واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به تحولات اخير پاكستان ( بخش 2 )
ماري لعل : تحليلگر مسائل پاكستان
وي معتقد است عاملان انفجار هتل ماريوت در پاكستان پيامي بين المللي را به كشورها و رهبران دنباله روي آمريكا ارايه دادند.
لعل افزود: بايد به اين مساله در رابطه با حملات آمريكا به داخل خاك پاكستان نگاه كرد بويژه كه رييس ستاد مشترك ارتش آمريكا در سفر اخير خود به پاكستان قول داد تا در آينده به حاكميت پاكستان احترام بگذارد با وجود اين درست در همان روز حمله ديگري از طرف ارتش آن كشور به مناطق قبايلي اتفاق افتاد كه باعث ناراحتي و خشم مردم پاكستان شد؛ هرچند
حمله امريكا به داخل خاك پاكستان موضوع جديدي نيست و سالهاست كه در جريان است اما اخيرا تجاوز واقعي به داخل خاك پاكستان و عبور از مرزهاي اين كشور كه چيزي بيش از حملات هوايي بوده اتفاق افتاده است .
اين تحليل گر پاكستاني افزود:پيام اين حمله اين بود كه حركت در خط امريكا فقط باعث ترور و حملات بيشتر در پاكستان مي شود.
ژنرال بازنشسته طلعت مسعود
مسعود تصريح مي كند اين حادثه هشدار بسيار روشني به دولت و ارتش پاكستان بود تا شكلي را كه مسايل ممكن است در آينده در چارچوب لشكركشي نظامي پايدار در مناطق به خود بگيرد به آنها نشان دهد.
وي گفت :دولت چنانچه مي خواهد اين مشكل را حل وفصل كند بايد راهبردي را به اجرا گذارد كه تلفيقي از جنبه هاي سياسي ، نظامي و توسعه پايدار در مناطق قبايلي باشد وگرنه اوضاع از اين بدتر خواهد شد.
خانم عايشه صديقي تحليل گر امور امنيتي و نظامي پاكستان
وي وجود عناصر طالبان در بين نظاميان پاكستان را دليل عمده بي اعتمادي مقام هاي ات كاخ سفيد به رهبران نظامي اسلام آباد مي داند و تاكيد دارد با وجود آنكه شبه نظاميان طالبان تاكنون مسووليت انفجار را بر عهده نگرفته اند ، اما مقام هاي اسلام آباد همچون گذشته كه بيت الله محسود رهبر طالبان در پاكستان را به دخالت در انفجار و بمب گذاري ها متهم مي كردند، اكنون نيز انگشت اتهام را به سوي شبه نظاميان خارجي در اين كشور نشانه مي روند كه بهتر است با تحقيق و درايت در اين باره قضاوت كرد.
صديقي درباره ادعاي مقام هاي امنيتي پاكستان مبني بر مطلع بودن از بروز نوعي اغتشاش و ناآرامي و همچنين احتمال اقدام هاي تروريستي گفت چنين اظهارات از لغزش ها و اشتباهات امنيتي اسلام آباد است زيرا در صورتي كه رهبران امنيتي پاكستان براي حمايت از پارلمان و رياست جمهوري اين كشور تلاش مي كنند ، اين پرسش مطرح ميشود كه چرا به دو هتل پنج ستاره در مركز اسلام آباد كه ميهمانان خارجي رفت وآمد مي كنند هيچگونه توجه امنيتي نشده است .
اين تحليلگر امور امنيتي پاكستان به موضوع مشابهي در زمان حكومت ژنرال ضيا الحق اشاره كرد و گفت ، بمب گذاري اخير براي انسان سالها پيش را تداعي مي كند يعني زماني كه ضيا الحق براي دوچرخه سواري بيرون رفته بود ، سفارت آمريكا به آتش كشيده شد و هم اكنون افسران امنيتي براي حمايت و حفاظت از جان مقام هاي پاكستان مسووليتي بسيار سنگين تر دارند.
عايشه صديقي درباره پيش بيني تدابير امنيتي در اطراف هتل ماريوت گفت ، با وجود اينكه منطقه مركزي اسلام آباد از مناطق مخاطره آميز به شمار مي رود ، اما پس از انفجار در هتل ، ماموران امنيتي و نيروهاي پليس در ايست هاي بازرسي بچشم نمي خوردند و زمانيكه اتومبيل هاي امداد رسان و آتش نشاني با تاخير رسيدند، امدادگران فاقد تجهيزات اطفاء حريق بودند كه ناگزير هتل ماريوت كاملا سوخت .
اين تحليلگر امور امنيتي و نظامي پاكستان درباره افزايش بروز ناآرامي و بحران در پاكستان در پي بي اعتمادي مقام هاي ات كاخ سفيد به دولت جديد اسلام آباد گفت ، رهبران واشنگتن با احتمال اينكه عناصر طالبان در بين نيروهاي نظامي پاكستان حضور دارند و با رهبران نظامي اين كشور همكاري مي كنند، به مقام هاي نظامي پاكستان اعتمادي ندارند و تلاش مي كنند تا به عمليات يكطرفه خود عليه رييس جمهوري اين كشور ادامه دهند و از اين رو است كه ساعاتي پس از انفجار در اسلام آباد ، زرداري نقض تماميت ارضي پاكستان از سوي هر كشوري را محكوم كرد.
وي درباره مقايسه دوران مشرف با زرداري تصريح كرد، به دليل تنش هاي موجود و گاهي اوقات وخيم تر شدن بحران ، بديهي است كه مقام هاي آمريكا اعتمادي به عملكرد زرداري ندارند زيرا در بسياري از موارد تحولات سياسي و امنيتي كنوني مشابه دوران پرويز مشرف است.
امتياز گل نويسنده و تحليلگر
وي معتقد است عوامل حمله به هتل ماريوت گروههاي مخالف امريكا و متحدانش هستند.
گل گفت : روشن است عواملي پشت اين ماجرا قرار دارند كه دولتهاي پاكستان و آمريكا در حال جنگ با آنها هستند و ممكن است به نام طالبان يا القاعده يا هر اسم ديگري فعاليت كنند.
در واقع همه گروههايي كه مخالف آمريكا و متحدان اين كشور هستند يك هدف مشترك را دنبال مي كنند و ان حمله به منافع اين كشورهاست . آنها به هر هدفي كه به نوعي با غرب ارتباط دارد حمله مي كنند بويژه كه هتل ماريوت معمولا محل اقامت خارجي ها بود.
مقصود نوري : پژوهشگر موسسه مطالعات سياسي اسلام آباد
وي مي گويد : كمي پيش از انفجار اسلام اباد ، زرداري در اولين سخنراني خود در مجلس اين كشور درباره تسليم نشدن كشورش به فشارهاي آمريكا در جنگ با تروريسم صحبت مي كرد. با وجود اين آمريكا همچنان به حمايت خود از پاكستان تاكيد دارد به طوري كه سخنگوي كاخ سفيد گفت اين حادثه ياداور تهديدي است كه همه ما با آن روبه رو هستيم و آمريكا در رويارويي دولت منتخب مردم پاكستان با اين چالش در كنار آنهاست .
بعلاوه هر دو نامزد رياست جمهوري آمريكا نيز بر همكاري نزديك با اسلام اباد در جنگ با تروريسم تاكيد كردند. با همه اينها روابط دوستانه نظامي امريكا و پاكستان جاي خود را به ترديد آمريكا درباره همكار ي پاكستان داده بطوري كه مقام هاي آمريكايي نگران هستند كه پاكستان در مبارزه با تروريسم به قدر كافي تلاش نمي كند.
به اعتقاد آنها يكي از علل گسترش حملات طالبان در افغانستان اشتباهات و كوتاهي پاكستان است و اين مشكل رفته رفته دشوارتر مي شود.
اين مساله باعث شده كه آمريكا بطور يكجانبه اقدام كند و اهداف خود را داخل پاكستان با استفاده از هواپيماهاي بدون سرنشين هدف قرار بدهد.
- پرويز چيما پژوهشگر پاكستاني
بمب گذاري اخير در اسلام اباد خشونت اميز ترين اقدامي است كه ظاهرا شبه نظاميان پاكستان براي بي ثبات كردن ان انجام داده اند.
در حالي كه زرداري وعده داده با شبه نظاميان -كه اكنون در مناطق قبايلي فعاليت مي كنند- مقابله كند، هنوز مشخص نيست كه آيا وي در اين راه با مقاومت هاي سياسي كه عمل كردن به اين وعده را دشوارتر مي كند، روبرو خواهد شد يا نه .
در جامعه پاكستان همواره اين باور وجود داشته كه اگر عليه شبه نظاميان از زور استفاده شود، اين اقدام ممكن است انها به حركت هاي تلافي جويانه اي عليه غيرنظاميان وادارد.
برخي پاكستاني ها مي گويند اين اقدام در تلافي درگيري هاي نظامي اخير در منطقه قبايلي باجور صورت گرفته است .
زرداري همچنين با فشارهايي براي نپذيرفتن پيشنهاد دولت بوش روبرو است زيرا پاكستاني ها عمدتا مخالف سياست هاي امريكا در نواحي قبيله نشين اين كشور هستند. اين نارضايتي پس از گزارش هايي از ورود نيروهاي ويژه آمريكا به اين مناطق افزايش يافت .
مسوولان فعلي و سابق دولت بوش نيز كه در گذشته از نبود عزم كافي در پاكستان براي مقابله با شبه نظاميان ابراز نگراني كرده بودند، گفته اند اطمينان دارند دولت زرداري با وجود خطر حملات تلافي جويانه بيشتر عليه اهداف غيرنظامي نظير هتل ماريوت ، به تلاش هاي ضد تروريسم خود ادامه مي دهد يا حتي ان را تشديد مي كند.
ادامه دارد ...
آساق ××235
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 258]