واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تكرار/ اهميت بررسي توانمنديهاي هستهاي اسرائيل در اجلاس ساليانه آژانس انرژي اتمي
خبرگزاري فارس: طي دو سال گذشته غرب به رهبري آمريكا همواره با طرح مستقل فعاليتهاي هستهاي اسرائيل در اجلاس ساليانه آژانس بينالمللي انرژي اتمي مخالفت كرده اما امسال كشورهاي اسلامي و عربي تلاش بيشتري براي گنجاندن اين موضوع در دستور كار آژانس دارند.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس پنجاه و دومين نشست ساليانه آژانس بينالمللي انرژي اتمي از صبح امروز در حالي آغاز شد كه بنگاههاي خبري غربي اعلام خبر ناگهاني لغو سفر برنامهريزي شده غلامرضا آقازاده رئيس سازمان انرژي كشورمان براي شركت در اين نشست را در محور اخبار خود قرار داده و به تحليل آن پرداختهاند.
البته تلاش براي گنجاندن بندي مستقل در دستور كار اين نشست تحت عنوان "بررسي توانمنديهاي هستهاي اسرائيل" موضوع ديگري است كه عليرغم اهميت آن كمتر مورد توجه قرار گرفته است. در اين بين خبرگزاري آمريكايي آسوشيتدپرس در گزارشي در مورد اين مسئله آن را به عنوان بهانهاي براي رويارويي غرب و كشورهاي اسلامي در صحنه پنجاه و دومين نشست ساليانه آژانس بينالمللي انرژي اتمي توصيف كرده است.
اين موضوع وقتي اهميت بيشتري مييابد كه بدانيم در نشستهاي عمومي دو سال گذشته آژانس بينالمللي انرژي اتمي فعاليتهاي هستهاي اسرائيل همواره محل چالش كشورهاي اسلامي با كشورهاي غربي بخصوص آمريكا بوده است.
بيشتر تصميمها در نشست سالانه آژانس، بر اساس اجماع گرفته ميشود و در تاريخ 52 سال برگزاري اين نشست، موارد معدودي ديده شده كه اعضا براي تصميم گيري، به گرفتن راي اقدام كنند.
در بسياري از اين نشستها درباره موضوعات بحث برانگيز صف بندي شديدي شكل گرفته است.
يكي از اختلافات مطرح در آژانس بين المللي انرژي اتمي، واكنشهاي كشورهاي اسلامي به امتناع رژيم صهيونيستي از اجازه به بازرسان آژانس براي تحت نظر قرار دادن برنامه اتمي اين كشور است.
در دو سال گذشته، قطعنامههاي مربوط به رژيم صهيونيستي راي نياورده است. به گزارش خبرگزاري "آسوشيتدپرس"، كشورهاي اسلامي تهديد كردهاند اگر امسال هم چنين اتفاقي بيافتد، تمامي موارد مطرح شده در شورا را به راي خواهند گذاشت و حاضر به قبول اجماع نميشوند.
يكي از نمايندگان قديمي شوراي حكام، بدون ذكر نام خود به آسوشيتدپرس گفته است: در طول سالياني كه شاهد نشست شورا بوده، هيچ گاه به اندازه اين دوره، تا اين حد تفاوت نظر ميان دو جبهه مختلف در شورا (كشورهاي اسلامي و آمريكا و اسرائيل) را شاهد نبوده است.
انتظار مي رود كه كشورهاي اسلامي مانند دو سال گذشته خواستار آن شوند كه با تصويب قطعنامهاي از همه كشورهاي خاورميانه خواسته شود تا از آزمايش و توسعه سلاحهاي اتمي امتناع كنند و خاورميانهاي عاري از سلاح هستهاي شكل گيرد.
رژيم صهيونيستي كه تنها عضو داراي سلاح اتمي در خاورميانه است، سال گذشته درخواست كرده بود كه مقدمه قطعنامه پيشنهادي دولتهاي عربي اصلاح شود چرا كه در آن از اين رژيم به عنوان يك "خطر هستهاي" ، ياد شده بود. هر چند اين قطعنامه راي نياورد اما اصل دستيابي به اجماع در نشست سالانه آژانس را تضعيف كرد.
نمايندگان كشورهاي اسلامي و عربي امسال با حمايت ايران، بار ديگر چنين قطعنامهاي را آماده كردهاند اما به جاي "خطر هستهاي اسرائيل"، واژه "تواناييهاي اتمي اسرائيل" را به كار بردهاند.
با وجود درخواست مكرر آژانس بينالمللي انرژي اتمي، رژيم صهيونيستي كه بيش از 200 كلاهك هستهاي در اختيار دارد از پيوستن به معاهده منع گسترش سلاحهاي هستهاي خودداري ميكند.
كشورهاي اسلامي كه از برنامه اتمي رژيم صهيونيستي خشنود نيستند، براي سومين سال پياپي، قصد دارند قطعنامهاي را درباره اين موضوع ارائه كنند.
خبرگزاري كويت نيز به نقل از منابع بلندپايه ديپلماتيك اعلام كرده است كه كشورهاي عربي توافق كردهاند دو مصوبه به نشست پنجاه و دوم سالانه آژانس بين المللي انرژي اتمي ارائه كنند كه مصوبه اول درخواست از رژيم صهيونيستي براي پيوستن به معاهده منع گسترش سلاحهاي هستهاي است و در مصوبه دوم نيز خواسته ميشود كه سيستم ضمانتهاي آژانس در قبال خاورميانه (خاورميانه عاري از سلاحهاي هستهاي) به مورد اجرا در آيد.
در حالي كه اسرائيل ميكاييلي، سفير رژيم صهيونيستي در شوراي حكام طي نامهاي گفته است كه آوردن نام اسرائيل در قطعنامه هيچ ضرورتي ندارد و به جاي آن، بايد به مهمترين مسئله اتمي خاورميانه، يعني ايران اشاره كرد كه با مخالفت با نظر شوراي امنيت سازمان ملل، به غني سازي اورانيوم، ادامه ميدهد، خبرگزاري كويت به نقل از منابع ديپلماتيك اعلام كرده است كه گروههاي عربي ضمن اينكه تاكيد دارند كه ايران بايد به خواستههاي آژانس در چشمپوشي از فعاليت حساس هستهاي تن بدهد و ترديدها درباره برنامههاي هستهاي خود را رفع كند در عين حال معتقدند كه نبايد اسرائيل در اين زمينه مستثني شود و بايد اين رژيم به معاهده منع گسترش سلاح هستهاي بپپوندد و تاسيسات هستهاي خود را تحت نظر بازرسان آژانس قرار دهد.
اين منابع تاكيد كردند، توافقي اصولي بين گروههاي عربي وجود دارد كه نبايد بين كشورهاي منطقه و اسرائيل كه فعاليتهاي هستهاي آن خطري براي منطقه است، در خصوص معاهده منع گسترش سلاحهاي هستهاي تبعيض قائل شد و اين رژيم نيز بايد به اين معاهده بپيوندد.
اين در حالي است كه خبرگزاري فارس نيز به نقل از يك منبع آگاه خبر از نشست چند روز قبل اعضاي جنبش عدم تعهد در حاشيه نشست شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي داده است كه طي آن موضوع بررسي توانمنديهاي هستهاي اسرائيل براي گنجانده شدن در دستور كار نشست ساليانه آژانس به تصويب اعضا رسيده و به صورت رسمي طي نامهاي از سوي سفير كوبا در آژانس در ارائه شده است و قرار است در نشست امروز بررسي شود.
در صورتي كه موضوع بررسي «توانمنديهاي هستهاي اسرائيل» به پشتوانه تلاش ايران، اعضاي عدم تعهد و كشورهاي عضو اتحاديه عرب براي طرح به عنوان دستور كار نشست پنجاه و دوم آژانس بينالمللي انرژي اتمي به تصويب برسد - كه تصويب آن دور از دسترس تصور نميشود - يك پيروزي مهم خواهد بود.
انتهاي پيام/
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]