واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهد؛ نگاه كارگردانان به وضعيت تئاترخياباني و نگاه تفنني به آن
خبرگزاري فارس: گروههاي تئاتر خياباني به صورت جسته و گريخته در جشنوارهها، كارنوالها به فعاليت ميپردازند و چندين اجرا را در فضاهاي باز دارند، با اين حال عدم حمايت مادي از گروهها، نگاه تفريحي و تفنني به نمايشهاي خياباني و جدي نگرفتن اين شاخه تئاتري از جمله مواردي بوده كه از سوي كارگردانان عنوان شده است.
به گزارش خبرنگار تئاتر فارس، سومين جشنواره سراسري تئاتر خياباني در شهر مريوان در حال برگزاري است، در اين جشنواره 34 گروه از شهرهاي مختلف به رقابت ميپردازند و در حاشيه اين جشنواره يك نمايش نيز در بخش ويژه اجرا ميشود و سه نمايش نيز در بخش جنبي روي صحنه ميرود.جشنواره تئاتر خياباني مريوان، اولين جشنوارهاي است كه به صورت تخصصي به تئاتر خياباني ميپردازد و در آن تنها گروههاي خياباني به عرضه نمايشهاي خود ميپردازند.
به گفته شهرام كرمي، مدير دفتر توليد تئاتر خياباني مركز هنرهاي نمايشي، «جاي اميدواري است كه اين جشنواره برگزار ميشود تا گروههاي تئاتر خياباني نيز يك جشنواره مستقل براي خود داشته باشند»، با اين حال باز هم گروههاي فعال در اين عرصه از عدم حمايتها و ناديده شدن تئاتر خياباني گلايه دارند و برخي نيز قصورها و در حاشيه بودن تئاتر خياباني را بر گردن مسئولان و برخي نيز قصور را از جانب خود ميدانند.
اكبر قهرماني، يكي از كارگردانان تئاتر خياباني كه امسال هم با نمايش «اعتراض از نوع رنگي» در جشنواره شركت ميكند، درباره وضعيت گروههاي تئاتر خياباني به خبرنگار فارس گفت: خود گروهها بايد كاري كنند كه نگاه مديران و مسئولان تغيير كند و اين گروهها هستند كه بايد روند مديريت و نگرش را تغيير دهند.
وي ادامه داد: در همه جشنوارههايي كه برگزار ميشود برخي از گروه تئاتر خياباني بدون بررسي و نگاه به كيفيت نمايش، اثري را ارائه ميدهد و با وجود اين نمايشهاست كه جشنوارهها برگزار ميشود.
قهرماني افزود: اگر كيفيت بالا باشد بالطبع جشنوارهها نيز از كيفيت بالايي برخوردار هستند. نمايشهاي خوب است كه نگاه اطرافيان را تغيير ميدهد.اگر گروههاي نمايشي تلاش بيشتري داشته باشند، ميتوان نگاهها را نيز تغيير داد.
اين كارگردان گفت: صرف برگزاري يك جشنواره مهم نيست، مهم آن است كه گروهها بتوانند نگاهها را به تئاتر خياباني تغيير دهند. ريشههاي زائدي در تئاتر خياباني شكل گرفته كه بايد هرس شود.برخي از كارگردانان در اين عرصه، تئاتر خياباني را بسيار آسان گرفتهاند و اين در حالي است كه اين گرايش تئاتري نيز تمرين و ممارست ميخواهد.
وي يادآور شد: ريشه تئاتر خياباني بايد استوار و محكم شود و اين وظيفه گروههاي نمايشي را سنگينتر ميكند.
با اين كه قهرماني بيشتر قصورها را از خود كارگردانان ميداند، حميدرضا مرداي بيتفاوتيها و عدمحمايتها را از جانب مديران دانسته و در اين باره به خبرنگار فارس گفت: محروميتهاي تئاتر خياباني آن قدر زياد است كه نميتوان آنها را كتمان كرد و مسئولان در اين ميان مقصر هستند.
وي ادامه داد: در جشنوارهاي مانند تئاتر فجر كه از اعتبار بينالمللي برخوردار است، تئاتر خياباني توسط مسئولان ناديده گرفته ميشود و در اين جشنواره هيچ كاري براي گروههاي تئاتر خياباني صورت نميگيرد.
مرادي افزود: در مراسم افتتاحيه، در كارنوالها هميشه تئاتر خياباني حضور دارد و بعد از آن ديگر ديده نميشود، گروههاي تئاتر خياباني براي تمام كارها پيشمرگ ميشوند اما از هيچ پشتوانهاي برخوردار نيستند.
اين كارگردان كه قرار است امسال با نمايش «آخرين سامورائي» در جشنواره تئاتر مريوان شركت كند، به فارس يادآور شد: حمايتهاي مسئولان ميتواند پشتوانه كاري را براي گروههاي تئاتر خياباني ايجاد كند.
وي بيان داشت: در تئاتر خياباني هر فردي نظر و طرحي را كه ارائه ميدهد، پذيرفته ميشود و ميان گروههاي تئاتر خياباني حرفهاي و غيرحرفهاي تفاوتي وجود ندارد، اين يكي از عواملي است كه باعث پايين آمدن كيفيت نمايشهاي ميشود.
مرادي خاطرنشان ساخت: گروههاي تئاتر خياباني به خاطر نبود پول و امكانات نميتوانند از تكنيكهاي روز براي اجراي نمايش خود استفاده كنند. متاسفانه حمايتهاي مادي و معنوي از سوي گروهها ديده نميشود.
وي در ادامه مصاحبه خود به برگزاري جشنوارهها از جمله تئاتر خياباني مريوان اشاره كرد و يادآور شد: در اين گونه جشنوارهها كمك هزينههاي كمتري به گروهها داده ميشود و هزينه اياب و ذهاب نيز بر عهده گروههاست و اين باعث به وجود آمدن مشكلاتي ميشود.
وي تصريح كرد: درست نيست كه همه گروههاي تئاتر خياباني براي رسيدن به جشنواره تئاتر فجر از گذرگاه تئاتر مريوان عبور كنند و شايد يكي از گروها نتواند به مريوان بيايد و دوست داشته باشد به فجر برود.
امير لطفي نيز از جمله كارگرداناني است كه در جشنواره تئاتر مريوان حضور خواهد داشت، وي از جمله كارگردانان خميني شهر است كه درباره وضعيت گروههاي تئاتر خياباني به فارس گفت: گروه ما تا كنون در هفت جشنواره رتبه آورده است اما تاكنون نتوانسته حتي يك اجراي عمومي نيز داشته باشد.
وي ادامه داد: مشكلات زيادي گريبانگير گروههاي تئاتر خياباني است كه اين مشكلات در ميان گروههاي تئاتر خياباني شهرستاني بيشتر است. متاسفانه تكليف مديران با تئاتر خياباني مشخص نيست.
لطفي يادآور شد: در گروههاي تئاتر خياباني هيچ كار پژوهشي و وركشاپي برگزار نميشود و همين امر به كيفيت نمايشهاي لطمه ميزند. تئاتر خياباني براي مديران نوعي تفريح و پر كردن جدول است.
وي گفت: كار كردن گروههاي تئاتر خياباني بسيار سختتر از تئاتر صحنهاي است و تا زماني كه تئاتر خياباني جدي گرفته نشود، گروهها در شرايط نابسامان به سر خواهند برد.
با اين حال، گروههاي تئاتر خياباني در همه شهرهاي ايران به صورت خودجوش و يا با اندك حمايتي به كار خود ادامه ميدهند و به گفته برخي از كارگردانان صرف داشتن يك انجمن صنفي كافي نيست و بايد ريشههاي تئاتر خياباني را محكمتر كرد و آن را ناديده نگرفت.
انتهاي پيام/ا
جمعه 12 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]