واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: نگاهي به امامزاده زيد (ع) در محله بازار تهران (6)
تهران - خبرگزاري ايسكانيوز : بقعه امامزاده زيد (ع) از نظر قدمت تاريخي پس از بقعه سيداسماعيل (ع) و امامزاده يحيي (ع) در رديف سوم قرار داردكه در محله بازار در انتهاي جنوبي بازار بزازان يا بازار امير ميان چهارسوق كوچك و انتهاي بازار ارسي دوزها واقع است.
امروزه بازار تهران با كوچه هاي تودرتو و بافت قديمي و مغازه هاي مختلف به يك مكان تجاري تبديل شده است. ليكن مكان هاي بسيار قديمي متبركي در آن وجود دارد كه كسبه متدين و اهالي محله هاي اطراف را به سوي خود جذب مي كند.
يكي از اين مكان هاي بسيار مقدس و متبرك، بقعه امامزاده زيد (ع) است كه داراي كرامات و آثار بسيار است و از قرن هاي گذشته مورد توجه اغلب مردم ري و تهران بوده است.
نسب دقيق امامزاده زيد (ع) همانند بسياري از امامزادگان نامعلوم است. گروهي ايشان را حسيني بعضي موسوي و برخي هم حسني مي دانند اما آنچه مسلم است اين بزرگوار قطعا زيد بن امام زين العابدين (ع) نيست زيرا وي را در كوفه شهيد كردند و به دار آويختند و پس از چهار سال جسد مباركش را آتش زدند.
اين بزرگوار مسلما فرزند امام حسن (ع) هم نيست چون قبر زيد بن الحسن (ع) در منطقه اي به نام حاجر بين مكه و مدينه يا در قبرستان بقيع است. همچنين اين زيد، زيد بن امام موسي بن جعفر (ع) هم نيست زيرا وي در سامرا از دنيا رفت. اين زيد، زيد بن حسن موسي ثاني هم نيست.
اما آنچه كه مسلم است حسب و نسب اين بزرگوار با چند واسطه به امام حسن مجتبي (ع) منتهي مي شود. در بعضي از كتب نسب شناسي دو تن از امامزادگاني كه به ري آمده اند و نامشان زيد است را ذكر كرده اند كه احتمالا اين امامزاده زيد يكي از آنهاست.
1. ابوالحسن علي بن الحسين بن ابي عبدالله محمد بن عبدالله الامير بن عبدالله بن حسين بن جعفر بن حسن بن امام حسن مجتبي (ع).
2. ابوالقاسم زيد بن قاسم بن حسن بن زيد بن امام حسن مجتبي (ع) و از مضامين عبارات بعضي از علما انساب چنين برداشت مي شود كه اين بزرگوار: ابوطاهر زيد بن حسن الامير بن زيد بن امام حسن مجتبي (ع) است.
به هر حال اين بزرگوار از شأن و مرتبت بالايي برخوردار و همواره از قديم الايام مورد توجه عموم مردم بوده و حتي سلاطين و امرا هم به ايشان توجهي خاص داشته اند به عنوان مثال ناصرالدين شاه قاجار با پاي پياده به زيارت حضرتش مي آمده است.
اين بقعه كه از معظم ترين زيارتگاه هاي درون طهران قديم است، از نظر قدمت تاريخي پس از بقعه سيد اسماعيل (ع) و امامزاده يحيي (ع) در رديف سوم قرار دارد به طوري كه از تاريخ صندوق عتيقه آن بر مي آيد مانند بقعه هاي سيد اسماعيل (ع) و امامزاده يحيي (ع) پيش از دوران سلطنت سلسله شاهان صفويه در تهران داير بوده است و مانند دو بقعه مزبور به هنگام توسعه بخشيدن طهران، بناي قديمي آن را برداشته و بناي كنوني را به جاي آن ساخته اند.
بناي كنوني از آثار زمان فتحعلي شاه قاجار و سال 1245 هجري قمري است. در زمان ناصرالدين شاه به سال 1297 تا 1301 هجري قمري تزيينات و الحاقات و آيينه كاري آن به سفارش كامران ميرزا نايب السلطنه صورت گرفته است. اثر قديمي آن همان طور كه گفته شد صندوق منبت عتيقه است كه بنا بر نوشته هاي روي آن در پنجم ماه رجب سال 902 هجري قمري ساخت آن پايان يافته است كه در حاشيه پاييني ضلع شمالي اين صندوق نوشته شده است: اينجا مقبره امامزاده زيد بن علي بن حسين بن علي (ع) است.
لطفعلي خان زند پادشاه جوان زنديه كه رقيب سرسخت آغامحمدخان قاجار بود و در سال 1209 هجري قمري در سن 22 سالگي كشته شد در جوار اين امامزاده مدفون است.
اين بقعه در محله بازار در انتهاي جنوبي بازار بزازان يا بازار امير ميان چهارسوق كوچك و انتهاي بازار ارسي دوزها واقع است.
درب ورودي آن كه در بازار خياط ها قرار دارد به حياط كوچكي باز مي شود كه نماي ايوان زيبايي را در روبروي خود دارد. در داخل، رواق نسبتا بزرگي وجود دارد كه در سمت راست آن آرامگاه لطفعلي خان زند قرار گرفته كه با درب چوبي قديمي و شيشه هاي رنگي زيبا از رواق جدا شده است. در سوي ديگر اين مقبره كوچك دربي آهني وجود دارد كه به ايوان بزرگ و قديمي در شرق اين زيارتگاه مرتبط مي شود كه قبلا در مقابل اين ايوان قبرستان بوده اما اكنون تخريب شده است./110
پنجشنبه 11 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 422]