واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: سنت تعليمي اسلام در هند در ماهنامه «اطلاعات حكمت و معرفت» بررسي شد
گروه انديشه: مقاله «سنت تعليمي اسلام در هند»، تأليف «ي.ب. ماتور»، با ترجمه «سيدمهدي حسيني اسفيدواجاني» در ماهنامه پژوهشي اطلاعات حكمت و معرفت منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، «ماتور» در مقاله خود مينويسد: يكي از سؤالاتي كه همواره براي مسلمانان به ويژه مسلمانان هند مطرح بوده اين است كه چرا و چگونه مسلمانان هند كه سالها بر اين سرزمين سلطه داشتند و خط و زبان فارسي با پيشينه تاريخي پربارش به عنوان خط و زبان رسمي آنها در كل اين سرزمين رواج داشت و ميليونها كتاب و سند متعلق به مسلمانان به اين خط و زبان نوشته شده بود، نتوانستند پس از ورود انگليسيها و خصوصا بعد از سپردن قدرت به آنها و رواج زبان انگليسي و كنار گذاشتن فارسي و عربي، همپاي جامعه هندويي پيش بروند.
بيترديد در اين مسير موانع و مشكلاتي وجود داشت كه پيشرفت مسلمانان را نسبت به ساير جوامع هند كند ميكرد. نويسنده در اين مقاله ضمن بررسي وضع آموزش و تعليم و تربيت مسلمانان هند در ميان سالهاي 1765 تا 1928 ميلادي شكستها و موفقيتهاي مسلمانان را در اين زمينه مورد توجه و تحليل قرار داده است.
به زعم نويسنده، مشهور است كه وقتي انگلستان براي نخستينبار حاكميت ايالات شرقي امپراتوري مغول با مركزيت دهلي را در اختيار گرفت عليرغم پستي و بلنديهاي بسيار روزگار، مسلمانان هنوز قدرت و ثروت را در انحصار خــود داشتنــد. معاهـده 12 اوت 1765 كه بر اساس آن شاه عالم آخرين سلطان مغول تمام درآمد بنگال، بيهار و اوريسا را به كمپاني هند شرقي ميسپرد هيچ تغييري در وضع سياسي مسلمانان به وجود نياورد. مسلمانان دقيقاً سالهاي متمادي در اين وضعيت مانده بودند. تا زمان «لرد كورن واليس» قوانين اسلامي كماكان قانون كشور محسوب مي شد و انتصابات قواي مجريه و قضاييه در دست مسلمانان بود.
وي افزود: ساز و كار تسويه دائم درآمدها خسارت زيادي به جامعه مسلمانان وارد ساخت. اين ساز و كار جايگاه تحصيلداران هندو را كه تا آن زمان در مقام مستأجران زمين فقط شغلهاي بياهميت را در اختيار داشتند ارتقا داد و به آنها حقوق مالكانه بر زمين را اعطا كرد و اجازه داد ثروتي را كه در زمان سلطه مسلمانان به جيب آنان ميرفت براي خود جمع آوري كنند.
قوانين جديد مسلمانان را به زحمت انداخت و مسلمانان تحصيل كرده بيهار و بنگال را از يك زندگي آبرومندانه محروم ساخت. الحاق اوده و شورش سپاهيان تأثير مشابهي بر مسلمانان دهلي و لكهنو داشت و طبيعي است كه مسلمانان با انگليسيان دشمن شدند.
به عقيده نويسنده مقاله، تصميم قاطع حكومت براي معرفي و رواج نظام آموزش انگليسي براي مسلمانان مطلوب نبود كه البته لطف بزرگي در حق هندوها بود. هندوها كه سالها تحت سلطه مسلمانان بودند بيميل نبودند كه زبان حاكمان جديد را بياموزند. بنابراين همان طور كه در زمان حكومت مسلمانان فارسي و اردو را آموخته بودند در زمان سلطه انگليس نيز زبان انگليسي را فرا گرفتند. اما در مورد مسلمانان كه ميترسيدند آموزش انگليسي دين آنان را تضعيف كند قضيه فرق ميكرد.
طرز فكر مسلمانان نسبت به آموزش انگليسي به ضررشان تمام شد و آنان كم كم تمام مقامات خود را از دست دادند. لغو مقامهاي متصديان اجراي قوانين اسلامي با معرفي مجموعه قوانين جزايي مسلمانان را از فرصت انتصاب برخي مقامهاي معتبر و آبرومند محروم ساخت و مانع رشد آموزشهاي بومي نيز شد.
آخرين شماره ماهنامه پژوهشي «اطلاعات حكمت و معرفت»، با مديرمسئولي و سردبيري «انشاءالله رحمتي» منتشر شده است.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]