واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: موافقت واشنگتن با تعيين جدول زماني خروج و حذف مصونيت قضايي نظاميان آمريكا تسليم خواسته هاي عراق در توافقنامه امنيتي شد
گروه بين الملل - پس از مدت ها چانه زني و اعتراض هاي گسترده مردم و دولتمردان عراق با بندهاي توافقنامه امنيتي سرانجام آمريكا وادار به پذيرش اصل تعيين جدول زماني خروج نظاميان از عراق و حذف مصونيت قضايي نظاميانش شد.
همزمان با اعلام پايان مهلت آمريكابراي پاسخگويي به خواسته هاي عراق در اصلاحيه توافقنامه امنيتي،حميد المعله، يكي از رهبران برجسته مجلس اعلاي اسلامي عراق و ائتلاف يكپارچه شيعه در گفتوگو با روزنامهالشرق الاوسط - چاپ لندن - اظهار داشت: مذاكرات بين عراق و آمريكا در خصوص توافقنامه امنيتي روند مثبتي را طي ميكند و طرف آمريكايي به مهمترين درخواستهاي عراق از جمله موضوع اعطاي مصونيت قضايي به نيروهاي آمريكايي در عراق و ايجاد سقف زماني براي حضور نيروهاي آمريكايي در اين كشور پاسخ داده است.
وي تصريح كرد: دولت عراق اكنون برخي موضوعات در توافقنامه امنيتي را كه به پيشنهادات جديد مربوط ميشود، بررسي ميكند.
المعله بار ديگر عنوان داشت: دو طرف در خصوص موضوع مصونيت قضايي و تعيين اختيارات دولت عراق در خصوص نيروهاي آمريكايي به توافق رسيدهاند. اين مقام برجسته ائتلاف يكپارچه شيعه عراق خاطرنشان كرد: دو طرف هم چنان به مذاكرات جهت دستيابي به توافق نهايي در خصوص سقف زماني براي حضور نيروهاي آمريكايي در عراق تا سال 2011 ادامه ميدهند. اين دو بند از اصلي ترين دلايل مخالفت هاي مردم، دولتمردان و مراجع عراق در كنار كشورهاي منطقه با توافقنامه مذكور بوده است. اجراي اين بندها نه تنها استقلال عراق را زير سوال ميبرد بلكه چالش هاي امنيتي براي منطقه به همراه دارد. وي تصريح كرد: پيشنهادات به شوراي اجرايي و سياسي امنيت ملي جهت بررسي و اتخاذ موضعگيري اين شوراها پيش از ارائه آن به پارلمان ارائه خواهد شد. از سوي ديگر علي الاديب، عضو ائتلاف يكپارچه شيعه عراق و يكي از رهبران حزب الدعوه اظهار داشت: هيئت مذاكره كننده آمريكايي با پيشنهاداتي جديد و مشخص در خصوص يكي از مهمترين درخواستهاي دولت عراق كه همان اعطاي مصونيت قضايي به نيروهاي آمريكايي در عراق است، به بغداد بازگشته است.
نوري المالكي، نخست وزير عراق اوايل ماه جاري ميلادي اعلام كرده بود كه پيش نويس توافقنامه امنيتي را طي 10 روز آينده به پارلمان ارائه خواهد داد، اما اختلاف نظر دو طرف در خصوص برخي مفاد توافقنامهمانع از تحقق اين امر شد.در همين حال سفير آمريكا در عراق كه چندان از اصلاح بندهاي توافقنامه امنيتي راضي نميباشد گفت كه به دليل خطرات بالاي موجود در منطقه آمريكا بايد در مورد منطقه يك نوع صبر استراتژيك به خرج دهد. رايان كروكر سفير كهنه كار آمريكا در عراق كه 37 سال ديپلمات بوده، در بحبوحه مذاكرات سخت عراق با آمريكا براي تعريف پايه و اساس تداوم حضور نظاميان آمريكايي در عراق و انعقاد توافق امنيتي بين دو كشور،در دفتر كار خود در بغداد با خبرگزاري آسوشيتدپرس مصاحبه كرد. كروكر در سخنان خود به شكلي احساساتي به موفقيتهاي اخير آمريكا در عراق از جمله كاهش چشمگير خشونتها در بيشتر نقاط كشور و برخي اقدامات اوليه در جهت آشتي سياسي نظير توافقنامه هفته گذشته براي برنامهريزي انتخابات استاني تا 31 ژانويه اشاره كرد. اين در شرايطي است كه گروه هايي از مردم كربلا در يك راهپيمايي ضد آمريكايي دراطراف حرم امام حسين (ع)، ضمن محكوم كردن مطالبات زياده خواهانه آمريكا در توافقنامه امنيتي، اعلام كردند كه هيچ مصونيتي براي سربازان آمريكايي در عراق وجود نخواهد داشت. بحث پيرامون توافقنامه امنيتي در حالي ادامه دارد كه در چارچوب جلب رضايت دولت عراق و كاهش انتقادها ارتش آمريكا از فردا واگذاري كنترل 100 هزار نفر از نيروهاي سني موسوم به شوراي بيداري را به دولت عراق آغاز ميكند.
دولت عراق كه شيعيان در آن قدر ت را در دست دارند از دهم نوامبر به جاي آمريكا، كنترل نيروهاي شوراي بيداري را بر عهده ميگيرد. هم اكنون 45هزار نفر از اين نيروها در استان بغداد و 29 هزار نفر در استان هاي شمالي عراق مستقر ميباشند. شوراي بيداري در سپتامبر 2006 توسط روساي قبايل سني استان الانبار تشكيل شد و بتدريج به ديگر مناطق سني نشين عراق گسترش يافت. اين نيروها به آمريكا در مبارزه با القاعده كمك ميكردند در حالي كه اصولا اهرم فشاري در دستان آمريكا در برابر دولت مركزي بودند.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]