واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: ساخت يكي از بزرگترين تلسكوپهاي جهان
تلسكوپ LSST با قطر موثر 6.7 متر و 10 درجه مربع ميدان تلسكوپي قادر به توليد تصاوير ديجيتالي از اجسام كم نور و ستاره نما در تمامي آسمان خواهد بود.
يكي از بزرگترين تلسكوپهاي جهان (تلسكوپLSST) كه قادر به ثبت بيش از 30 ترابايت اطلاعات از كهكشانها و جهان هستي خواهد بود با تلاش صدها فيزيكدان و ستاره شناس در حال ساخت و تكميل است.
فيزيكدانان و ستاره شناسان دانشگاههاي مختلف آمريكا در حال ساخت يكي از بزرگترين تلسكوپ هايي هستند كه تا به حال ساخته شده است.
تلسكوپ LSST با قطر موثر 6.7 متر و 10 درجه مربع ميدان تلسكوپي قادر به توليد تصاوير ديجيتالي از اجسام كم نور و ستاره نما در تمامي سطح آسمان خواهد بود.
همچنين اين تلسكوپ در كنار تصويربرداري سنتي از كهكشانها و ستارگان، قادر به تهيه نقشه هاي سه بعدي از توزيع جرم در جهان بوده كه از اين نقشه ها مي توان در درك طبيعت انرژي تاريك كه به تازگي كشف شده و مطلقا ناشناخته باقي مانده و در حال سرعت بخشيدن به فرايند گسترش جهان است، سود جست. در عين حال LSST مي تواند آمار جامعي از تعداد اختركهاي خطرساز منظومه شمسي كه مي توانند براي سياره ما ايجاد خطر كنند، جمع آوري كند.
به گفته مسئولان اين پروژه عظيم، زماني كه اين تلسكوپ در سال 2016 به مرحله پاياني ساخت برسد، پنجره اي از تصاوير اجسامي كه در نزديكي زمين به سرعت در حال تغيير و حركت هستند را به محققان ارائه خواهد كرد.
همچنين به گفته جف كانتر، مدير پروژه LSST با استفاده از تصاوير اين تلسكوپ مي توان بيليونها كهكشان دور افتاده را رديابي كرده و ميزان انحراف آنها را به واسطه توده هاي ماده تاريك و با انجام آزمايشهاي متعدد بر روي انرژي تاريك، اندازه گيري كرد.
طي برنامه راه اندازي 10 ساله اين دستگاه عظيم هر شب LSST قادر به ثبت، پردازش و ذخيره بيش از 30 ترابايت از اطلاعات تصويري و انتقال آن به مركز مجموعه داده هاي 150 پتابايتي خواهد بود.
به گفته محققان مديريت داده ها يكي از پرچالش ترين جنبه هاي LSST خواهد بود. به اين معني كه هر جفت از تصاوير 6.4 گيگابايتي بايد به منظور انتقال سريع هشدارهاي نجومي به محققان هر 60 ثانيه به ثبت برسند.
به همين منظور سيستم مديريتي داده ها با استفاده از تعدادي عناصر كليدي مانند شبكه 2.5 گيگابايت بر ثانيه براي انتقال اطلاعات از كشور شيلي (محل نصب تلسكوپ) به آمريكا، مركز بايگاني براي كاهش ميزان داده ها و اطلاعات توليد شده و توليد گزارشات ساليانه با گنجايش 60 پتابايت، مركز دسترسي داده ها براي دسترسي به كليه اطلاعات توليد شده با گنجايش 12 پتابايت تشكيل خواهد شد.
، اين پروژه با كمك صدها ستاره شناس و فيزيكدان و مهندس آمريكايي در حال تكميل بوده و سرمايه ساخت اين تلسكوپ بزرگ نيز توسط سازمان هاي مختلف از جمله سازمان ملي علوم، سازمان انرژي آمريكا و مركز NCSA تامين مي شود.
دانشمندان بر اين باورند ساخت تلسكوپ LSST جهشي بزرگ در پيشبرد علم بوده و قدرت تجسس و كاوش در جهان هستي و طبيعت را با افزايش چشمگيري مواجه خواهد كرد.
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]