واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: برآيند كلي نشست آژانس: فشار بر ايران، تمركز بر اسراييل
كشورهاي عربي عضو آژانس، كه از حمايت ايران نيز برخوردارند، طي جلسه اين دوره مجددا از سازماندهندگان آژانس خواستند كه موضوع اسرائيل را در ميان مسائل مورد بحث بگنجاند.
آفتاب- سرويس بينالملل: «تحقيق و بررسي شش ساله سازمان بينالمللي انرژي اتمي احتمال وجود برنامههاي مخفيانه هسته اي ايران را رد نميكند». رئيس سازمان بينالمللي انرژي اتمي با بيان جمله فوق از ايران خواست كه به فعاليتهاي سري هستهاي خود خاتمه دهد.
اتحاديه اروپا نيز از ايران خواست تا كمال همكاري را با آژانس به عمل آورد تا سازمان بتواند به شكل همهجانبهاي بر فعاليتهاي هستهاي ايران در گذشته و حال نظارت نمايد.
در بيانيه اتحاديه اروپا كه در جلسه افتتاحيه اجلاس سالانه سازمان بينالمللي انرژي اتمي و در حضور نمايندگان 145 كشور قرائت شد،آمده است: «جامعه جهاني نميتواند ايران مجهز به سلاح هستهاي را تحمل كند».
ايران و متحدش سوريه از جمله 4 كشوري هستند كه خواستار كسب كرسي عضويت در شوراي حكام سازمان بينالملل انرژي هستهاند.
ايران در تلاش است در واكنش به اقدامات آمريكا براي وارد كردن افغانستان و قزاقستان با ورود خود يا سوريه به اين شورا تصميمات ايالات متحده را بياثر نمايد.
سوريه كشوري است كه هم اكنون تحت نظر كارشناسان آژانس قرار دارد. اين كشور از سوي اسرائيل و ايالات متحده متهم به اقدامات مخفيانه براي توليد پلوتونيوم در نيروگاه «الكبار» كه بود سال گذشته از سوي اسرائيل مورد تهاجم قرار گرفته و تخريب شد.
در صورتي كه گروههاي منطقهاي در موعد مقرر بر سر عضويت كشوري به توافق نرسند، اتفاقي كه البته بسيار بعيد مينمايد، براساس اجماع و اكثريت آرا اين عضو انتخاب خواهد شد.
با اين حال «محمد البرادعي» رئيس آژانس بينالمللي انرژي هستهاي همچنان بر برنامه هستهاي ايران تاكيد كرده و مصرانه خواستار تعليق غنيسازي اورانيوم و اداي توضيحات درباره برنامههاي هستهاي پيشين اين كشور براي توليد بمب هستهاي است.
روز شنبه شوراي امنيت سازمان ملل يك قطعنامه انتقادي در مورد برنامه غنيسازي اورانيوم تصويب كرد. برنامهاي كه ميتواند به دو شكل توليد سوخت و انرژي هسته و همچنين تجهيز كلاهك هاي هستهاي عمل نمايد.
البرادعي در ادامه از ايران خواست كه به منظور ايجاد اطمينان از صلحآميز بودن برنامه هستهاياش حداكثر شفافسازي ممكن را لحاظ نمايد.
او همچنين هشدار داد كه نشستهايي كه سازمان متبوعش به شكل فزايندهاي برگزار ميكنند، تنها و تنها با هدف پاكسازي جهان از سلاحهاي هستهاي و ايجاد مانع در دستيابي تروريستها به بمب هستهاي است.
البرادعي همچنين از وضعيت نامساعد سازمان بينالمللي انرژي هستهاي شكايت كرده و اين سازمان را نيازمند بودجه و اقتدار بيشتري دانست.
در همين راستا «لوك شاتل» يكي از اعضاي آژانس از ايران خواست كه درها را باز كند. وي همچنين خواستار «فراهم كردن تسهيلات انجام فعاليتهاي نظارتي براي كارشناسان آژانس و امكان دسترسي به افراد و مدارك مورد نظر
” در نشست امسال، البرادعي از وضعيت نامساعد IAEA شكايت كرده و اين سازمان را نيازمند بودجه و اقتدار بيشتري دانست.... “
ناظران آژانس» شد.
نشست ساليانه آژانس به كشورهاي عضو اين اجازه را ميدهد كه سياستهاي لازم جهت غيرهستهاي سازي جهان و پيگيري پژوهشهاي علمي و پزشكي را در حد توان تقويت نمايند.
با اين حال تنش هاي موجود ميان كشورهاي اسلامي عضو آژانس با كشورهاي غربي عضو، امكان حصول توافق در فرايند تصميم گيري را با چالش مواجه كرده است.
سنت اجماع به طور طبيعي باعث ميشود تمامي طرفهاي اين سازمان، اختلافات مهم و اساسي را به كناري نهاده و همچون بيشتر كنفرانسهاي پيشين، سياست مصالحه را اتخاذ نمايند.
با اين وجود مخالفتهاي كشورهاي اسلامي و ممانعت اسرائيل از نظارت آژانس بر فعاليتهاي هستهاي اش و همچنين مخالفت دولت يهودي در برابر فشارهاي كشورهاي اسلامي در اين موضوع اتخاذ تصميم را با مشكل مواجه كرده است.
چنانكه طي دو سال گذشته نيز شاهد بودهايم، اعضاي مسلمان آژانس انتظاردارند اين سازمان برنامههايي را براي پاكسازي منطقه خاورميانه از سلاحهاي هستهاي فراهم آورد و مانع هرگونه عملي كه خدشهاي به خاورميانه عاري از سلاحهاي هستهاي ميگردد شود.
كشورهاي عربي عضو آژانس، كه از حمايت ايران نيز برخوردارند، طي جلسه اين دوره مجددا از سازماندهندگان آژانس خواستند كه موضوع اسرائيل را در ميان مسائل مورد بحث بگنجاند.
اين موضوع كه برخلاف سالهاي پيش كه «تهديد هستهاي» نام داشت، امسال تحت عنوان «قابليتهاي هستهاي اسرائيل» طرح شدهاست، با انتقاد شديد اسرائيل مواجه شد.
«اسرائيل ميكائيلي» نماينده رژيم اسرائيل در آژانس در همين رابطه و در نامهاي متذكر شد: «تمركز برروي اسرائيل غيرمنصفانه و نابخشودني است».
وي در ادامه اين نامه و ضمن اشاره به ايران آورده است: «حاميان ايده تمركز برروي اسرائيل بهتر است به جاي آن، همه توان خود را براي اعمال فشار بر كساني كه خاورميانه را به سوي رقابتهاي هستهاي سوق ميدهند مصروف دارند».
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]