واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مترو تاريخ اصفهان را تهديد مي كند
سرمايه ،شايان شاه ولايتي: طي دو سال گذشته مسوولان و معاونان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همواره از تعديل برج جهان نما و جلوگيري از عبور مترو در چهارباغ به عنوان مهم ترين دستاوردهاي مديريتي اين سازمان در دولت نهم ياد كرده اند. اين در حالي است كه از سه سال قبل مترو اصفهان بدون هيچ دغدغه و مشكلي وارد چهارباغ شده و دو مسير چهارباغ بالا و پايين را تا چهارباغ عباسي طي كرده بود.
اما همواره در اين ميان مسوولان سازمان ميراث فرهنگي بر اين نكته تاكيد داشته اند كه اجازه عبور مترو از اين خيابان تاريخي داده نخواهد شد. باوجود تمام تلاش هاي صورت گرفته براي جلوگيري از حفر تونل مترو در خيابان چهارباغ عباسي كه در سال هاي 1310 در فهرست ميراث ملي به ثبت رسيده است امروز زمزمه دوباره عبور خطوط مترو اصفهان از زير اين خيابان تاريخي به گوش مي رسد و سازمان ميراث فرهنگي نيز در اين ميان همچنان داعيه حفاظت از اين خيابان مهم اصفهان را دارد. اما به تازگي مسوولان اين سازمان نرم شده اند و قصد دارند با ملاحظاتي اجازه عبور مترو از خيابان چهارباغ عباسي را نيز صادر كنند.
احمد امين پور رئيس سازمان
ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان در اين باره مي گويد: «در مصوبه شوراي عالي ترافيك كشور تاكيد شده است مترو اصفهان در مسير دروازه دولت، ميدان امام حسين تا سي و سه پل و سپس از سمت شمس آبادي ادامه مسير دهد. بر اين اساس مسوولان مترو تفسير تازه اي از اين مصوبه ارائه كردند و قصد دارند دوباره از طريق چهارباغ ادامه مسير دهند.»
به گفته امين پور پس از مطمئن شدن از قصد مسوولان مترو موضوع را در دستور كار قرار داده و پيگيري ها مجدداً آغاز شد. در حال حاضر نقشه هاي عبور خطوط مترو تحويل اين سازمان داده شده و در دست بررسي است.
دو سال قبل زماني كه مسوولان مترو اصفهان با راي شوراي عالي ترافيك استان قصد عبور از خيابان چهارباغ عباسي را داشتند، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، شكايتي را بر همين اساس تقديم وزارت كشور و شوراي عالي هماهنگي ترافيك كشور كرد و اين شوار پس از قريب به شش ماه راي نهايي خود را صادر كرد.
براساس راي شوراي عالي هماهنگي ترافيك كشور، دو محور خيابان شمس آبادي و باغ گلدسته به عنوان حاشيه خيابان چهارباغ عباسي براي عبور مترو ديده مي شوند. طي اين راي مترو اصفهان حق عبور از زير خيابان چهارباغ عباسي را ندارد و بايد از حاشيه خيابان چهارباغ كه در واقع حاشيه غربي آن است، عبور كند. با اين حال سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بهترين گزينه را خيابان شمس آبادي معرفي كرده و اعلام كرد مترو مي تواند با خيالي آسوده از اين محور عبور كند اما طرح هاي جايگزين ديگري چون خيابان گلدسته نياز به مطالعه دارد و در مورد تاريخي بودن اين خيابان بحث هايي وجود دارد.
طي يكي دو ماه گذشته ناگهان ماجرا به گونه ديگري ورق خورد. زمزمه عبور خطوط مترو از زير خيابان چهارباغ عباسي، اين بار با جديت دوباره اي به گوش رسيد و روياي سازمان
ميراث فرهنگي مبني بر عملكرد حفاظتي در مقابل آثار تاريخي اصفهان را خدشه دار كرد. در گذشته عبور مترو از خيابان چهارباغ ممنوع شده بود اما در همان زمان و سه سال قبل مسوولان مترو اصفهان با جدا كردن چند صد درخت خيابان چهارباغ بالا، ورود خود را به اين خيابان تاريخي اعلام كردند و از سوي ديگر خطوط مترو با ورود به محور چهارباغ پايين مسير خيابان چهارباغ عباسي را در برگرفت. اما در تمام اين مدت مسوولان سازمان ميراث فرهنگي اخبار مربوط به فعاليت مسوولان مترو اصفهان را در چهارباغ بالا و پايين تكذيب مي كردند.
امين پور در اين باره مي گويد: «سه سال قبل مترو اصفهان از چهارباغ بالا و پايين عبور كرد و تونل ها حفر شد. در آن زمان من در شوراي اسلامي شهر اصفهان بودم و به خاطر دارم كه ميراث فرهنگي با عبور مترو از خيابان چهارباغ بالا و پايين مخالفتي نداشت. تمام مخالفت ها بر سر عبور از خيابان چهارباغ عباسي بود كه گزينه شمس آبادي پيشنهاد شده بود.»
وي در ادامه مي گويد: «در حال حاضر مشكل سازمان ميراث فرهنگي خيابان چهارباغ عباسي است كه پيگيري براي اين موضوع ادامه دارد. آنچه در عبور مترو از خيابان چهارباغ عباسي خطرناك است، ارتعاشات ناشي از حفر تونل است كه مي تواند اثر مهمي چون مدرسه چهارباغ را در معرض خطر قرار دهد.»
اين در حالي است كه پيش از اين در مورد سستي خاك خيابان چهارباغ عباسي بارها به مسوولان مترو اصفهان تذكر داده شده و بر اين اساس سازمان ميراث فرهنگي همواره مخالف احداث تونل مترو و عبور قطار از زير اين خيابان تاريخي بوده است.
احمد امين پور در اين باره مي گويد: «در صورتي كه با استفاده از روش هاي سنتي، تونل مترو در زير خيابان چهارباغ عباسي حفر شود براي مدرسه چهارباغ كه تنها اثر در معرض خطر است مي تواند حادثه آفرين باشد. اما در صورت استفاده از روش هاي گران قيمت و روز جهان عبور مترو از اين خيابان اشكالي ندارد.»
براساس گفته هاي رئيس سازمان ميراث فرهنگي اصفهان، مترو اين شهر تاريخي در صورتي كه از روش هاي گران قيمت و روز جهان استفاده كند مي تواند از زير خيابان چهارباغ عباسي عبور كند.
شكايت از سازمان ميراث فرهنگي و مترو اصفهان را پيگيري مي كنيم
طي دو سال گذشته و بحث هايي كه در مورد عبور مترو از زير خيابان چهارباغ عباسي وجود داشت، 1500 نفر طي امضاي نامه و تنظيم شكوائيه اي از مسوولان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اصفهان و مترو اين شهر تاريخي به دادگستري اصفهان شكايت كردند كه طي آن بازپرس شعبه پنج دادگستري اصفهان پس از مشاهدات علمي ارائه شده از سوي شاكيان مردمي پرونده چهارباغ، دستور توقف فعاليت در اين محدوده را به مسوولان مترو اصفهان اعلام كرد.
محمدعلي دادخواه سخنگوي كانون وكلاي مدافع حقوق بشر و وكيل پرونده مردمي شكايت از مترو اصفهان و سازمان ميراث فرهنگي در اين باره مي گويد: «در آن زمان و پس از آنكه شكايت ما در دادگستري اصفهان به عنوان امر به معروف و نهي از منكر از سوي دادگستري كل كشور پذيرفته شد، دكتر اسپهبد به عنوان كارشناس به دادگاه معرفي شد. وي كه تخصص
معدن شناسي دارد، سونداژي در چهارباغ زد و با دلايل كافي اثبات كرد كه خاك اين خيابان سست است و نه تنها حفر تونل مي تواند دو اثر مدرسه چهارباغ و كاخ هشت بهشت را در معرض خطر قرار دهد كه ارتعاشات عبور قطار در دراز مدت مي تواند خطري جدي براي خيابان و آثار نامبرده محسوب شود.»
وي در ادامه گفت: «بازپرسي شعبه پنج دادگستري اصفهان پس از ديدن ادله علمي ما دستور داد فعاليت مترو در اين خيابان متوقف شود و تاكيد كرد مترو حق عبور از خيابان چهارباغ عباسي را ندارد. در صورتي كه به دستور هر شخصي مترو قصد عبور از اين خيابان را داشته باشد، شكايت از اين پرونده پيگيري و چون نقض دستور قضايي است، مجرمان به زندان محكوم خواهند شد.»
پيش از اين بارها مخالفت كارشناسان ميراث فرهنگي با عبور مترو اصفهان اعلام شده بود و برخي معتقدند مسوولان مترو با نظرات كارشناسي ارائه شده مخالف هستند. براساس اين نظرات خطري جدي برخي آثار مدفون در زير خيابان چهارباغ از جمله آب نماهاي صفوي همچنين مدرسه چهارباغ را كه از آثار مهم صفوي كشور محسوب مي شود، تهديد مي كند.
در صورتي كه مترو از زير خيابان چهارباغ عباسي عبور كند نه تنها لطمات جبران ناپذيري به اين خيابان وارد مي آيد كه ثبت جهاني اين محور را نيز با مشكل مواجه مي كند. براساس درخواست مسوولان مركز ميراث جهاني يونسكو، ثبت محور فرهنگي-تاريخي اصفهان كه چهارباغ نيز بخشي از آن را تشكيل مي دهد به دولت ايران و سازمان ميراث فرهنگي پيشنهاد شده است. در صورت ثبت محور فرهنگي تاريخي اصفهان با الحاق به ميدان نقش جهان در فهرست ميراث جهاني بيش از 120 اثر تاريخي يكباره در فهرست ميراث جهاني به ثبت مي رسند. اين در حالي است كه عبور مترو مي تواند مشكلات زيادي را براي ثبت اين آثار به وجود آورد.
هم اكنون بخشي از خيابان چهارباغ پايين كه عرصه و حريم خيابان چهارباغ عباسي بوده توسط حفاري شركت مترو به شدت تخريب شده است اين در حالي است كه احتمال مي رود با ورود به چهارباغ عباسي شدت تخريب ها بيشتر شود.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]