اينكه سريالهاي تلويزيوني را ببينند از درست كردن غذاي سنتي كه براي بدن كاملا مفيد است، طفره رفته و كودكان معصوم خود را به فست فود عادت ميدهند.
وي ادامه داد: بسياري از خانوادههاي سوري درآمد خوبي ندارند، اما به خاطر اين فرهنگ غلط، مبالغ هنگفتي را براي تهيه فست فود هزينه ميكنند كه علاوه بر زيانهاي بهداشتي و اقتصادي ، باعث ايجاد مسائل جانبي در خانواده ميشود.
دكتر عبدالكريم زاهر از پزشكان سوري نيز گفت: نوع طبخ فست فود كه مبناي آن سرعت است، از مهمترين خطرات اين نوع غذا به ويژه سوسيس محسوب مي شود زيرا غذا بدون آنكه به طور كامل پخته شود، به مشتري عرضه ميشود.
وي افزود: در ميان اين غذاها پيتزا وضع بهتري دارد زيرا اين ماده خوراكي بايد براي پختن دست كم ۱۵دقيقه در تنور يا فر باشد.
وي تاكيد كرد: البته منظورم تبليغ براي خوردن پيتزا نيست زيرا در هر صورت غذاي منزل يا غذاي سنتي از همه نوع غذا براي انسان به ويژه كودكان و نوجوانان بهتر است . #;۱۶۰
به باور اين متخصص و دانش آموخته در كشور ايتاليا، يك اشتباه وجود دارد و آن اينكه برخي پيتزا را جزو فست فود ميدانند در حالي كه اينگونه نيست .
زاهر افزود: منشاء پيتزا از كشور ايتالياست و عمدتا گياهي يا با گوشت، مرغ و ماهي است كه براي بدن مفيد است اما فست فود در واقع همبرگر است كه از آمريكا وارد شده و سس آن در دراز مدت سبب ايجاد عوارضي براي بدن ميشود.
نذير نشواتي صاحب يك اغذيه فروشي در خيابان مزه دمشق در اينباره به خبرنگار ايرنا گفت: فست فود براي بدن بسيار مضر است، اما متاسفانه در ميان جوانان رواج يافته و آنان روز به روز از غذاهاي خوب و مفيد سنتي دور ميشوند.
وي چنين پديدهاي را براي فرهنگ كشورهاي عربي و اسلامي خطرناك دانست و افزود: برخي جوانان كه پدرانشان بر اثر شكوفايي اقتصادي پولدار شده اند، به شكلي افراطي اين گونه غذاها را مصرف ميكنند.
نشواتي ، تنبل شدن جوانان و تلاش آنان براي امروزي جلوه دادن را از مهمترين عوامل رشد فست فود برشمرد.
وي ادامه داد: دختران و پسران جوان زيادي هستند كه مادرانشان بهترين غذا را در منزل درست ميكنند اما به دلايل احساسي از جمله اينكه خود را در ميان دوستانشان مدرن نشان دهند، همراه با دوستان به غذاخوريهاي فست فود ميروند.
نشواتي گفت: همبرگر، سوسيس و كالباس در واقع انواع زوائد گوشت است كه به شكلي بسيار بد تهيه و به مردم خورانده ميشود.
وي از دولت و رسانههاي سوريه خواست با تبليغات مناسب، نوجوانان و جوانان را از غذاهاي آماده غربي به غذاهاي سنتي سوق دهند.
فايز عثمان سرآشپز رستوران يك رستوران در دمشق گفت: جوانان سوري بيش از حد غذاي غربي را به غذاي شرقي ترجيح ميدهند كه اين امر بسيار خطرناك است.
وي افزود: خسته شدن جوانان از غذاي خانگي، علاقه آنان به تنوع در غذا، تلاش براي امروزي جلوه دادن و تنبلي به ويژه در ميان دختران جوان از مهمترين عوامل رواج فست فود است .
فايز تاكيد كرد:به جرات ميتوان گفت كه بسياري از دختران شهري نمي توانند غذا درست كرده و حتي برخي آن را مايه خدشه دار شدن به پرستيژ خود مي دانند.
وي گفت : اگر گروه سني ۱۵تا ۲۵سال را مشاهده كنيد بسرعت درمي يابيد كه رويكردشان غذاهاي غربي است. البته اين امر فقط به سوريه محدود نمي شود، بلكه همه كشورهاي عربي را در بر ميگيرد.
فايز ادامه داد: متاسفانه نه فقط زنان و دختران جوان، بلكه حتي برخي زنان ميانسال و بزرگسال سوري نيز به خاطر آنكه به اصطلاح از بقيه كم نياورند غذا درست نكرده و شوهرانشان را به خريد غذا وادار ميكنند.
وي از مردم خواست قبل از آنكه فرزندانشان بيش از اين به فست فود عادت كنند، آنان را به غذاي شرقي و سنتي عادت دهند.
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 161]