واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام / عبدالعلي گويا«معارف و عرفان معصومين(ع)» عبدالعلي گويا بر مبناي تولي و تبري پايهگذاري شده است
گروه انديشه: دوره «معارف و عرفان معصومين(ع)»، نوشته دكتر «عبدالعلي گويا» در مورد فضايل و مناقب و شناخت هر چه بيشتر انوار قدس الهي بوده و بر مبناي تولي و تبري پايهگذاري شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، 13 سال پيش، يكشنبه نهم مهرماه سال 1374 دكتر «عبدالعلي گويا» مؤسس دانشگاه رازي كرمانشاه، مدير دوره شبانه دانشگاه فردوسي و مدير كتابخانه و موزه ملي ملك در تهران ديده از جهان فروبست.
دكتر عبدالعلي گويا در سال 1300 شمسي در شهرستان قم پا به عرصه وجود نهاد. در همان سالهاي اول عمر، همراه خانواده به شهر كرمانشاه عزيمت كرده و در آنجا رحلت اقامت افكند. در نهايت براي ادامه تحصيلات دوره عالي در رشته فيزيك و شيمي در دانشكده علوم دانشگاه تهران، به تهران عزيمت كرد.
در سالهاي 1332 تا 1339 در كلاسهاي فوق ديپلم ويژهاي كه در اختيار و مديريت دكتر سحابي بود، به تدريس تاريخ اديان (ملل و نحل) مشغول شد و در همين دوران بود كه با تاريخ اديان آسماني نظير يهود و نصارا و فرق مختلف اسلام و... آشنايي كامل پيدا كرد.
نيز ضمن سالها موفق به اخذ درجه فوق ليسانس در رشته فيزيك شد و به دنبال آن در سال 1339 براي ادامه تحصيل عازم فرانسه شد و پس از اخذ درجه دكترا در رشته فيزيك اتمي در سال 1342 به تهران بازگشت.
يكي از دورههاي پر اهميت زندگي ايشان، اقامت 15 ساله در كتابخانه و موزه ملي ملك بود كه باعث شد در ادامه مطالعات فشرده و عميق سالهاي گذشته عمر، بار ديگر كتب بسياري را در زمينه احاديث و اخبار اهلبيت(ع) و مكتب شيعه مورد مطالعه قرار دهد و ـ بر خلاف ميل باطني خود ـ كتب فلسفي چندي را نيز از نظر بگذراند.
اين امر، خود از جهات بسياري مكمل مطالعات گذشته و زمينهاي براي تأليفات آينده ايشان شد تا اينكه در آخرين دهه عمر خود (تقريبا از سال 1360 به بعد) به دلايل و انگيزههاي چندي، به خود اجازه داد كه قلم به دست گرفته و نتيجه و ثمره چهل سال مطالعه و غور و تفكر در مكتب شيعه را در قالب كتابهايي به جامعه شيعه تقديم كند.
خوشبختانه از اين رهگذر و در مدتي نزديك به 10 تا 12 سال، يك دوره كتاب تحت عنوان دوره «معارف و عرفان معصومين(ع)» تهيه و تدوين شد و در كنار آن، كتابهاي جنبي ديگري نيز به رشته تحرير درآمد كه همه در مورد فضايل و مناقب و شناخت هرچه بيشتر انوار قدس الهي بوده و بر مسئله «تولي و تبري» پايهگذاري شده است.
اين دوره از آثار مرحوم گويا در هفت مجلد تدوين شده است كه شش مجلد آن تا به حال به چاپ رسيده است. عناوين اين شش مجلد عبارتند از: علي(ع) و فوج مقتحم (سالكين راه شيطان)، علي(ع) و فوج فائزين (سالكين راه حق)، علي(ع) و المناقب، علي(ع) و العوالم، علي(ع) و زيارت جامعه كبيره، و علي(ع) و خطبه تطنجيه.
براي آشنايي با افكار اين محقق، به تشريح يكي از مباني فكري وي در رابطه با توقيفي بودن مفردات قرآن و احاديث ميپردازيم. مرحوم گويا معتقد است، توقيفي بودن يك كلمه بدين معناست كه اين كلمه اگر در قرآن مجيد يافت ميشود، دال بر همان مفهوم و مابازايي است كه خداوند سبحان از اين كلمه مفرده در نظر داشته است.
وي در مقام بيان مثال مينويسد: به عنوان مثال، كلماتي نظير «متقين»، «مؤمنين» و «اولواالالباب» از جمله مفردات و كلماتي هستند كه شارع مقدس، معنا و مفهوم خاصي را از آنها اراده فرموده است. بنابراين، ما زماني به حقيقت و معناي واقعي آياتي كه اين مفردهها در آن به كار رفته خواهيم رسيد كه منظور شارع را همانگونه كه اراده فرموده دريابيم. البته فهم اين موضوع نيز جز از طريق انوار قدس الهي (محمد و آل محمد(ص)) محقق نخواهد شد.
ايشان بر آن است كه هنگامي كه قرآن كريم ميفرمايد: «ذلك الكتاب لا ريب فيه هدي للمتقين» ما براي شناخت متقين بايد به در خانه عالمان قرآن؛ يعني محمد و آل محمد(ص) برويم و در اين صورت است كه ميبينيم امام صادق(ع) در حديثي درباره متقين ميفرمايد: «متقين شيعيان علي(ع) هستند.»
به زعم دكتر گويا، اكنون اگر افرادي پيدا شوند كه بسيار پرهيزكار باشند و از انواع گناهان نيز اجتناب نمايند، مادامي كه ولايت امام علي(ع) را نپذيرفته باشند و در دل نسبت به آن حضرت(ع) محبت نداشته باشند، هرگز در شمار متقين قرار نخواهند گرفت و از قرآن هيچ بهرهاي نخواهند برد.*
*منبع: دوره معارف و عرفان معصومين(ع)، عبدالعلي گويا، جلد يك، علي(ع) و فوج مقتحم، انتشارات دليل ما.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2273]