واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: گزارش «جامجم» از سريال مثل هيچ كس زيبايي هاي فراموش شده در روزگار ما
جام جم آنلاين: مثل هيچكس با بكارگيري تمام مولفههاي يك سريال ايراني در چارچوب خانوادهاي سنتي و چالشهايي كه آرامش آن را با تهديد مواجه ميكند امروز به يكي از پربينندهترين نمايشهاي تلويزيوني مبدل شده است.
كارگردان اين سريال ميگويد: اولين جذابيتي كه فيلمنامه مثل هيچكس داشت و مرا ترغيب كرد كه ساخت آن را بپذيرم، روايت صادقانه فاصله گرفتن انسان امروزي از زندگي گذشته اش بود.
عبدالحسن برزيده، كارگردان سريال مثل هيچكس كه شبهاي رمضان از شبكه 2 سيما پخش ميشود با بيان اين مطلب درباره موضوع اين سريال به خبرنگار جامجم گفت: ما شايد به اجبار به شرايط زندگي جديد تن داده باشيم اما اين زندگي روابط انساني و اجتماعي ما را مخدوش كرده است.
وي افزود: مثل هيچكس روايتگر زندگي سنتي ما ايرانيان است، زندگي سنتي آدمها را به يكديگر نزديك ميكرد و در سايه اين نزديكي بسياري از سوءتفاهمها خيلي زود برطرف ميشد اما زندگي مدرن باعث شده است ما از زندگي جمعي فاصله بگيريم و تنها شويم.
برزيده در ادامه با اشاره به اين نكته كه گاهي اوقات در استفاده از پلانهاي باز در سريال مثلهيچكس تعمد داشته است، گفت: به وسيله اين نماها ميخواستيم زندگي جمعي و زيبايي در كنار هم بودن اعضاي يك خانواده و ريتم مناسب زندگي را نشان بدهيم. زندگي ماشيني ريتم تندي را به زندگي شهرنشيني تحميل كرده است. اين ريتم تند خيلي از ارزشها را از ما گرفته است بدون اينكه چيز ارزشمندي به ما بدهد.
منطق در خدمت كينه توزي
اكنون همه بينندگان سريال مثل هيچكس با شخصيت جلال آشنا هستند و بر اين باورند كه جلال باعث همه فتنههايي است كه خانواده داداشي را از هم پاشيده و آنها را به جان هم انداخته است.
اصغر همت، بازيگر نقش جلال، اما اين گفته را قبول ندارد. او در اين باره گفت: جلال كار اشتباهي انجام نميدهد. رفتار او مصداق اين مثل معروف است كه حساب حساب است، كاكا برادر.
همت در ادامه باذكر اين نكته كه تضاد باعث شكل گيري درام ميشود، گفت: اين تضاد هم بايد در بين شخصيتهاي يك اثر وجود داشته باشد و هم بايد در درون يك شخصيت ديده شود. يك شخصيت نميتواند مطلقا خوب با مطلقا بد باشد.
در اصل جلال آدم غير منطقي نيست، چون اگر حرفهايش غير منطقي بود محمد باقر و كاظم حرفهاي او را كه ميگويد شما بايد حق خودتان را بگيريد و روي پاي خود بيايستيد قبول نميكردند اما جلال منفي ديده ميشود چون از منطق خود براي انتقامجويي از داداشي استفاده ميكند.
وي افزود: شخصيت جلال در اين سريال داراي ابعاد مختلفي است كه همه آن بايد ديده شود. او در بيرون از خانه و محل كار رفتار و منش خاص خود را دارد، اما همين آدم وقتي به خانه خودش وارد ميشود رفتار ديگري دارد، در كارهاي خانه كمك ميكند و معاشرتهاي خوبي با فاميل دارد.
بازيگر نقش جلال در ادامه گفت: اگر بديهاي جلال پرر نگ است به اين دليل است كه مخاطبان سريال با ديدن اين بديها آنها را انجام ندهند و بدانند كه يك فرد حتي اگر حق هم با او باشد، بايد يك جاهايي شرم كند و هركاري را كه به نفع خودش است، انجام ندهد.
نمايش آرامش در زندگي سنتي
سريال مثل هيچكس را ميتوان يكي از سريالهاي فرهنگي دانست كه تلويزيون آن را توليد كرده تا با ديدن آن بتوان ياد سريالهاي خوب و حساب شدهاي افتاد كه سالها پيش تلويزيون در توليد آنها سنگ تمام ميگذاشت.
اين گفته محمد تقي فهيم، منتقد سينما و تلويزيون است كه با صبر و حوصله به ديدن آثار تلويزيوني مينشيند و بدون شتابزدگي به نقد آنها ميپردازد.
فهيم با ذكر اين نكته كه سريال مثل هيچكس دركنار فيلمنامه كلاسيك و قصهگويي كه دارد از قابهاي زيبا هم بهره برده است به «جامجم» گفت: چندين سال پيش ساخت اين گونه سريال در تلويزيون باب بود اما به مرور و با افزايش توليدات اينگونه سريالها هم در انزوا قرار گرفتند، سريالهايي كه قصه اجتماعي دارند، مردم را به خوبي تحت تاثير قرار ميدهند و سازندگان آنها با صبر و حوصله كادرهاي مناسب و خوشرنگ براي قصه در نظر ميگيرند.
فهيم درباره داستان سريال مثل هيچكس با ذكر اين نكته كه موضوعي كه براي اين سريال در نظر گرفته شده خيلي هوشمندانه انتخاب شده است ، گفت:در ظاهر مثل هيچكس قصه يك خانواده است اما اتفاقاتي كه در اين خانواده رخ ميدهد را ميتوان به جامعه تعميم داد. اعضاي يك خانواده كه سالها با خوبي و خوشي در كنار هم زندگي كرده اند به دليل تفرقه افكني چند نفر از هم جدا ميشوند. اين تفرقه افكني را ميتوان در جامعه امروز ما هم ديد كه بيگانگان تلاش ميكنند اتحاد و انسجام ما را براي منافع خودشان به هم بريزند.
فهيم تقابل سنت و مدرنيته را در سريال مثل هيچكس ازديگر نقاط قوت كار برشمرد و گفت:برزيده با شناختي كه از روابط سنتي جامعه ما داشته به خوبي توانسته مناسبات سنتي را در سريال خود به نمايش بگذارد.
فهيم درادامه گفت: بازيها خوب است و انتخاب بازيگران حساب شده است. فضاي سريال آرام است و بازيها به آرامش فضاي كلي كار كمك ميكند. البته اگر براي داستان سريال حوادث بيشتري در نظر گرفته ميشد، جذابيت سريال بيشتر ميشد و ميتوانست مخاطبان بيشتري را به سوي خود جلب كند. همچنان كه اگر برزيده در قاب بندي سريال از حركت دوربين بيشتري استفاده ميكرد و بيشتر به بازيگران و شخصيتها نزديك ميشد نتيجه كار بهتر ميشد هرچند اكنون هم با همين ساختار مثل هيچكس سريال خوب و قابل قبولي است.
حسين سلطان محمدي، ديگر منتقد سينمايي است كه از ابتدا تا كنون سريال مثل هيچكس را ديده است از منظر اين منتقد آنچه باعث قوت اين سريال شده است، فيلمنامه و موضوعي است كه سازندگان آن را براي توليد سريال انتخاب كردهاند.
سلطان محمدي در اين باره گفت: با تفرقهاي كه دربين اعضاي خانواده داداشي پيش ميآيد، ميتوان تفرق و سودجويي در جامعه را محك زد.داداشي تمام تلاش خود را به كار ميگيرد تا اتحاد بين اعضاي خانواده را حفظ كند. او به وحدت معتقد است. چيزي كه جامعه ما نيز بشدت به آن نيازمند است.
اين منتقد سينما و تلويزيون نمايش تقابل سنت و مدرنيته را يكي ديگر از نقاط قوت سريال مثلهيچكس ذكر كرد و گفت:در اين سريال ما شاهد از بين رفتن برخي از ارزشها هستيم. ارزشهايي كه به دليل گذر جامعه ما از سنت به مدرنيته از بين رفته يا در خطر از دست رفتن هستند.
سلطان محمدي، بازيهاي بازيگران سريال را خوب ذكر كرد و گفت: اكثر بازيها خوب است. رامين راستاد خيلي خوب بازي ميكند و ابراهيمي براي در آوردن نقش محمد باقر سنگ تمام گذاشته است.
مهمترين ويژگيهاي محتوايي سريال مثل هيچكس
ارزش بردباري و كنترل خشم تصوير زيبايي از سنت ريشسفيدي و احترام به بزرگترها عاقبت غرور و حب دنيا دوري جستن از همنشين بد امر معروف و نهياز منكر منزلت زن و اهميت نقش مادر در فرهنگ ايراني الگودهي مناسب در زمينه ازدواجهاي سنتي ترويج سادهزيستي ترويج فرهنگ پربار ديني و نقش باورهاي مذهبي در زندگيهاي روزمره مانند توجه به حلال و حرام، امانتداري، انجام فرايض، رعايت حدود محرم و نامحرم ياد كردن با احترام از گذشتگان نمايش بياعتباري دنيا نمايش فضاي دلپذير از گرمي كانون خانواده تاكيد بر ارزشهاي همدلي، دوستي و دستگيري از اشخاص نيازمند با رعايت حفظ آبرو بدي را با خوبي جواب دادن تاكيد بر خرد جمعي و مشورت در خانواده مشاركت زنان در امور خانواده پرداختن به صفات پسنديدهاي كه اسلام زيبنده زن دانسته است (رفتار موقرانه زنان در خانواده)
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 360]