واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: جايگاه و نقش دامپزشكان در تامين سلامت جامعه - دكتر محمد لطفيزاده
در ممالك غربي، دكتر دامپزشك همرديف با يك پزشك در بهداشت عمومي جامعه موثر و قابل احترام است. با تاسف بايد اظهار داشت كه در كشور عزيزمان ايران هنوز جايگاه واقعي و اصلي دامپزشكان به درستي تبيين نشده است. عده زيادي از مردم پس از گذشت سالها از تربيت دامپزشكان در دانشگاهها و اشتغال آنان در بخشهاي مختلف هنوز با زمينهها، وظايف و نوع عملكرد دامپزشكان آشنايي ندارند. دكتر دامپزشك در جوامع شهري و روستايي و در هر دو زمينه نقش مهم و موثري در تامين سلامت عمومي جامعه ايفا ميكند.
هر چند كه پيشوند دام در كنار نام پزشك در نگاه عمومي جامعه نشانه سروكار داشتن دكتر دامپزشك با دام است اما واقعيت اين است كه در چرخه بيماريها و جلوگيري از روندهاي ايجاد يك بيماري بهخصوص بيماريهاي قابل انتقال بين دام و انسان و نيز در كنترل و بازرسي صنايع غذايي بهخصوص با منشاء دامي، دكتر دامپزشك نقش اول را بازي ميكند. امروزه در كشورمان رشتههاي متعدد در سطوح فوق دكترا پس از گذراندن دوره دكتراي عمومي دامپزشكي وجود دارد كه هم اينك تعداد قابل توجهي از دانشآموختگان دكتراي عمومي در اين رشتهها به ادامه تحصيل مشغول هستند.
در ادامه به نمونههايي از زمينههاي كاري دامپزشكان بهطور مختصر اشاره ميكنيم:
1 - دامهاي بزرگ 2 - دامهاي كوچك و پرندگان زينتي 3 - طيور و پرندگان صنعتي 4 - آبزيان 5 - آزمايشگاه 6 - داروخانه 7 - زمينههاي تحقيقاتي
مقصود از دامهاي بزرگ، دامهاي توليدي صنعتي نظير گاو، گوسفند و بز و همچنين در فيلدي ديگر شتر و اسب است. زمينههاي كاري دكتر دامپزشك در مورد دامهاي بزرگ شامل مامايي ( مديريت توليد مثل و زايمان، درمان مشكلات زايمان و برطرف كردن مشكلات پس از زايش و تشخيص آبستني)، جراحي و نيز تشخيص و درمان بيماريهاي دامهاي بزرگ است. در مورد دامهاي كوچك بيشتر تمركز روي حيوانات خانگي نظير سگ، گربه و نيز اخيرا خرگوش، سنجاب و همستر و طيور زينتي مثل قناري، طوطي، مينا و... است. زمينههاي كاري دكتر دامپزشك در مورد دامهاي كوچك شامل واكسيناسيون، مديريت بهداشت و نگهداري، جراحي، تشخيص و درمان بيماريهاي دامهاي كوچك است.
در زمينه طيور و پرندگان صنعتي كه عمدتا شامل مرغهاي گوشتي و تخمگذار است حضور دامپزشك به منظور مديريت صحيح در مزارع پرورش طيور و نيز درمان بيماريهاي احتمالي امري ضروري است. در زمينه آبزيان، دامپزشكان در كنار كارشناسان شيلات به عنوان مشاوران درماني و نيز به منظور انجام مديريت صحيح تكثير و پرورش آبزيان نظير ماهي و ميگو مشغول بهكار هستند. آزمايشگاه تشخيص دامپزشكي تحت نظر دكتر دامپزشك اداره ميشود و تمامي آزمايشات مربوط به انواع دامها و پرندگان و حتي در مواردي انسان را با دقت بسيار زياد انجام ميدهد. امتياز تاسيس داروخانه نيز به دكتر دامپزشك اعطا ميشود، لذا يكي از زمينههاي كاري دامپزشكان، تاسيس و اداره داروخانههاي دامپزشكي است. در بسياري از مراكز تحقيقاتي صرفنظر از مراكز خاص تحقيقات دامپزشكي در ساير مراكز تحقيقاتي علوم پايه و پزشكي هم دامپزشكان وزنههاي مهمي بهشمار ميروند. اشتغال دامپزشكان در موسسه معتبر سرمسازي رازي يا بخش تحقيقات مركز قلب تهران، انستيتوپاستور، پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي و... از اين دست نمونهها است.
جالب است بدانيد يك دكتر دامپزشك كه به كار باليني و درماني اشتغال داشته باشد توانايي ويزيت و معاينه حدود 59 گونه حيوان از دامهاي بزرگ، كوچك و پرندگان را دارا است. در كنار اين موضوع يك دكتر دامپزشك عمومي با گذراندن دروس جراحي، اكثر جراحيهاي معمول نظير سزارين، جراحي دستگاه گوارش، ادراري - تناسلي، چشم، گوش و... را- مگر موارد بسيار تخصصي كه از متخصص جراحي دامهاي بزرگ يا كوچك كمك ميگيرد- با تسلط كامل انجام ميدهد.
از سال 76 هم به منظور ساماندهي وضعيت دامپزشكان شاغل در بخش غيردولتي با تصويب مجلس محترم شوراي اسلامي سازمان نظام دامپزشكي جمهوري اسلامي تاسيس شد كه هم اينك دوره چهار ساله سوم خود را طي ميكند. از سوي ديگر به دليل نقش سازمان دامپزشكي و دامپزشكان در پيشگيري از بروز بيماريهاي قابل انتقال بين حيوان و انسان نظير آنفلوآنزاي فوقحاد پرندگان، تب مالت، لپتوسپيروزيس (بيماري شاليكاران برنج) و موارد متعدد ديگر لازم است تا جامعه با اين نقش بيشتر آشنا شده و به توصيههاي صادره از سوي مراجع ذيصلاح دامپزشكي توجه كنند. بدون شك هر ايراني بر سر سفره غذاي خود در سه وعده روزانه و در طول روز حاصل نظارتهاي مستمر دامپزشكان بر توليد و عرضه مواد غذايي با منشاء دامي را مصرف ميكند و همين افتخار براي جامعه بزرگ دامپزشكي كشور در خدمت به مردم كافي است.
از سوي ديگر بايد دانست كه در كنار دامپزشكان عده قابل توجهي از افراد تحصيلكرده در زمينههاي ديگر كه عنوان (ساير ردههاي دامپزشكي) را دارند و بيش از 60 درصد جمعيت خدوم دامپزشكي كشور را تشكيل ميدهند خود را در صف مقدم مقابله با بيماريهاي قابل انتقال بين حيوان و انسان ميبينند و با انواع خطرات و مهلكترين عوامل بيماريزا روزانه دستوپنجه نرم ميكنند تا ما به راحتي از غذايي كه ميخوريم با اطمينان از سلامت آن لذت ببريم. كاردانها و تكنسينهاي دامپزشكي، كارشناسان علوم آزمايشگاهي دامپزشكي و بهداشتياران دامپزشكي را بايد از آن جمله دانست.
اميد است روز به روز نقش دامپزشكي در ارتقاي سلامت و بهداشت عمومي جامعه در بين مردم عزيز كشورمان بيشتر تبيين شود و با آگاهي بيش از پيش مسوولان تصميمساز و تصميمگير كشورمان از اين نقش مهم و تاثيرگذار كه حتي اقتصاد و امنيت كشورمان هم به آن وابسته است و نگاهي به گردش مالي موجود در صنعت طيور به عنوان مشتي نمونه خروار گواه اين مدعاست، شاهد بهبود شاخصهاي سلامت در كشورمان باشيم.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]