واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: در اعتراض به نحوه تخصيص اعتبارات لايحه جبران خسارت ناشي از خشكسالي57نماينده خواستار سوال از وزير جهاد كشاورزي شدند
دنياي اقتصاد- مرجان توحيدي: 57 نماينده مجلس در اعتراض به وزير جهاد كشاورزي به دليل آنچه آن را بيعدالتي و نفوذ قدرت لابيگري در ارائه اعتبارات به استانها از محل لايحه جبران خسارت ناشي از خشكسالي و سرمازدگي ميخوانند، قصد دارند تا اسكندري را به صحن مجلس بياورند.
![](http://www.donya-e-eqtesad.com/News/1630/06-01.jpg)
سيد كاظم دلخوش، نماينده صومعهسرا در حالي اين خبر را به دنياي اقتصاد اعلام كرد كه صبح روز گذشته خود در اعتراض به بيعدالتي صورت گرفته در حق برخي از استانها از هيات رييسه و لاريجاني انتقاد كرد. به اين ترتيب اگر چه فصل بودجه در مجلس از راه نرسيده است، اما نمايندگان اين بار چانهزنيهاي خود را براي بهرهمندي بيشتر از اعتباراتي كه بر اساس مصوبه مجلس قرار است به استانهاي خسارت ديده از برف و خشكسالي اختصاص يابد، آغاز كردهاند و در اين مسير نيز به گفته نمايندگاني كه خواستند نامشان فاش نشود، برخي از استانها به دليل قدرت لابي نمايندگانشان چون استان قم توانستهاند در جدول تخصيص اعتبارات مربوط به استانها تغييراتي را ايجاد كنند و سهم خود را افزايش دهند.
اين در حالي بود كه چندي پيش مجلس اولين لايحه متمم بودجه دولت را به منظور جبران خسارات ناشي از خشكسالي، برف و سرمازدگي در عين مخالفت بسياري از چهرههاي اقتصادي مجلس با قيد دو فوريت از تصويب گذراند و بر اين اساس دولت اجازه برداشت معادل ارزي 2500ميليارد تومان را از حساب ذخيره ارزي پيدا كرد.
نمايندگان مخالف بر اين عقيده بودند، اولا ارائه متمم بودجه در ابتداي سال مالي مناسب نيست و ديگر اين كه برداشت اين مقدار از حساب ذخيره ارزي برخلاف اهداف در نظر گرفته شده براي اين صندوق است كه قرار است براي توسعه بخش خصوصي مصرف شود. علاوهبر اين منتقدان معتقد بودند ورود اين حجم از نقدينگي منجر به افزايش سرعت رشد نرخ تورم در كشور ميشود. با اين حال مجلس در ابتداي كار خود با تصويب اين لايحه اولين گام حمايت از دولت را برداشت تا در عين حال بتواند خسارات ناشي از خشكسالي و سرمازدگي را براي كشاورزان و دامپروران جبران كند.
كاظم دلخوش كه خود در آنروز به عنوان موافق اين لايحه صحبت كرده بود، اما ديروز همين مساله را در نطق پيش از دستور خود مورد اشاره قرار داد و از اينكه استان و شهرهاي متبوعش از محل دريافت اين اعتبارات كم بهره ماندهاند، اعتراض كرد. به عبارت ديگر اگر نمايندگان در زمان فصل بودجهنويسي در مجلس براي تخصيص اعتبارات بيشتر چانهزنيها و لابيهاي خود را آغاز ميكنند، اين بار اما لايحه مذكور مقدمات چانهزني نمايندگان را فراهم كرده است.
چه همين مساله مورد اشاره و گلايه دلخوش در نطق پيش از دستورش قرار گرفت. اين عضو كميسيون اقتصادي مجلس در نطق خود در خانه ملت از اينكه حق برخي استانها در پيشبيني اعتبارات خسارت وارده از خشكسالي، برف و سرمازدگي ناديده گرفته شده است، اظهار تاسف كرد.
دلخوش افزود: اگر بنا باشد رياست مجلس و هيات رييسه اين مساله را پيگيري نكنند، ما با جديت آن را دنبال خواهيم كرد. لذا خواهش ما از لاريجاني اين است كه در احقاق حقوق استانها بر اساس عدالت رفتار شود.
اين عضو كميسيون اقتصادي مجلس در ادامه تصريح كرد: اخيرا جدولي را تنظيم كردهاند و اعتبارات خشكسالي را اختصاص دادهاند و آن جايي كه زور برخي آقايان زياد بوده، متاسفانه به راحتي هم تغييرات در آن ايجاد كرده و هم اعتباراتي به صورت ناحق به برخي استانها تخصيص يافته كه اين مساله موجب شده است كه امروز اينجا به نكاتي اشاره كنم.
وي سپس اولين تخصيص اعتبار دولت به استانهاي خسارت ديده را كه شامل 500ميليارد تومان بود و به دو گروه استانهاي بالاي 50درصد خسارت و استانهاي زير 50درصد خسارت تقسيم شده، مورد اشاره قرارداد و گفت: آن زماني كه 240 ميليارد را توزيع ميكردند، گفتيم كارشناسان كارشناسي نادرست كردند و آمدند 14 استان را زير خط قرمز گذاشتند و ساير استانها را رها كرده و تنها آسمان را نگاه كردند و به محصولي مانند برنج كه محصولي استراتژيك هم است، توجهي نكردند.
وي همچنين به مساله خشكسالي اشاره كرد و گفت: در ارتباط با خشكسالي استانهايي مثل استان ما ميدانيم چگونه دخالت و ورود پيدا كردند و دولت و جهاد كشاورزي نبايد اينگونه ورود ميكرد و وزير بايد در اين راستا به ما پاسخ دهد كه چرا استاني كه مانند استان ما بوده و حتي وسعت آن كمتر است يا برخي استانهاي ديگر كه تنها يك سوم خسارت ما را ديدهاند، 3 برابر اعتبارات ناشي از خسارت به آنها بايد تعلق گيرد، اين كجاي عدالت است.
وي با طرح اين سوال كه چرا در ارتباط با استانهايي كه بزرگتر هستند ولي خسارت كمتري ديدهاند، با ناعدالتي و نابربري برخورد ميشود، گفت:بايد به وضعيت خشكسالي و اعتباراتي كه گذاشته شده، دقت شود.
وي همچنين از لاريجاني خواست اين حقوق مردم را پيگيري كند تا عدالت در كشور پياده شود و نمايندگان استانهاي شمالي مجبور نشوند دنبال مراحل بعدي باشند و بخواهند از وزراي مربوطه سوال كنند.
دخالت سازمان مديريت بحران
اما پس از اعتراض و گلايه دلخوش برخي ديگر از نمايندگان چون حشمتا... فلاحتپيشه نيز نامه امضاي نمايندگان براي اعتراض به اسكندري و سوال از وي را تاييد كردند.
در اين ميان اما برخي از نمايندگان تغيير جدول مربوط به ارائه اعتبار به استانها را مربوط به دخالت سازمان مديريت بحران دانستند و برخي ديگر هم تاكيد كردند كه اصلا هنوز هيچ اعتباري تخصيص داده نشده است كه نمايندگان اعتراض ميكنند.
به طوري كه بهروز جعفري، عضو كميسيون فرهنگي و نماينده سميرم در مجلس در گفتوگو با دنياي اقتصاد در اين باره گفت: در مورد اين مساله دو نكته وجود دارد و آن اين است كه ظاهرا در تقسيمبندي اوليه براساس ميزان خسارت وارده به استانها، آن را به درجه يك، دو و سه تقسيمبندي كرده بودند كه ظاهرا در اين مورد تغييراتي ايجاد شده است.
وي با بيان اين كه خود من نسبت به تقسيمبندي معترض هستم، افزود: برخي از استانها چون اصفهان خسارات ناشي از خشكسالي شان بيشتر بوده است و اگر اين تغييرات برمبناي تقسيمبندي جديد باشد، ما معترض هستيم. وي ادامه داد كه احتمالا اين تغييرات توسط ستاد مديريت بحران كشور ايجاد شده است. اين نماينده مجلس ادامه داد كه برخي نمايندگان نسبت به اين كه به برخي استانها بودجه بيشتري تخصيص يافته است، معترض هستند.
كميسيون عملكرد وزارت كشاورزي را بررسي ميكند
هر چند رجايي، رييس كميسيون كشاورزي مجلس در گفتوگوي خود با دنياي اقتصاد اين مساله را رد كرد و در توضيح گفت كه دولت در ابتداي سال 500 ميليارد تومان را از محل بودجه حوادث غيرمترقبه برداشت كرد و چون اين رقم كوچك بود، تصميم گرفت استانها را به دو گروه بالاي 50درصد خسارت و زير 50درصد قرار دهد و 500ميليارد تومان نيز بين آنها تقسيم كند. وي ادامه داد: با اين تقسيمبندي 14 استان جزو بالاي 50درصد قرار گرفتند و 500ميليارد تومان نيز بين آنها تقسيم شد. رجايي همچنين افزود كه پس از تصويب لايحه متمم در مجلس قرار شد تا در توزيع اعتبارات از استانهايي كه 500ميليارد تومان به آنها تعلق گرفته است، مبلغ تخصيص يافته كسر شود. وي ادامه داد: بر اين اساس جداول تنظيم و ابلاغ شده است و كسي هم اعمالنظر نكرده است. رجايي در عين حال خاطر نشان كرد كه عملكرد دستگاههاي مرتبط با تخصيص اين اعتبارات در كميسيون كشاورزي در حال بررسي است و گزارشي از عملكرد وزارت جهاد، نيرو و بانك كشاورزي در اين راستا در حال تهيه شدن است كه به مجلس ارائه خواهد شد.
اعتباري تخصيص داده نشده است
اما محمدرضا خباز، عضو كميسيون اقتصادي مجلس و نماينده كاشمر، به دنياياقتصاد گفت كه تاكنون هيچ اعتباري براي اين منظور در نظر گرفته نشده است كه بخواهيم بر سر آن چانهزني كنيم. وي گفت: اين كار مثل اين ميماند كه بر سر قبري كه مردهاي در آن نيست، گريه كنيم.
مخبر كميسيون اقتصادي در عين حال تصريح كرد كه تا به امروز، حتي يك ريال هم به كشاورزان حوزه انتخابيهاش پرداخت نشده و اين واقعا جاي گلهمندي از دولت دارد. وي ادامه داد: ما مصوب كرديم و با فوريت هم مصوب كرديم تا 2500ميليارد تومان براي نجات كشاورزان به آنها پرداخت كنيم ولي وزارت جهاد كشاورزي در اين مورد كوتاهي كرده و وظيفهاش را انجام نداده است. خباز ادامه داد: دلسوزي در وزارت جهاد يا وجود ندارد يا كم است، از يك طرف اعتبارات تخصيص داده شده را پرداخت نميكنند و از طرف ديگر بانكها به كشاورزان فشار وارد ميكنند كه بدهي سال گذشته خود را بپردازند و اين نمك روي زخم كشاورزان است.
به هر روي انتقاد از وزارت جهاد كشاورزي در نحوه تخصيص اعتبارات لايحه جبران خسارت ناشي از خشكسالي و سرمازدگي كه شامل عدم پرداخت اين اعتبارات از يك سو و از سوي ديگر تغيير جداولي كه به گفته نمايندگان با دخالت لابيها و نمايندههاي پرنفوذ مجلس صورت گرفته است، احتمال سوال از وزير جهاد كشاورزي را در نزد نمايندگان قوت بخشيده و اين درخواست تاكنون 57 امضا دارد. بايد ديد نمايندگان ميتوانند در اين باره حق حوزهاي انتخابيه خود را استيفا كنند يا خير.
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]