واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: شكارگاه ملاده از مناطق گردشگري شهرستان مهديشهر
در روستاي سر سبز و خوش آب و هواي ملاده از توابع شهرستان مهديشهر دو عمارت بزرگ و باستاني زيبايي وجود دارد كه در دو سمت شرق و غرب به فاصله حدودا 50 متر به موازات يك ديگر قرار گرفته اند .
معماري ساختمان هاي مذكور بسيار زيباست نوع گچ بري روي ديوارهاي اتاق ها و ايوان ها ساخت تاق نماها روي ديوار و در برخي جاها نقاشي هاي زيباي ديواري و نيز ايجاد شومينه هاي كوچك به آن جلوه اي خاص داده است . مصالح اصلي بنا خشت و آجر و نماي آن آجر و گچ است . هر يك از اين دو نوع ساختمان دو طبقه و داراي تعداد زيادي اتاق و راهروي مربوط به اتاق ها و طبقه بالايي است . اين ساختمان كه به خانه ابراهيم خان نيز معروف است داراي يك حياط بزرگ با درختان فراوان و متنوع است و سر در اصلي اين ساختمان ها از جنس چوب است .
درهاي اين دو ساختمان به فاصله چندمتر مقابل هم قرار دارند . اين بناها در سال 1287 قمري به همت ابراهيم خان حاكم دودانگه و چهار دانگه براي سكونت شخصي احداث شد. پس از ابراهيم خان پسرش اسماعيل خان در آن زندگي مي كرد و به علت كشته شدن او بازماندگان از آن محل كوچ كردند و خانه را غيرمسكوني باقي گذاشتند.
در حال حاضر سرپرستي اين سازمان به عنوان آثار باستاني به عهده سازمان ميراث فرهنگي استان بوده و محل بازديد گردشگران است . موقعيت و تاريخچه روستاي ملاده از توابع شهرستان مهديشهر با مختصات جغرافيايي 53 درجه مو 24 دقيقه طولي شرقي و 36 درجه 2 دقيقه عرض شمالي در شمال شهرستان مهديشهر واقع شده است . ملاده از سطح دريا 1771 متر ارتفاع دارد . آب و هواي آن در بهار و تابستان معتدل و در زمستان سرد و پربرف است .
فاصله روستاي ملاده تامركز شهرستان مهديشهر 66 و تا مركز استان سمنان 76 كيلومتر است . رودخانه سفيد رود كه در زبان محلي آن را اسبه رو مي نامند در شمال روستا جريان دارد. نام اين روستا در گذشته هاي دور ايوك و جز منطقه دودانگه ساري بوده است . در منطقه دو دانگه چهار طايفه جوش جولا سادات و ملا زندگي مي كردند. پس از مهاجرت و اسكان گروهي از طايفه ملا به روستاي ايوك نام ايوك به ملاده تبديل شد. مردم روستاي ملاده به زبان مازندراني سخن مي گويند مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.
الگوي معيشت و سكونت در سال 1385 جمعيت روستاي ملاده در حدود 550 نفر گزارش شده است . بيشتر درآمد روستائيان بر فعاليت هاي زراعي دامپروري باغداري و صنايع دستي استوار شده است . زنان روستا در كنار فعاليت هاي زراعي به بافت گليم قالي و جاجيم و پارچه كت و شلوار پشمي (چوخا) مي پردازند.
محصولات عمده زراعي روستاي ملاده عبارت است از : گندم جو سيب زميني نخود لوبيا عدس سير چغندر هويج و سبزيجات گيلاسي آلبالو و گردو و نيز محصولات باغي اين روستاست . مراتع سرسبز پيرامون روستاي ملاده موجبات رونق دامداري را فراهم نموده و انواع لبنيات مانند شير پنير ماست كشك قره قوروت كره و روغن حيواني در اين روستا فرآوري مي شود.
روستاي ملاده در يك محدوده كوهستاني استقرار يافته و بافت مسكوني متمركزي دارد. مصالح به كار رفته در خانه ها بيشتر از سنگ گل و چوب است . خانه ها داراي اتاق نشيمن آشپزخانه سرويس بهداشتي انبار علوفه و غله طويله ايوان بزرگ و حياط است . حياط به وسيله چند پله به ايوان كه محل نشيمن تابستاني است اتصال مي يابد. سقف شيرواني خانه ها جلوه ويژه اي به روستاي ملاده بخشيده است . جاذبه هاي گردشگري در منطقه شمالي روستاي ملاده ييلاق هاي زيبايي سنگ چشمه پشت لد اشكبستون لوتك و جنگل معروف افرا مرتبط با جنگل هاي شمال قرار دارند. راه ارتباطي روستاي ملاده با روستاهاي دودانگه ساري از جنگل افرا مي گذرد. درختان بلوط نارون افراد و راش در اين جنگل قد برافراشته اند. در ناحيه جنوبي روستا نيز انبوهي از درختان ارس كوهها و تپه ها را پوشانيده اند.
سرطلا مشهورترين كوه روستاست در اطراف اين كوه ييلاق هاي كلاته وشاه زمين فضاي دلپذيري را به وجود آورده اند. در باغ هاي زيباي اين ييلاق انواع درختان گردو سيب گيلاس آلبالو هلو و بعضي درختان جنگلي ميوه دار مانند سياه دانه ازگيل زالزالك زرشك و توت صحرايي وجود دارد.
قله هاي اطراف روستا تا اواخر بهار از برف زمستاني پوشيده است چشم انداز زيبايي را به وجود مي آورند. آرامگاه بي بي طيبه در ورودي روستا واقع شده است . مردم روستا بي بي طيبه را دختر حضرت موسي بن جعفر(ع ) مي دانند. روستا دو باب آسياب آبي قديمي داشته است كه هنوز آثاري از آن به جا مانده است . اين مسير جهت بازديد چشم اندازها و رودخانه ها و عمارت قديمي و زيباي ملاده بازديد مي نمايند و در سال جاري نيز بنياد مسكن انقلاب اسلامي نسبت به سنگ فرش كوچه ها و آسفالت خيابان اقدام نموده كه زيبايي خاصي به روستا بخشيده است .
مهديشهر ـ خبرنگار روزنامه جمهوري اسلامي
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 452]