واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: درمان بيماري طولانيترين عصب بدن
آخ... سياتيكم گرفت
جام جم آنلاين: بسياري از مردم هر وقت دچار كمردرد ميشوند ميگويند سياتيكم گرفت در حالي كه تنها علت 5 درصد كمردردها، مشكل سياتيك است، اما اين سياتيك معروف چيست؟
عصب سياتيك طولانيترين عصب داخل بدن است كه از نخاع جدا ميشود، از لگن عبور ميكند و تا انتهاي پا ادامه دارد. اين عصب در طول مسير خود به شاخههاي متعددي تقسيم ميشود. عصب سياتيك پس از جدا شدن از نخاع ، عمل عصبدهي به عضلات ناحيه كمر و باسن و عضلات اين ناحيه و ارگانهاي لگن مثل مثانه و رحم و دستگاه تناسلي راانجام داده و پس از آن از زير استخوان نشيمنگاهي به پاها رفته و عضلات پا و قسمتهاي لازم را عصب دهي ميكند.
هر گونه فشار روي اين عصب ميتواند باعث ايجاد درد در تمام طول عصب شود. يعني مسيري كه از كمر شروع ميشود و از پشت پا پايين ميآيد و تا پاشنه پا ميرسد.
در ناحيه كمر انحراف جانبي ستون مهرهها، بيرونزدن ديسك بين مهرهاي يا گودي كمر باعث ميشود عصبي كه از اين ناحيه عبور ميكند بين بافتهاي سخت استخوان ستون فقرات تحت فشار قرار گرفته و ملتهب شود. التهاب عصب باعث تورم و تحت فشار بيشتر قرار گرفتن عصب ميشود. در اين وضعيت در انتقال پيامهاي عصبي اختلال ايجاد كرده و رشته عصبي مربوط به هر منطقه از پا كه باشد بدون اينكه هر گونه مشكلي در آن نقطه وجود داشته باشد علائم درد را در آنجا نشانميدهد.
سن بالا، فشار به كمر و حمل بارهاي سنگين، پشت ميزنشيني طولاني و ديابت ازجمله عواملي است كه باعث اين مشكل ميشود.
درماناولين درمان براي درد سياتيك استراحت است. يك هفته استراحت از فشار روي عصب ميكاهد؛ البته بايد بدانيم استراحت زيادي ميتواند زيانآور هم باشد و مشكلات ديگري به وجود آورد.داروهاي ضدالتهاب يكي ديگر از درمانهاست كه بايد با تجويز پزشك صورت گيرد. استفاده از مسكن كه بسيار زياد و اغلب خودسرانه از سوي بيمار انجام ميشود فوايد و ضررهاي خود را دارد. مسكن درد را كاهش ميدهد و ممكن است بيمار فعاليت كند و وضع او بدتر شود. توجه داشته باشيم درد يك مكانيسم دفاعي بدن است كه موجب ميشود از حركات اضافه و غيرضروري خودداري كرده و بدن را در وضعيت بدون درد كه همان شكل صحيح است نگه داريم. پزشك معمولا با تذكرات لازم و استراحت از داروهاي مسكني استفاده ميكند كه علاوه بر كاهش درد، خاصيت ضدالتهابي نيز دارد و به درمان سرعت ميبخشد. داروهاي شلكننده عضلات در برخي موارد كمردرد استفاده ميشود، اما اگر خود عصب سياتيك درگير باشد معمولا تاثيري ندارد. مگر در مواردي كه انقباض عضلهاي در لگن نزديكي عصب سياتيك قرار دارد باعث فشار بر عصب و بروز درد شده باشد.
فيزيوتراپي در مواردي كه بيرون زدگي علت بيماري باشد نقش مهمي در بهبودي بيمار دارد. ورزشهايي كه به طور معمول در فيزيوتراپي داده ميشوند، به قرار گرفتن بدن در وضعيت صحيح كمك كرده و موجب تقويت عضلات كمر ميشود.
در موارد بسيار شديد بيماري كه به دارو پاسخ نميدهد يا احتمال آسيب شديد عصب و قطع قسمتي از آن ميرود عمل جراحي ضرورت پيدا ميكند.
10 فرمانبراي اينكه دچار درد عصب سياتيك و انواع ديگر كمر درد نشويد، توصيههاي زير را به كار ببريد:
1- اگر اضافه وزن داريد وزن خود را متعادل كنيد.
2- اگر كار شما به شكلي است كه بايد ساعتها نشسته باشيد بهتر است در فواصلي بايستيد و قدم بزنيد تا فشار وارد بهكمرتان كم شود.
3- با كمك ورزشهاي مناسب ميتوانيد عضلات پشتي خود را تقويت نماييد.
4- قدم زدن و شنا كردن ورزشهاي بسيار خوبي براي حفظ سلامت كمر هستند.
5- اشياء سنگين را به سرعت و با يك حركت سريع و ناگهاني از روي زمين بلند نكنيد.
6- هرگز در حالي كه جسم ديگري را توسط يكي از دستهايتان بلند كردهايد، سعي نكنيد با دست ديگر جسم سنگين ديگري را بلند كنيد. اگر اصرار داريد هر دو بار را همزمان حمل كنيد ابتدا باري را كه در دست داريد زمين بگذاريد و سپس هر دو جسم را به طور همزمان و با هم بلند كنيد.
7- هنگام بلند كردن اشيا، نزديك شيء قرار بگيريد و زانوها را خم كنيد. اين كار باعث ميشود بار را با نيروي پايتان بلند كنيد و به كمر كمتر فشار وارد شود. بار را بغل و تا حد ممكن به كمرتان نزديك كنيد سپس به تدريج پاهايتان را صاف نماييد و بايستيد.
8- خوابيدن روي يك تشك سفت بهترين وضعيت براي كمر است ضمنا حتما از بالش استفاده كنيد.
9- از چرخاندن بدن هنگام حمل بار خودداري كنيد، چرخش از ناحيه كمر باعث افزايش فشار به كمر ميشود.
10- و در نهايت بايد توصيه كرد كمردرد را از بروز نخستين علايم جدي بگيريد و آن را پيگيري كنيد، حتي اگر سياتيك نباشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 415]