واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سالمندان و موسيقي درماني
![](http://www.ettelaat.com/new/newdata/2008/09/09-29/11-32-52.jpg)
در همه جوامع بشري، سالمندان تعداد قابل توجهي از جمعيت را شامل ميشوند. بنابراين در صورتي كه شرايط مساعد براي سالمند فراهم باشد تا بتواند مستقل و اميدوار زندگي كند، مشكلات اجتماعي كاهش مييابد و مشكلات خانواده نيز كمتر ميشود. يكي از راههاي مناسب براي بهتر شدن زندگي سالمند و كاهش وابستگي او به دارو و درمان كه هزينه قابل توجهي را بر او تحميل ميكند، موسيقي است.
موسيقي درماني بيش از هر تكنيك درماني ديگر با زندگي روزمره مردم آميخته و با نياز و احساس آنان آميخته شده است. علت گرايش و علاقه مردم به موسيقي، طبيعت و فطرت آدمي است كه مجذوب موسيقي است. ذات محرك و موزون موسيقي با فطرت وحدت طلب آدمي پيوند ناگسستني دارد.
شنيدن و خواندن، رايجترين شيوه موسيقي درماني است كه در همه شرايط گوناگون زندگي به سادگي از آن سود ميجوييم و حال و احوال خود را دستخوش آرامش و سبكي يا سرزندگي ميكنيم و به انرژي و هيجان دروني توان ميبخشيم. هر كس كه در شرايط سالمي باشد، هر از گاهي با شنيدن و خواندن احساسات خود را بيان ميكند و انرژي كسل و يا نگران و سرگردان دروني را به سمت حالت و احساسي مطلوب هدايت ميكند. اين شيوه درمانگري ساده هميشه و همه وقت مورد استفاده مردم بوده است.
براي سالمنداني كه دنياي ذهني پراكندهاي دارند، نظم موسيقي تجربه سازمان يافته مطلوبي است كه ميتواند آنان را از آشفتگي احساس دور كند تا توانايي پيشبيني كردن فعاليت و ارتباط با موسيقي را به دست آورند.
پيش از آن كه هر فردي بتواند در اجتماع رابطه مناسب و موفقيتآميز داشته باشد، بايد ابتدا با خود احساس راحتي كند. موسيقي ميتواند ابزار «خودبياني» را فراهم سازد و احساس «خودارزشمندي» را تقويت كند. به اين ترتيب به ميزان قابل توجهي مراجعه افراد به مراكز درماني كم ميشود و مصرف دارو به حداقل ميرسد.
موسيقي سبب ميشود آستانه تحمل درد در فرد سالمند بالا برود. تپش قلب، اضطراب و افسردگي كم ميشود. بسياري از سالمندان براي برطرف كردن اين مشكلات به مقدار زيادي دارو نياز دارند. اگر سالمند خود نوازنده ساز باشد اثر مفيد آن چندين برابر خواهد شد. در روزگار پيري كه چشم خوب نميبيند و مطالعه مشكل ميشود و بسياري از سرگرميها جايگاه خود را از دست ميدهند، استفاده از موسيقي بسيار مفيد است. چون مشكلات چندگانه سالمندان را كاهش ميدهد.
بسياري از سالمندان در زمينه تقويت كاركرد جسمي نيازهايي دارند. اين نيازها ممكن است شامل تقويت حركتي در مفصلهاي گوناگون، افزايش توان و تحمل بدن و تقويت قدرت عضلاني بعد از شكستگي يا بيماري باشد. به عنوان مثال با موسيقي همراه با تمرينهاي ورزشي روزانه ميتوان احساس دردي را كه غالباً همراه با اين ورزشها است، از ذهن دور كرد و محرك لازم را براي شركت در انجام اينگونه ورزشها و فعاليتهاي حركتي فراهم آورد.
پژوهشهاي گوناگون نشان دادهاند كه بيشترين اثر موسيقي روي بيقراري، گيجي، تنش، آلزايمر است. موسيقي، توانايي فرد را افزايش ميدهد، افسردگي را كم ميكند و يا از بين ميبرد و با توجه به اين كه يكي از مشكلات سالمندان افسردگي است و بايد هزينهاي را صرف درمان و بستري كردن سالمند كرد، ميتوان به اين موضوع توجه دقيق داشت.
به طور كلي موسيقي درماني در كاهش احساس تنهايي، ترس از آينده، مشكلات جسمي، مشكلات روحي و رواني، احساس طرد از خانواده، اضطراب، اندوه، مشكلات تغذيهاي، وابستگي به ديگران و وابستگي دارويي سالمندان نقش بسزايي دارد.
همچنين با افزايش اعتماد به نفس، نشاط، استفاده بهينه از تواناييها و ورزش ارتباط معناداري دارد.
موسسه خيريه سالمندان استان مركزي
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 294]