واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مجموعه تاريخي مذهبي چهار منار در تبريز مرمت مي شود
رييس ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي گفت: مجموعه مذهبي- تاريخي چهار منار تبريز از آثار دوره سلجوقي در جوار بازار تبريز بازيابي و مرمت مي شود.
اين مجموعه به عنوان يك اثر فرهنگي تاريخي، مقبره چهار منار يا چهار قبرها ناميده مي شود و در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
اين اثر تاريخي و فرهنگي در نزديكي بازار بزرگ تبريز و در مجاورت محله قديمي "راسته كوچه" واقع شده است.
"تراب محمدي"روزپنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود:اين مجموعه در جوار بازار تبريز جايگاه ويژه اي در جهت شناخت هسته اوليه شهر و بازيابي آثار دوره سلجوقي دارد.
محل اين مجموعه در اصل گورستاني به نام"دربند موسي" بوده كه محل تدفين امامزاده عبدالله بن زيد بن حسن بوده است.
ييس ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي تصريح كرد: بر اساس منابع تاريخي موجود گنبد و مقبره اين مجموعه با مجوز حكماي روادي در اواسط قرن پنجم هجري قمري در سال450 هجري قمري احداث و در سردرآن به زبان عربي با خط كوفي نگاشته شده است.
محمدي در معرفي بيشتر اين مجموعه اضافه كرد: با الحاق بناهاي ديگري از جمله مسجد در دوره هاي بعد،مجموعه اي با ارزش معماري شكل مي گيرد كه با توجه به تخريب هاي حاصل از زلزله هاي پي درپي تبريز بارها بازسازي شده است.
وي تاكيد كرد: اگرچه كالبد وضع موجود گنبد و مقبره اصلي مربوط به دوره قاجار است ولي بقايايي از دوره سلجوقي بنا نيز بازيابي شده است.
گزارش خبرنگار ايرنا حاكيست:بقاياي كنوني مجموعه شامل گنبد آجري با چهار مناره كه علاوه بر وجه تسميه اثر به چهار منار مشهور مي باشد و محوطه اطراف آن در گذشته "محله چهار منار" ناميده شده است.
اين گنبد كه بر روي بقاياي دوره سلجوقي ساخته شده است، در بخش زيرزمين داراي سرداب مقبره اي با دو فضاي مجزاست كه به صورت طاق گهواره اي اجرا شده و محل قبور اصلي است.
به عقيده كارشناسان، مرمت و احياي اين مجموعه علاوه بر دارا بودن ارزش هاي مذهبي،تاريخي و فرهنگي موجب خواهد شد يكي از عناصربنيادين و تاثيرگذار در نحوه شكل گيري هسته اوليه شهر و بازار تبريز نيز با آن مرمت و بازسازي شود.
پيش از اين، كارشناسان ميراث فرهنگي تاكيد داشته اند كه با توجه به اين مهم كه پرونده بازار تبريز درحال شكل گيري براي ارائه به سازمان علمي آموزشي ملل متحد "يونسكو" است تا در فهرست آثار جهاني ثبت شود،مطالعه و مرمت اين بنا در اين پرونده نيز جايگاه خاص خود را حفظ خواهد كرد.
رييس ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي تاكيد كرد: اين سازمان براي احياي اين مجموعه با كاربردي مذهبي در چند مرحله عمليات مرمت را انجام خواهد داد.
در مرحله اول و اصلي،مرمت گنبد، مقبره و سرداب، مقبره ها و ساماندهي صحن مجموعه و اجراي كف سازي و بازسازي نماي داخل حياط به مرحله اجرا درخواهد آمد.
در مراحل بعد نيز ضمن بازيابي بيشتر بقاياي موجود مرمت و بازسازي آن اجرا خواهد شد.
مجموعه بازار بزرگ تبريز يك هكتاري تبريز در هسته مركزي اين شهر تاريخي شامل دهها سرا، تيمچه، مسجد، حمام و .
.
است.
كد/4 612/586/543 شماره 449 ساعت 14:11 تمام
پنجشنبه 4 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 777]