واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: گزارش«دنياياقتصاد» از رويداد مهم پزشكي در يكي از بيمارستانهاي خصوصي تهران عسگر فرجي چگونه نجات يافت؟
عكس:آكوسالميدكتر همايي (سمت راست) به همراه بيمارش عسگر فرجيدكترمحمدمحسن همايي موفق شد براي اولين بار در جهان اريتروپويتين (داروي خونساز) را از سد مغزي بيمار عبور دهد.
هفته گذشته يكي از مهمترين رويدادهاي پزشكي جهان، در يكي از بيمارستانهاي خصوصي در تهران رقم خورد و بيماري با آسيب شديد مغزي كه در اثر مصرف زياد يك نوع دارو دچار ضايعه شديد مغزي شده بود توسط يك متخصص بيهوشي توانست از مرگ نجات پيدا كند و به زندگي طبيعي خود بازگردد.
دكترمحمدمحسن همايي متخصص بيهوشي، فلو و فوقتخصص مراقبتهاي ويژه (ICU) كه اين رويداد مهم پزشكي را به نام خود ثبتكردهاست با استفاده از يك داروي خونساز و تركيب آن با داروي ديگر، موفق شد بيمار با آسيب شديد مغزي را در طول كمتر از يك هفته به حالت طبيعي برگرداند. اين اتفاق از نظر علم پزشكي يك پديده است.پديدهشناسي (Evidence Based medicine) در علم پزشكي يك رشته است به اين معني كه پديدههاي ناگهاني در پزشكي قابل گزارش و بررسي است و نيازي به تحقيقات روي بيماران ديگر را ندارد.
اما اين ابتكار دكتر همايي (براي اولين بار در جهان) كه توانسته بيمار با ضايعه شديد مغزي را درمان كند، با واكنشهاي قابل تاملي از سوي مقامات وزارت بهداشت روبهرو شده است.
برخي مسوولان اين وزارتخانه به جاي آنكه اصل ماجرا را از بيمار يا پزشك معالج جويا شوند اعلام كردهاند بهبود اين بيمار ممكن است تحتتاثير درمانهاي ديگر اتفاق افتاده باشد!
براي اطلاع از جزئيات اين رويداد پزشكي با دكتر محمدمحسن همايي در بيمارستان آزادي تهران گفتوگو كرديم. عسگر فرجي به همراه خانوادهاش نيز در اين ملاقات حاضر بودند.
عسگر فرجي بيمار 29ساله كه سابقه اعتياد به داروهاي خاصي را داشته حدود چهار ماه پيش اعتياد را ترك ميكند و تحت درمان داروي كلونيدين و داروهاي ضدافسردگي قرار ميگيرد.
داروي كلونيدين داروي پايين آورنده فشار خون است كه آرامش خفيف رواني در بيمار ايجاد ميكند. اثر اصلي كلونيدين روي سيستم سمپاتيك است و باعث كند شدن ضربان قلب و سقوط فشار خون ميشود.
عسگر فرجي در روز شنبه 20/6/87 به علت مسموميت ناشي از مصرف 20 تا 30 عدد قرص كلونيدين بيحال روي زمين ميافتد و خانواده وي بعد از چند ساعت او را در منزل پيدا ميكنند و در حاليكه به كماي كامل رفته بوده به بيمارستان آيتا... كاشاني منتقل ميكنند.
دكتر همايي در اين زمينه ميگويد: به گفته پدر بيمار، قلب بيمار زمانيكه در منزل او را پيدا ميكنند نميزده. بيمار به محض ورود به اورژانس، ايست كامل قلبي و تنفسي (CPR) داشته و طبق گزارش موجود در پرونده پزشكي بيمار، به محض ورود، عمليات احياي قلبي – ريوي براي او انجام ميشود.
همچنين در هنگام احياي قلبي- ريوي طبق گزارشات پرونده 8 آمپول آدرنالين به بيمار تزريق ميشود كه اين نشاندهنده آن است كه مدت زمان ايست قلبي شايد طولاني بوده و پزشكان بيمارستان كاشاني مجبور شدند تعداد مكرر از آمپول آدرنالين استفاده كنند.
بعد از تمهيدات لازم قلب بيمار برميگردد؛ اما ظاهرا بيمار در كماي كامل بوده كه اين بر اثر مدت كمخوني بوده كه مغز در اثر ايست قلبي با آن روبهرو شده بود.
دكتر همايي، پزشك بيمارستان آزادي در اين زمينه ميگويد: GCS (سطح هوشياري) عسگر فرجي با استناد به پرونده بيمار در آن زمان معادل 3 بوده است. (GCS انسان معمولي معادل 15 است).
لذا بيمار به دنبال عمليات احياي قلبي-ريوي، برميگردد اما تنفس نداشته و تحت تنفس مكانيكي در اورژانس تحت نظر ميماند و چون در بخش مراقبتهاي ويژه (ICU) بيمارستان كاشاني در آن زمان تخت خالي موجود نبود مسوولان بيمارستان جهت پذيرش بيمار در بيمارستانهاي ديگر، كسب اطلاع ميكنند.
گزارش موجود در پرونده بيمار نشان ميدهد متخصص بيهوشي بيمارستان كاشاني بعد از احياي قلبي-ريوي عسگر فرجي، وي را معاينه ميكند و نتايج زير را در گزارش ثبت ميكند: «بيمار به ميدرياز فيكس دو طرفه دچار شده است (علايم اوليه ضايعه شديد مغزي را نشان ميدهد)، بدون واكنش به نور و بدون پاسخ به تحريكات دردناك و بدون تنفس.»
متخصص بيهوشي بيمارستان كاشاني بعد از 24 ساعت از بستري شدن فرجي در اورژانس مجددا وي را معاينه ميكند و اين چنين گزارش ميدهد: «بيمار ويزيت شد، به تحريكات پاسخ نميدهد، مردمكهاي چشم ديلاته، به تحريكات نوري پاسخ نميدهد، وضعيت هموديناميك استيپل است، نياز مبرم به نگهداري در بخش مراقبتهاي ويژه دارد، فعلا تحت تنفس مكانيكي است و تخت ICU موجود نيست.»دكتر همايي، پزشك فوقتخصص مراقبتهاي ويژه در اين زمينه ميگويد: «آسيب مغزي كه به دنبال ايست قلبي رخ ميدهد، 24 ساعت بعد پروگنوز (پيشآگهي) آن تعيينكننده به اين معني كه اين پروگنوز به طرف بهبود است يا خير. بعد از 24 ساعت اگر علايم بيمار تغيير نكند پروگنوز بيمار بد است (يعني اينكه GCS بيمار تغيير نكرده است.)
عسگر فرجي، بيمار با ضايعه شديد مغزي بعد از دو روز بستري در اورژانس بيمارستان كاشاني به دليل آشنايي با يكي از پزشكان بيمارستان آزادي، به اين بيمارستان منتقل ميشود.
طبق گزارش پزشك اورژانس بيمارستان آزادي كه بيمار را در هنگام ورود پذيرش كرده بيمار ميدرياز فيكس، بدون پاسخ به نور، بدون پاسخ به تحريكات دردناك و تحت تنفس مكانيكي است و با همين وضعيت به بخش مراقبتهاي ويژه بيمارستان آزادي منتقل ميشود. بيمار به مدت 24 ساعت با همين كيفيت در بخش ICU بستري ميماند و هيچ تغييري در سطح هوشياري وي پديدار نميشود تا اينكه دكتر همايي متخصص بيهوشي و فوقتخصص مراقبتهاي ويژه درمان و پيگيري ضايعه شديد مغزي بيمار عسگر فرجي را به دست ميگيرد. دكتر همايي 48 ساعت پس از حادثهاي كه براي بيمار رخ داده وي را ويزيت ميكند و اين گونه گزارش ميدهد: «مردمكها همچنان بدون واكنش به نور، به تحريكات دردناك پاسخ نميدهد و تحت تنفس مكانيكي است.»
دكتر همايي ميگويد: اگر بيمار بعد از 48 ساعت از ايست قلبي، هيچ علايم عصبي از خود نشان ندهد از نظر كلينيكي آسيب مغزي بسيار شديد است. وي ميافزايد: در واقع پيشفرض ما اين بوده كه اين بيمار (عسگر فرجي) به علت ايست قلبي دچار آسيب شديد مغزي شده است.
دكتر همايي دلايل پزشكي استفاده از داروي اريتروپويتين بر روي مغز اين بيمار را اينگونه تشريح ميكند: محققين مختلف در جهان طي چند سال گذشته مقالات متعددي را درباره داروي اريتروپويتين ارائه كردهاند. مطالعات تجربي نيز نشان داده اريتروپويتين دارويي است كه براي بيماران كليوي بسيار Safe و سالم است چه آنكه هماكنون اين دارو در داروخانه هلالاحمر موجود است و با نسخه به بيماران كليوي ارائه ميشود. اريتروپويتين داروي خونساز است. اما چون اين دارو از لحاظ شيميايي مولكول سنگين است لذا قادر به عبور از سد مغزي خون نيست و در دنيا در اينكه اين دارو اثرات مغزي دارد و باعث برگشت آسيب شديد مغزي ميشود شكي نيست، اما تا به حال پزشكان بهرغم تلاشهاي فراوان نتوانستهاند اين دارو را از سد مغزي عبور بدهند.»
دكتر همايي ميافزايد: تنها نكته كلينيكي كه ما بر روي بيمار عسگر فرجي انجام داديم استفاده از داروي خونساز اريتروپويتين همراه داروي ديگر بوده و از اين طريق موفق شديم اين دارو را از سد مغزي عبور دهيم. فوق تخصص مراقبتهاي ويژه و متخصص بيهوشي بيمارستان آزادي تصريح ميكند اريتروپويتين را به همراه گلوكز هايپرتونيك بعد از 60 ساعت از حادثه ايست قلبي عسگر فرجي، به وي تزريق كرديم و به طور معجزهآسايي فاز مرگ سلولي بيمار متوقف شد.
اين پزشك مبتكر مدعي است اولين پزشكي است كه توانسته اريتروپويتين را با اين روش از مغز بيمار عبور دهد كه البته اين ابتكار را در آينده به صورت مقاله علمي به دنيا ارائه خواهد كرد.اثر اين دارو 48 ساعت بعد از تزريق در بيمار مشاهده شد و به تدريج در بيمار حركات تونيك و كلونيك (حركاتي شبيه تشنج) عضلاني در بيمار پديدار شد و نشان داد دارو روي بيمار اثر گذاشته است. دكتر همايي بلافاصله بعد از اين اثرات، تشنج را با داروهاي آرامبخش از بين برد و مجددا تزريق دارو را ادامه داد تا اينكه در روز سوم به طور ناگهاني بيمار از تخت ICU بلند شد و شروع به راه رفتن كرد.
دكتر همايي در اين زمينه توضيح ميدهد: اگر يك انسان به هر علتي مثلا به علت هر بيماري چند روز متوالي روي تخت بيمارستان بستري شود به راحتي نميتواند بلافاصله از تخت پايين بيايد و شروع به حركت كند. اين يك پديده است. پديدهشناسي در علم پزشكي يك رشته است به اين معني كه پديدههاي ناگهاني در پزشكي قابل گزارش و بررسي است و نيازي به تحقيقات بر روي يكسري بيمار ندارد. لذا چون اين بيمار در اثر يك دارو متحول شده بايد در قالب پديده گزارش شود.
ابن نوع مطالعات به صورت Case Report در دنيا قابل ارايه است.
شنبه 6 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 361]