واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مديركل دفتر برنج در گفتوگو با فارس خبر داد: توليد 2 ميليون و 100 هزار تن برنج در سال جاري عليرغم خشكسالي
خبرگزاري فارس: مديركل دفتر برنج و حبوب وزارت جهاد كشاورزي گفت: توليد برنج در سال جاري مانند سال گذشته حدود دو ميليون و 100 هزار تن خواهد بود و خشكسالي موجب كاهش ميزان توليد برنج نشده است.
بهمن ناصحي در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، افزود: با توجه به خشكسالي و كاهش حدود 20 هزار هكتاري سطح كشت، با روش افزايش عملكرد در واحد سطح و كشت دوم توليد شلتوك در سال جاري همانند پارسال 3 ميليون و 340 هزار تن خواهد بود كه با ضريب حدود 60 درصدي حاصل آن دو ميليون و 100 هزار تن برنج سفيد خواهد بود.
مديركل دفتر برنج و حبوب وزارت جهاد كشاورزي خاطرنشان ساخت: امسال شرايط آب و هوايي سال خشكي بود كه با وجود به وضع پيش آمده و برنامههاي قبلي توانستيم از خشكسالي به عنوان يك فرصت استفاده كنيم، لذا عليرغم ذخيرهسازي آب سد سفيدرود نسبت به سالهاي گذشته آب كمتر بوده و در طول كشت و كار آب سد جايگزين باران شده بود و تنها از طريق مديريت آب در سه استان گيلان و مازندران و گلستان مديريت بهينه مصرف آب در مزارع در دستور كار قرار گرفت.
ناصحي افزود: آخرين يافتههاي آبياري تناوبي در زراعت برنج در سطح وسيعي به اجرا گذاشته شد و با حضور دائم مهندسان ناظر از طريق سازمانهاي جهاد كشاورزي ، استانداري و فرمانداريها توانستيم با زمانبندي مناسب آب سد را وارد كانالها كرده و به موقع زراعت انجام شود.
وي افزود: با مديريت زمانبندي آبياري از كاهش سطح كشت برنج در سه استان اصلي كشور جلوگيري شد.
ناصحي خاطرنشان كرد: نتيجه اين اقدامات مديريتي اين بود كه توليد برنج نه تنها كاهش پيدا نكرده، بلكه معادل سال گذشته خواهد بود.
وي افزود: اين باور به شاليكاران منتقل شد كه زراعت برنج هميشه پرآب نخواهد بود و بايد با استفاده از روش مديريت آبياري تناوبي از آب موجود حداكثر استفاده به عمل آيد.
مديركل دفتر برنج و حبوب وزارت جهاد كشاورزي خاطرنشان كرد: ترويج كشت دوم نشاء دوم در 5 هزار هكتار در استان مازندران انجام شد، همچنين كشت «رتون» بعد از برداشت اول به زمين كود و آب داده ميشود كه اصطلاحا پاجوش ميگويند و دو برداشت از يك محصول انجام ميشود كه محصول دوم برنج معطر است.
ناصحي خاطرنشان كرد: برداشت رتون نسبت به سال گذشته افزايش يافته و با توجه به بازار خوب برنج حدود 50 هزار هكتار سطح رتون در سال جاري بود كه نسبت به 40 هزار هكتار سال گذشته افزايش داشته است.
وي عملكرد رتون در استان مازندران را بين 2/1 تا 5/1 تن شلتوك در هكتار ذكر كرد و گفت: هدف اقتصادي كردن توليد برنج از طريق كاهش هزينه توليد و بستر سازي مناسب براي پايداري كشت برنج است.
ناصحي بيان داشت: در حالي كه در شروع برداشت هزينه دستمزد كارگري براي درو در مزرعه برنج روزانه 25 تا 30 هزار تومان بود، اما با ورود كمباينهاي مخصوص برنج و كمباين اصلاح شده غلات، اين هزينه به طور متوسط به 20 هزار تومان كاهش يافت.
وي افزود: اين كاهش هزينه دستمزد هزينه توليد برنج را كاهش ميدهد و گرچه برداشت كامل در كل كشور انجام نشده و گزارش نهايي واصل نشده است.
مديركل دفتر برنج و حبوب وزارت جهاد كشاورزي افزود: 80 درصد برنج پرمحصول و 95 درصد برنج محلي در كشور برداشت شده است.
وي از جمله كارهاي ديگر اين دفتر را تامين نهادهاي توليد در سال جاري ذكر كرد و گفت: به طور كامل نياز كشاورزان به كود و بذر تامين شده و سعي شده محصول سالمتري از طريق مبارزه بيولوژيك عليه كرم ساقهخوار برنج ارائه شود.
ناصحي افزود: در 19 استان كشور برنج كاشته ميشود كه سطح كشت امسال حدود 620 تا 640 هزار هكتار برآورد ميشود و امسال اين رقم به حدود 600 هزار هكتار خواهد رسيد.
وي خاطرنشان كرد: بيشترين كاهش سطح كشت برنج در استان خوزستان، فارس و اصفهان اتفاق افتاد كه از نظر توليد نسبت به سه استان شمالي كشور در درجه دوم اهميت قرار دارند.
وي افزود: با افزايش سطح كشت رتون و كشت دوم باعث شد كه از دو طريق افزايش عملكرد و افزايش اين سطح كشت از كاهش توليد جلوگيري به عمل آيد.
ناصحي از جمله كارهاي ديگر اين دفتر را ساماندهي بازرگاني و اصلاح قيمت خريد تضميني برنج اعلام كرد و گفت: با توجه به تورم اعلام شده قيمتهاي ارقام پرمحصول اصلاح شد.
وي افزود: قيمتهاي اوليه برنج در گروه اول شامل ارقام خزر، فجر، و ارقام مشابه از 735 تومان به 1250 تومان، در گروه دوم برنج ندا و نعمت از 605 تومان به 920 تومان و در گروه سوم برنج سپيدرود از 625 تومان به 1100 تومان و آخرين گروه برنج آمل و چرام از 530 تومان به 750 تومان افزايش يافت.
ناصحي افزود: اين اصلاحيه در 15 تيرماه 87 براي قيمتهاي تضميني خريد برنج ابلاغ شد و براي سال 88 نيز از هم اكنون كارشناسي ميشود و قيمت پيشنهادي در جلسات كارشناسي بررسي و براي تصويب به دولت پيشنهاد ميشود.
مديركل دفتر برنج و حبوب وزارت جهاد كشاورزي از جمله كارهاي ديگر را به غير از مكانيزاسيون اصلاح كارخانجات شاليكوبي تسطيح و تجهيز اراضي، معرفي ارقام اصلاح شده در قالب بذر گواهي شده به كشاورزان انجام شد.
وي افزود: بذر اصلاح شده نسبت به سال گذشته به ميزان بيشتري توزيع شد و از جمله كارهاي ديگر مبارزه با خشكسالي و معرفي كشاورزان به بانك كشاورزي براي تامين 20 ميليارد ريال تسهيلات براي خريد پمپ و متعلقات بوده است.
ناصحي افزود: همچنين در مورد موتورپمپهاي ديزلي با هماهنگي شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي نسبت به تامين سوخت موتورپمپها اقدام شد.
وي افزود: بيش از 50 ماموريت آموزشي، ايجاد مزارع الگويي در قالب آبياري تناوبي در استانهاي گيلان و مازندران و نيز ايجاد مزارع آرماني براي استفاده بهينه از دانش كشاورزي در مزرعه انجام شد.
مديركل دفتر برنج و حبوب وزارت جهاد كشاورزي افزود: مزارع آرماني در سه استان شمالي كشور در ارقام پرمحصول 300 هكتار و در ارقام محلي 350 هكتار و در مجموع 650 هكتار از مزارع الگويي دانش فني اجرا شد.
انتهاي پيام/
جمعه 12 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]