واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: بايد ديد چرا مسؤولان حاضرند براي حفظ منافع ضعيف اقتصادي خود با روسيه اين منافع را با جان انسانها كه بالاترين كالاي اقتصادي جهان هستند معامله ميكنند؟
سوابق سقوط هواپيما در ايران نشان ميدهد كه نبايد منتظر بسته شدن پرونده سقوط هواپيماهاي توپولف روسي در ايران باشيم.
هنگامي كه صبح پنجشنبه براي چندمين بار هواپيماي روسي كه در هيچ كجاي دنيا به عنوان هواپيماي مسافري استفاده نميشود از فرودگاه امام خميني(ره) برخواست و هنوز ده دقيقه دوم پرواز پايان نيافته بود، در محدوده شهرستان قزوين به زمين خورد؛ پرونده سقوط هواپيماهاي روسي در ايران بار ديگر باز شد.
براساس آمار موجود از سقوط هواپيماها آخرين توپولف غيرنظامي كه در ايران موجب فوت 28 نفر و 50 نفر زخمي شد در تاريخ 10 شهريور 85 بود. هرچند كه مسؤولان سازمان هواپيمايي نامي از مدل هواپيماي سقوط كرده نبردهاند اما بر هيچ كس پوشيده نيست كه يكبار ديگر توپولوف در ايران زمينگير شده است. در حال حاضر تنها مدل هواپيماي توپولف موجود در ايران توپولف 154است هر چند كه هواپيماهاي توپولف مدلهاي مختلفي دارد اما هنوز هيچ كدام از مدلهاي جديد آن همچون 106 ،204 در ايران وارد نشده و همچنان مدلهاي 144 و 154 كه از مدلهاي قديمي توپولف در جهان هستند و در همه دنيا به عنوان هواپيماهاي باري استفاده ميشوند به عنوان هواپيماي مسافري در خطوط ايران استفاده ميشوند.
همچنين نيم نگاهي به پرونده سقوط هواپيماهاي توپولف 154 در ايران از سال 59 تا كنون نشان مي دهد كه سقوط اين هواپيما به 5 فروند رسيده ا ست. البته اين آمار تنها مربوط به هواپيماهاي غير نظامي است و اگر بخواهيم هواپيماهاي نظامي را نيز به اين ليست اضافه كنيم بايد هواپيماي خبرنگاران و نيروهاي سپاهي را كه در ابتداي دولت نهم به زمين خورد را نيز اضافه كنيم.
به جز حادثه سقوط اين هواپيماها به طور كلي تعداد سوانح هوایی از بعد از انقلاب تا كنون نشان دهنده وقوع30سقوط است كه اولين سقوط بعد از انقلاب در تير ماه 59 به ثبت رسيده است. این حادثه که اولین حادثه هوایی پس از انقلاب محسوب میشود در یکم تیر سال ۱۳۵۹ (۲۱ ژوئن ۱۹۸۰) رخ داده و پس از آن تا كنون تعداد ۲45 سانحه نظامي و غیر نظامی به ثبت رسیده است که از میان آنها 77 سانحه مرگبار، منجر به 1367 کشته و149 نفر مجروح شدند.
حال اين سوال مطرح است كه چرا مسوولان سازمان هوايي ايران تنها با تكيه براهرم تحريم خود را وابسته به خريد هواپيماهاي روسي كرده و با استفاده از قوانين بينالمللي و كمك از سازمان ملل براي رفع ممنوعيت خريد هواپيماهاي بهتر اقدام نميكنند. بنا به قوانين بينالمللي دارو و قطعات هواپيما جز كالاهايي است كه شامل تحريمهاي نشده و بايد كشورهاي توليدكننده در اختيار كشورهاي متقاضي قرار دهند اما به نظر ميرسد ضعف ديپلماسي اقتصادي ما موجب شده تا طي سالهاي گذشته همچنان از حيث تجهيزات هوايي در تحريم باشيم.
ضعف ديپلماسي اقتصادي حتي در مواردي موجب شده است تا تحريمهاي اقتصادي عليه ايران تشديد شود. از سوي ديگر به نظر ميرسد ايدئولوژي حاكم بر ديپلماسي ايران بر اين اصل استوار است كه رفاقت با روسيه ميتواند ارزشي به مراتب بيشتر از مولفه و گزارههاي اقتصادي داشته باشد،به نحوي كه متاسفانه اين جريان ارزشگذاري،جان انسان را نيز تحت تاثير قرار داده است؛چرا كه با وجود مهيا بودن برخي شرايط براي تامين هواپيماهاي جديد در ناوگان هوايي ايران اما مسوولان تصميم گير ايراني همواره دست رفاقت و همكاري خود را به سوي رفقاي روسي دراز كرده و براي رهايي از بحران تلفات هوايي به دنبال تغيير ديپلماسي در اين صنعت نبودهاند به طوري كه حتي در زماني كه امكان توليد هواپيما در ايران به وجود آمد تنها گزينه روي ميز مسوولان وزارت راه و سازمان هواپيمايي استفاده از دانش روسها در ساخت توپولف بود؛كه البته اگر اين اتفاق اجرايي شود نيز نبايد به تغيير حال و روز صنعت هوايي ايران اميدوار بود. چنانچه تاكنون نيز در جريان ساخت هواپيماهاي ايراني كه با نام ايران 140 انجام ميگيرد از 8 فروند هواپيماي ساخته شده 4 فروند به زمين خورده و تعدادي از هموطنان نظامي از بين رفتهاند.
نبايد از نظر دور داشت كه همين ديپلماسي اقتصادي ايران چند سال پيش شرايط خريد هواپيما براي ايران را تغيير داده و منجر به خريد يك فروند هواپيماي ايرباس شد هرچند كه اين هواپيما از زماني كه وارد ناوگان هوايي ايران شده تا كنون پروازهاي زيادي را در كارنامه هوايي خود به ثبت نرسانده است اما ميتوان از همان ديپلماسي در جهت افزايش خريد چنين هواپيماهايي استفاده كرد. بايد ديد چرا مسؤولان ايراني حاضرند براي حفظ منافع ضعيف اقتصادي خود با روسيه و از طريق خريد كالاهاي روسي، جان انسانها را كه بالاترين كالاي اقتصادي جهان محسوب ميشوند در دايره خطر قرار دهند؟
منبع خبر: سحام نیوز
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]