واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي مباني شرعي اوراق بهادار اسلامي در فصلنامه علمي ـ پژوهشي «اقتصاد اسلامي»
گروه انديشه: مقاله «مباني شرعي اوراق بهادار اسلامي (صكوك)»، نوشته آيتالله «محمدعلي تسخيري» در فصلنامه علمي ـ پژوهشي «اقتصاد اسلامي» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، به عقيده نويسنده مقاله، انتشار اوراق بهادار (صكوك) بر اساس شريعت مقدس اسلامي يكي از مهمترين اهداف جامعه است، مشروط بر اينكه در ساز و كارهاي آن تمام اصول بنيادي كه اقتصاد اسلامي را از ديگر اقتصادها متمايز ميسازد، رعايت شود؛ نظام ربوي كه امروزه در جهان متداول است براي پروژههاي بزرگي كه نياز به سرمايه كلان دارند و سود يا درآمد هنگفتي نيز در پي دارند به صدور اسناد بر پايه بهره ربوي اقدام ميكنند.
صاحبان اين اسناد چيزي جز بستانكاراني براساس بهره از صاحبان اين پروژهها نيستند و در مالكيت پروژهها يا در سود يا درآمد حاصل از آنها، هيچگونه سهمي ندارند و فقط بهرهاي را كه متناسب با بهره پول در بازار است، به دست ميآورند و سود اين پروژهها پس از كسر هزينهها از جمله بهرههاي پرداختي، از اين قرار است كه دارندگان آنها در سود پروژههاي بزرگ و درآمد حاصل از فعاليتهاي واقعي اقتصادي سهيم باشند.
وي در بخشي از مقاله خود مينويسد: اين اوراق كه به طور عمده براي تأمين مالي دولت، سازمانهاي وابسته به دولت و بنگاههاي اقتصادي منتشر ميشوند براساس عقدهاي اسلامي طراحي شدهاند و جايگزين مناسبي به جاي اوراق بهادار ربوي به ويژه قرضه شمرده ميشوند.
به اعتقاد نويسنده، اوراق بهادار اسلامي گرچه از جهت شيوه عملياتي شباهتهايي با اوراق بهادار ربوي دارند اما از جهت محتوا و ماهيت حقوقي تفاوتهاي اساسي دارند، اوراق بهادار ربوي به طور معمول براساس قرارداد قرض با بهره طراحي شدهاند، صاحبان اوراق در مالكيت داراييهاي حقيقي و فعاليتهاي اقتصادي و بازدهي آنها هيچ مشاركتي ندارند و در سررسيدهاي حقيقي مقرر بهره ثابت و احيانا متغيير دريافت ميكنند.
تسخيري ميافزايد: در حالي كه در اوراق بهادار اسلامي، صاحبان اوراق در مالكيت داراييهاي حقيقي و در فعاليتهاي اقتصادي مشاركت دارند و بازدهي طرحها، پروژهها و فعاليتها روي درآمد صاحبان اوراق اثر ميگذارد و سود اوراق متأثر از بخش واقعي اقتصاد است.
به زعم نگارنده مقاله، چنانكه صكوك براساس ايده پيش گفته منتشر شوند، نقش بزرگي در رشد و توسعه بانكداري و بازار سرمايه اسلامي و سهم به سزايي در رسيدن به اهداف والايي كه در شريعت مقدس اسلامي در نظر گرفته ايفا خواهند كرد.
آخرين شماره فصلنامه تخصصي«اقتصاد اسلامي» به مدير مسؤلي «علياكبر رشاد» و سردبيري «عباس عربمازار» منتشر شده است.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]