واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مخفيكاري هسته اي اسراييل ، سند ناتواني آژانس بين المللي انرژي اتمي
خبرگزاري جمهوري اسلامي(ايرنا)- گروه تحقيق و تفسيرخبر:سيدمحمدباقر نوربخش- برنامه هسته اي اسراييل،40سال قبل به كمك فني فرانسه و با ايجاد تاسيسات ديمونا آغاز شد واين فعاليت ها تاكنون به رغم توليد صدها كلاهك هسته اي هرگز مورد بازرسي كارشناسان و ماموران IAEA قرار نگرفته است.
ناتواني و ضعف آژانس بين المللي انرژي اتمي در بازرسي و نظارت بر فعاليت گسترده هسته اي اسراييل در حالي است كه اين رژيم به اعتراف كارشناسان و برخي اطلاعات منتشر شده يكي از بزرگترين زرادخانه هاي توليد كلاهك هسته اي را دارد.
بي ترديد تاسيسات و برنامه ي هسته اي كشورها در تمام دنيا به دليل اهميت و حساسيت هاي امنيتي جزو اسناد طبقه بندي شده و فعاليت محرمانه محسوب مي شود اما امروزه با توجه به سطح رقابت كشورها ، افشاگري رسانه ها و عوامل مختلفي چون جاسوسي هستهاي بخشي از توانايي هاي هسته اي كشورها آشكار شده است.
اين درحالي است كه رژيم اسراييل با توجه سطح بسيار وسيع مخفيكاري توانسته است از انتشار و افشاي اطلاعات در زمينه توان واقعي هسته اي خود جلوگيري كند و تاكنون جز دريك مورد كه از سوي ايهود اولمرت نخست وزير سابق اين رژيم صورت گرفت ، هرگز به داشتن تسليحات هسته اي اعتراف نكرده است.
از سوي ديگراسراييل با علم به اين كه امضاي هرگونه پيمان بين المللي مي تواند تعهداتي را براي اين رژيم درپي داشته باشد، پيمان منع گسترش سلاح هاي هسته اي را امضا نكرده است و اين امر يكي از موانع ورود بازرسان بين المللي به تاسيسات و دستيابي به اطلاعات مربوط به فعاليت هاي اين رژيم مي شود.
آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز به دليل برخي ضعف هاي ساختاري و وجود فشارهاي سياسي از سوي غرب به سركردگي آمريكا ، هرگز نتوانسته براساس آيين نامه و اساس نامه اين سازمان وظايف خود را نسبت به كشورها و رژيم هاي داراي توان اتمي انجام دهد و با آنان برخوردي يكسان داشته باشد و اسراييل مصداق بارز اين مدعا است.
پيچيدگي و مخفي كاري هسته اي اين رژيم به گونهاي است كه دو محقق اسرائيلي به نام هاي "آونر كهن " و گيوئل كهن ، در كتابي كه در زمينه « ابهام هسته اي » منتشر كرده اند، نوشتند: قدرت هسته اي اسرائيل بر سه اصل مقدس شامل پنهان كاري به مثابه سياست اصلي، سانسور شديد در جلوگيري از خروج اطلاعات به عنوان امري غيرقابل اجتناب و تابو بودن آن به مثابه بنيان رفتار اجتماعي بنا نهاده شد. اين سه اصل نه تنها پنهان كاري در مسائل هسته اي را تقويت كرده بلكه به عدم وجود هرگونه بحثي در ملا عام در اين زمينه حقانيت بخشيده است و اسرائيل براي حفظ اسرار هسته اي اش علاوه بر اين كه در مقابل جهانيان به دروغگويي متوسل گشت، اين شيوه را درمقابل شهروندان خويش، اعضاي مجلس و حتي بخشي از حكومت نيز به كار برده است.
آونركهن خاطرنشان مي سازد كه در حال حاضر، از هشت كشور جهان كه داراي سلاح هسته اي مي باشند، اسرائيل تنها رژيمي است كه بيشترين موازين مخفي كاري و عدم صراحت را در اين زمينه به كار مي برد.
** چگونه اسرار هسته اي اسراييل افشا شد
در اواسط دهه 1980، "مردخاي وانونو"، تكنيسين تاسيسات ديمونا ، در مصاحبه اي با روزنامه انگليسي ساندي تايمز، شرح و تصاويري از كلاهك هاي اتمي اسرائيل را در اختيار اين روزنامه قرار داد و براساس اين اطلاعات، كارشناسان تخمين زدند كه اسرائيل احتمالا حدود يكصد تا دويست كلاهك هسته اي در اختيار دارد. در پي انتشار اين اطلاعات، وانونو دستگير و به اتهام افشاي اسرار دولتي محاكمه و به هجده سال زندان محكوم شد و تل آويو هرگزبه مسائل افشا شده توسط اين تكنيسين ديمونا به خصوص ربودن او در ايتاليا توسط سرويس هاي امنيتي اسرائيل و انتقال او توسط ارتش اعتراف نكرد و "دومينيسي سيكا"، قاضي ايتاليايي مسوول اين پرونده، بعد از تحقيقاتي در سال 1998 اعلام كرد كه همكاري وانونو با موساد در واقع براي دستيابي به اطلاعات هسته اي اسرائيل و افشاي آن بوده است.
از سوي ديگرايهود اولمرت نخست وزير سابق رژيم صهيونيستي در 11 دسامبر 2006 در مصاحبه با شبكه تلويزيوني آلمان ، به داشتن سلاحهاي غيرقانوني هسته اي در اسرائيل اعتراف نمود و ماهيت فعاليت هاي مخفيانه اين رژيم كه به صورت جدي و دائمي صلح وامنيت بين المللي و منطقه اي را به مخاطره انداخته است ، آشكار ساخت.
** تاسيسات هسته اي ديمونا
ديمونا سومين شهر بزرگ، صحراي نقب است كه درجنوب فلسطين واقع شده است و 36 كيلو متر با بئر السبع و 35 كيلو متر تا بحرالميت فاصله دارد. اولين و مهمترين تاسيسات هسته اي اسراييل در اين شهر به كمك فرانسه بنا شد، كه با افشاگري وانونو بر سر زبان ها افتاد. دهها نفر از دانشمندان اسراييلى هشدار دادند، نيروگاه هاى هستهاى اين رژيم بسيار قديمى و فرسوده هستند و هر لحظه ممكن است ، منفجر شوند، دانشگاه بن گوريون نيز در سال 2003ميلادى در يك تحقيق علمى فاش ساخت كه مقادير زيادى از تشعشعات هستهاى از نيروگاه ديمونا به آبهاى زير زمينى در منطقه نقب و وادى عربه نفوذ كرده است.
گزارش ديگرى كه از كانال دوم تلويزيون اسراييل در ژوئن 2003پخش شد حاكى از آن بود كه دهها تن از كارگران هستهاى به سرطان مبتلا شدهاند و مجموع اين رويدادها موجب شد تا اسراييل در سال هاي اخير تلاش گسترده اي را آغاز كند ، تا بتواند روابط خود در امور هسته اي با كشورها و سازمان ها مختلف از سر بگيرد و از انزواي خارج شود .
گزارش هاي رسانه اي مختلف حكايت از كاهش ضريب امنيتي جداره راكتور هسته اي ديمونا داشته، كه در اثر زلزله در صحراي نقب و منطقه بحر الميت آسيب هاي جدي به آن وارد شد.
از سوي ديگر كشورهاي همسايه فلسطين اشغالي نگراني جدي از زباله هاي هسته اي اين رژيم دارند كه بر اساس برآوردهاي غير رسمي ميزان آن به 32 تن در سال مي رسد، كه بيشتر در صحراي نقب و مناطق جنوبي كرانه باختري دفن مي شود. كه اين مساله مي تواند خطرات زيست محيطي بسياري به ويژه آلودگي منابع آب و زمينهاي كشاورزي به جا گذارد. در پي بروز چنين حوادثي سرانجام پس از مدت ها مخفي كاري، رسانه هاي اسراييلي از امضاي توافقنامه همكاري هاي هسته اي ميان واشنگتن و تلاويو پرده برداشتند.
بسياري از تحليلگران اين قرارداد را در راستاي نجات تاسيسات هسته اي اسراييل به ويژه ديمونا كه در آستانه بحران قرار دارد ارزيابي كردند.
اين اولين توافقنامه ميان آمريكا و رژيم صهيونيستى در زمينه هستهاى بوده است كه به طور علنى درباره آن صحبت شد در حالى كه آمريكا پيش از اين ادعا مىكرد همكارى با اسراييل را به اين بهانه كه از پيوستن به توافقنامه منع گسترش سلاح هاى هستهاى سر باز مىزند، نخواهد پذيرفت.
** آمريكا مانع بزرگ بازرسي آژانس از تاسيسات اسراييل
آمريكا متحد اصلي اسرائيل در عرصه بين المللي است و حمايت هاي ديپلماسي و مالي دولت بوش از اين رژيم به نيمه دوم دهه 1960 ميلادي بازمي گردد و براساس آمار موجود اكنون آمريكا سالانه سه ميليارد دلار كمك بلاعوض به اسرئيل مي دهد. در بعد ديپلماسي نيز ، اسراييل مركز ثقل سياست هاي خاروميانه اي آمريكا طي چند دهه گذشته بويژه از زمان جنگ شش روزه سال 1967 بوده است و حمايت كاخ سفيد از اين رژيم در محافل بين المللي بشدت گسترش يافته است و اين امر موجب شده تا ديگر كشورهاي غربي نيز در همسويي با آمريكا روابط خود با اين رژيم را بيش از پيش گسترش دهند.
از سال 1982، آمريكا 32 قطعنامه شوراي امنيت كه اسرائيل را محكوم مي كرد، وتو نمود و اين تعداد، بيش از مجموع وتوهايي است كه توسط چهار عضو دايم ديگر شوراي امنيت صورت گرفته است و دولت آمريكا همواره با ترفند هاي مختلف از جمله تطميع و تهديد جلوي تلاش هاي كشورهاي اسلامي بويژه ايران و كشورهاي عربي را براي تحديد برنامه هسته اي اسراييل را گرفته است.
همچنين در پي حمله نظامي اسراييل به راكتور هستهيي تموز عراق جامعه جهاني اين تهاجم خطرناك را قويا محكوم كرد و يك قطعنامه نيز در طول كنفرانس عمومي IAEA در سال 1982 در اين خصوص تصويب شد اما آمريكا هشدار داد اگر چنين اقدامي براي محكوميت اسرائيل صورت پذيرد اين كشور از IAEA خارج خواهد شد و هيات آمريكايي در كنفرانس عمومي تهديد كرد كه با توجه به تاثير مالي خروج اين كشور از عضويت آژانس، اين سازمان متلاشي خواهد شد .
حمايت هاي كاخ سفيد از اسراييل و فشار به آژانس بين المللي انرژي اتمي موجب شده تا اين آژانس نتواند پس از بيش از سه دهه از آغاز فعاليت هسته اي اسراييل و اعتراف آشكار اولمرت نخست وزير سابق اين رژيم به دستيابي به سلاح هسته اي ، اقدامي درجهت بازرسي از تاسيسات هسته اي تل آويو انجام دهد.
برخي كارشناسن معتقدند كه آژانس بين المللي انرژي اتمي در اين زمينه دچار ضعف و بحران ساختاري است است و براي برون رفت از اين وضعيت و بن بست بايد خود را بازسازي كند و در اين ميان 144 عضو اين آژانس بايد در اين زمينه تدابيري بينديشند.
پنجاه ودومين كنفرانس عمومي IAEA كه از روز دوشنبه در وين آغاز شده ، فرصتي است تا نمايندگان كشورهاي عضو آژانس در قالب يك قطعنامه خواستار نظارت و بازرسي از تاسيسات هسته اي رژيم اسراييل شوند و از اين طريق بخشي از حيثيت اين سازمان بين المللي را به آن بازگردانند.
دستور كار مقدماتي اين كنفرانس مشتمل بر 23 بند است كه مهمترين بندهاي آن شامل گزارش سالانه 2007 آژانس، انتخاب مسوولان و انتصاب كميته عمومي، بررسي تقاضاي عضويت در آژانس، بيانيه مديركل آژانس (محمد البرداعي)، اختصاص بودجه همكاريهاي سال 2009، انتخاب اعضاي شوراي حكام، بودجه سال 2009 آژانس، اصلاحيه بند 14 اساسنامه آژانس، اقداماتي در راستاي تقويت همكاري بينالمللي در حوزه مديريت هستهيي، تشعشع، ايمني نقل و انتقال و مديرت زباله هستهيي، امنيت هستهيي؛ اقداماتي در راستاي حفاظت در برابر تروريسم هستهيي است.
تقويت همكاري فني آژانس، تقويت فعاليتهاي مربوط به علم، فنآوري و كاربردهاي هستهيي در آژانس، توافقات همكاري با سازمانهاي بين دولتي، تقويت كارآيي و بهبود سيستم پادمانها، كاربرد پادمانهاي آژانس در خاورميانه، بررسي اعتبارنامه هياتها، گزارش در خصوص بودجه وعده داده شده براي همكاري فني در سال 2009 از ديگر برنامه هايي است كه دستور كار مقدماتي كنفراس عمومي آژانس در سال جاري ميلادي است.
اعضاي آژانس مي توانند با اتكا به برخي بندهاي دستور كار نشست از جمله كاربرد پادمان ها ي IAEA در خاورميانه رژيم اسرايل را به امضاي پيمان منع گسترش سلاح هاي هسته اي وادار كنند و از اين طريق زمينه را برراي ديگر اقدامات قانوني در قبال اين رژيم فراهم آورند.
پايان / 1917
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]