واضح آرشیو وب فارسی:مهر: عيد فطر مبارك/عيد فطر؛ عيد بازگشت به فطرت و سرشت خويش
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: عيد فطر به معناى بازگشت به فطرت است. در واقع مسئله خودسازى در ماه رمضان انسان را به مقامى مىرساند كه پردههاى جهل، هواپرستى و هر گونه موانع از سر راه برداشته مىشود و انسان مسلمان در اين هنگام به فطرت ناب خود كه از وجودش مىجوشد بازميگردد.
به گزارش خبرگزاري مهر، در اسلام به طور رسمى چهار عيد وجود دارد كه اعياد قربان، غدير، جمعه و فطر هستند. "عيد قربان" جشن ايثار و فداكارى است ."عيد غدير" جشن ولايت و امامت است. "عيد جمعه" بازگشت به خويشتن است كه نقش اساسى در برقرارى اتحاد، يكرنگى و همدلى مسلمانان دارد و اگر "عيد فطر" عيد فطرت و خودسازي نباشد، عيدهاى ديگر تكميل نخواهد شد. اگر چنين عيدى در زندگى انسان تحقق يابد همه روز، روزعيد است.
عيد فطر وقتى براى ما عيد واقعى است كه در مسير خودسازى، پيروز شده باشيم و تحول عميقى در ما پديدار شده باشد. قرآن با صراحت، خداشناسى و دين را مسئلهاى فطرى مي داند كه در آيه 30 روم به آن اشاره مي كند : "اى پيامبر! روى خود را متوجه آئين خالص پروردگار كن، اين فطرتى است كه خداوند انسانها را بر آن آفريده، دگرگونى در آفرينش خدا نيست."
اين آيه بيان كننده آن است كه دين اسلام بر اساس فطرت و سرشت انسان است و دستورهاى آن هماهنگ با ذات وجود انسان است و اگر فطرت از دستبرد جهل، خرافات، تبليغات غلط و تربيتهاى ناسالم، محفوظ باشد، همان را مىخواهد كه آئين اسلام آن را مىخواهد.
فطرت بر دو گونه است: فطرت عقل و فطرت دل. فطرت عقل يعنى استدلال روشن عقلى كه انسان بعد ازرسيدن به كمال عقل با مشاهده نظام جهان و دقت در اسرار هستى، به اين حقيقت مي رسد كه محال است اين نظام معلول مبدئى فاقد عقل و شعور باشد. ولى فطرت مفهوم ديگرى نيز دارد كه از آن تعبير به "فطرت دل" مىشود كه تفسير فطرى بودن دين با اين تعبير، صحيح تر و مناسب تر است. انسان وقتى به اعماق جانش مىنگرد، نور حق را مىبيند و ندايى را با گوش دل مىشنود، ندايى كه او را به سوى مبدأ علم و قدرت بىنظير هستى دعوت مىكند. "عيد فطر" به معناى بازگشت به فطرت است.
در واقع مسئله خودسازى در ماه رمضان، انسان را به مقامى مىرساند كه پرده هاى جهل، هواپرستى و هرگونه موانع ضد فطرت، از سر راه فطرت برداشته مىشود و انسان مسلمان در اين هنگام به فطرت ناب خود كه از ذات وجودش مىجوشد، بازمي گردد.
هرگاه انسان در پرتو بركات ماه رمضان به اين درجه رسيد، به حقيقت مفهوم عيد فطر رسيده است و آغاز ماه رمضان در واقع براى او عيد است. شواهد متعددى وجود دارد كه نشان دهنده فطرى بودن ايمان به حق است؛ مانند واقعيتهاى تاريخى كه نشان مىدهد در ميان هر ملتى در هر دورهاى اعتقاد به خداشناسى و مذهب وجود داشته است، چنانكه شواهد باستان شناسى و آثار به جا مانده از دورههاى قبل از تاريخ بيان كننده اين واقعيت است.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 216]